uitwerking van'het vleeschgebruik door behoorlijk koken van het vleesch te verzekeren. Het moet altijd zoodanig behandeld yforden, dat de binnenste deelen van het stuk gedurende eenigen tijd aan de temperatuur van 1000 C. blootgesteld zijn. De voorschriften van Liebig laten in dit opzicht wel iets te wenschen over want het eiwit van het vleesch stremt wel beneden het kookpunt van het water en de liefelijke reuk en smaak van gekookt vleesch ontwikkelen zich alsdan ,rmaar men is door eene temperatuur beneden het kookpunt niet verzekerd tegen de aanwezigheid van gevaarlijke parasieten. Het is dus beter het vleesch een weinig te gaar gekookt, dan inden niet volkomen gaar gekookten staat te nuttigen.

Mededeellngen. Ingezonden stukken.# DE WERKING VAN WATER OP LOOD. Als algemeen aangenomen gevoelen geldt, dat hard water , d.i. water, hetwelk vele kalk- en magnesiazouten bevat, niet op lood werkt, daarentegen regenwater en vooral gedestilleerd water het lood aantast. Dit gevoelen hetwelk in vele waargenomene gevallen bevestigd is, wordt daarentegen weder door andere tegengesproken, waarbij juist het tegenovergestelde plaats grijpt. Stalmann heeft deze zaak aan een opzettelijk onderzoek onderworpen en bevonden, dat gedestilleerd water, hetwelk lood niet aantast, deze eigenschap verkrijgt, wanneer men er 0,0015—0,0001 pet. ammonia bijdoet en daarentegen weder de eigenschap verliest, indien er een weinig meer ammoniak, bijv. 0,0031 pet., wordt toegevoegd. Wordt het actieve gedestilleerde water eenigen tijd met koolzure baryt gekookt of slechts geschud, dan verliest bet zjjne werkzaamheid op het lood. Eene toevoeging van 0,006 pet. en nog minder salpeterzuur maakt indifferent water actief, eene overmaat daarboven maakt het volmaakt indifferent. Zal het actieve water op het lood werken, dan moet de dampkringslucht toegang hebben en wel eene lucht, die bepaald koolzuur bevat. Ook de aanraking van het lood met glas heeft invloed op de aantasting van het water. Toen lood ineen bekerglas , half met actief water gevuld, zoodanig werd gebracht, dat het, in plaats van op den bodem te liggen, vrij aan een zijden draad onder de oppervlakte der vloeistof hing, bleef het lood eene week lang onaangetast. Deze bijzonderheden toonen derhalve aan, dat men hier met eene hoogst gevoelige reactie te doen heeft. Het bestanddeel, dat de werking uitoefent, is gebleken zeer vluchtig te zijn en bij actief gedestilleerd water zich inde eerste gedeelten van het destillaat te bevinden. Mijnheer de Redacteur ! UEd. zult mij verplichten met het volgende nog eene plaats in uw Weekblad te geven. Soubeiran, Tomé 1, pag. 754, schrijft dat het extract, cort. peruv. fusci door uittrekking de voorkeur verdient boven het door uitkoking bereide: omdat het I°. even rijk aan alcaloïden is, 2°. in koud water minder onoplosbare stoffen achterlaat, en

ten 3°. de kinazure en kinalooizure verbindingen minder door warmte ontleed zijn. Verder vinden wij in het Woordenboek der Scheikunde door Van Tricht, pag, 2360 opgegeven dat uit uit* gekookte kina nog cinchonine kan gewonnen worden, en zulks om reden de kinazure en kinalooizure zouten door koking met water in basische (in water onoplosbare zouten) worden omgezet en dus inde basten terugblijven. Ook wordt daar aangeraden om de basten (uitgekookte) niet met zwavelzuurhoudend water uitte koken maar met verdund zwavelzuur te bevochtigen , en daarna met warm water, dat y2OO zwavel- of zoutzuur bevat, uitte trekken. In hoeverre bovenstaande te rijmen is met de proeven en verkregene uitkomsten van den heer Schoepp, laat ik aan de beslissing van anderen over. Hoogachtend UEd. Dw. dienaar, J. H. C. van Deinse. EOEMDLEN VOOR VERSCHILLENDE GELEIEN DOOR M. CAILLOT. Gelatina o. oleo ricini. Ro. 01. ricini . . . p. 30, sacchar. albi . . p. 10, aq. depurat. . . p. 20, gumm. arabic. . p. 2.50 , ichthyocollae . . p. 2,50. Gelatina c. bals. copawae. iy. bals. copaïvae . p. 30, syrup. tolutani , p. 30, gumm. arabic. . p. 5, aq. depurat. . . p. 25, ichthyocollae . . p. 3. Gelatina c. oleo terebinthinae. jy, 01. terebinth. . p. 20, syr. simplicis . . p. 40, gumm. arabic. . p. 5, aq. depurat. . . p. 35 , ichthyocollae . . p. 4. Nieuwe formule voor de bereiding van unguentum basilicum. jy. colophonii . p. 160, picia . . . p. 160, cerae flavae p. 160, 01. olivar. . p, 520. Kat 1. a. ungt. Zalf voor opengebroken zweren van M. Hahdy. Iy> ungt. simplic. p. 30,' minii . , p. 2, cinnabaris . p. 2. Kat 1. a. ungt. T. Uittreksels uit binnen- en bultenlandsche tijdschriften. Voor groote krlstalliseervaten zijn onderscheidene materialen in gebruik geweest. Hout is onbruikbaar, dewijl de