ken buis Van drie voet lengte, dan verkrijgt men een musikalen toon; heeft de buis eene lengte van 6 voet, dan is de toon een octaaf dieper. Hoe korter de buis is, des te scherper de toon , en omgekeerd, ïyndal geeft als verklaring voor het ontstaan van de tonen bij de waterstof- en gasvlam in enge buizen, dat de vlam gedurig uit- en aangaat, zoodat men eenereeks van kleine vlammen heeft, die den toon voortbrengen. A.ls bewijs voor de juistheid zijner verklaring heeft hij het beeld eener klankgevende vlam opgevangen ineen spiegel met eene snelle ronddraaiende beweging. Het beeld bestaat alsdan uit eene zeer fraaie reeks 'van kleine vlammen , die volkomen kunnen onderscheiden werden.

Uittreksels uit binnen- en buitenlandsclie tijdschriften. Geel was wordt door Bringhurst als doelmatiger in zalven beschreven dan wit was , hetwelk zich alleen dooreen beter voorkomen aanbeveelt. Het vet of de olie wordt veel minder rans, zooals de schrijver veelvuldig gelegenheid had waar te nemen tijdens den Amerikaanschen oorlog. Hij schrijft de meerdere deugdelijkheid van het geel was aan een honiggehalte toe. Jandausch bericht eene verontreiniging van hem toegezonden ijzervijlsel met zwavelarsenik, koper en nikkel. Beide laatste bleven als eene koperroode zelfstandigheid terug, nadat het ijzervijlsel met den magneet gezuiverd was. Bij nader onderzoek bleek, dat het gezonden ijzervijlsel bestemd was geweest voor vuurwerk. Goapoeder is een voortreffelijk Oostindisch middel tegen hardnekkigen huiduitslag. Men legt het, met water of citroensap aangemengd, op de lijdende plaatsen. Het smelt bij verhitting tot eene zwarte harsachtige massa, die ontbrandt en met achterlating eener witte asoh verbrandt. Het is onoplosbaar in water, gedeeltelijk oplosbaar in benzol en alcohol. Door potassaloog wordt het bijna geheel, door geconcentreerd zwavelzuur geheel opgenoraen. De oplossing in benzol is donkergeel, en laat bij verdamping een geel, deels purperrood overblijfsel, eenigszins kristallijn. Dit overblijfsel is grootendeels oplosbaar in potassaloog en laat een lichtgroen poeder terug. Door de bloedroode alcalische oplossing met zuren neer te slaan , verkrijgt men een geel poeder vaneen zwak bitteren smaak, hetwelk in heet en koud water bijna onoplosbaar , in alcohol, chloroform en benzol met eene gele kleur oplosbaar is en bij verdamping dezer oplossingen in purperroode kristallen aanschiet. Bij de droge destillatie geeft het een poedervormig geel sublimaat , eene teerachtige vloeistof en een kolig residu, dat geen stikstof bevat. Het gedeelte van het goapoeder, dat in benzol onoplosbaar is, lost in potassaloog Jot eenê donker wijngele vloeistof op, waaruit door middel vaneen zuur een indigoblauw poeder kan worden afgescheiden, dat wel stikstof bevat. Kemp houdt het goapoeder voor een product, gelijkende op lakmoes, persio of orseille. Hypophosphis plumbicus wordt volgens Bastard sinds een

paar jaar aangewend tegen diarrhee van teringlijders. Hij bereidt het door versch gepraecipiteerden oarbonas plumbicus warmte digereeren met verdund acidum hypophosphorosum , afgescheiden uit hypophosphis baryticus door middel van zwavelzuur. De hypophosphis plumbicus is weinig in koud , maar gemakkelijk in warm water oplosbaar en kristalliseert bij bekoeling in glinsterende schubbetjes. Hydras chromicus (CrsOs+sHO) is volgens Dr. Hannon, professor aan de nniversiteit te Brussel, eene zeer belangrijke zelfstandigheid inde materia medica. Men bereidt dit geneesmiddel het best door chroomaluin (KO, S03+Cr203, 3S03+34H0) door overmaat van ammonia te praecipiteeren. De chroomaluin wordt het best verkregen door 15 deelen bichromas kalicus (KO,3CrOs) in 100 deelen water op te lossen en bij deze oplossing 35 deelen geconcentreerd zwavelzuur te voegen. Bij dit mengsel met eene fraaie roode kleur worden 6 deelen alcohol gevoegd. Het vrij geworden chroomzuur werkt dan oxydeerend op den alcohol, die als aldehyd ontwijkt, en wordt tot chroomoxyde gereduceerd (3CrO3 =3O -f-.CrjOs). Het chroomoxyde verbindt zich met zwavelzuur en zwavelzure potassa tot chroomaluin , die wordt opgelost. Na geëindigde wmrking verdunt men het vocht met minstens tienmaal zijn volumen water en voegt er onder gedurig omroeren ammonia bij , totdat de vloeistof alcalisch reageert. Het chroomoxydehydraat wordt dan neergeslagen en zoolang afgewasschen, totdat het afwaschwater niet meer troebel wordt door de oplossing vaneen barytzout. Het verkregen hydraat kan goed worden bewaard, hetzij geleiachtig, hetzij gedroogd. Gedroogd doet het zich voor als een zeer licht poeder van eene groenblauwe kleur. In water wordt het donkerder van kleur. Indien men het langzamerhand verwarmt, verliest het eerst zijn hydraatwater, en wordt vervolgens eensklaps glimmend nog vóói; de roodgloeihitte. Het is smaakloos , reukeloos, oplosbaar in het maagsap ,in het algemeen in zuren en in bijtende potassa; het is onoplosbaar in ammonia. Spoedige bereiding van unguentum mercuriale. Pons geeft eene methode aan , bij welke de dooding van het kwikzilver in 30 minuten volbracht is. De verdeelende plantaardige zelfstandigheid (divisewr mercuriel), die hij daarbij in eene kleine hoeveelheid aan wendt, zal geene scheikundige werking op het metaal uitoefenen. Zij bestaat uit gelijke deelen terebinthina, styrax liquida en camphora. Men laat deze zelfstandigheden bij een zachte warmte smelten , roert het mengsel om en giet het ineen pot, alwaar men het tot gebruik bewaart. Om het unguentum mercuriale te bereiden, gaat men op de volgende wijze te werk. Men neemt 50 deelen kwikzilver, 44 „ axungia, 6 „ der verdeelende zelfstandigheid. De verdeelende zelfstandigheid wordt ineen ijzeren of marmeren mortier met de geheele hoeveelheid kwikzilver gedurende 10 minuten gewreven.