PHARMGËIMSCH WEEKBLAD

VOOR NEDERLAND. ONDEE EEDACTIE VAN R. J. OPWIJRDA, Apotheker te Nijmegen.

Dit Blad wordt eiken Zaterdag uitgegeven bij den Boekhandelaar D. B. CENTEN te Amsterdam. Prijs per Jaargang, franco per post, f 4.50.

Alle stukken, welke men in dit Blad wenscht opgenomen te zien, gelieve men franco in te zenden aan den Redacteur te Nijmegen vóór Woensdag.

Prijs der Advertentiën: van 1 tot 6 regels ƒ1.—, elke regel meer 15 ets., en 10 een N°. van liet Blad. Brieven franco.

8® Jaargang.

ZONDAG 1 October 1871.

M°. 88.

Medcdcellngcn. Ingezonden stukken. Inde nieuwe zitting van de Tweede Kamer der Staten-Generaal is o. a. het reeds bij de vorige zitting ingediende wetsontwerp ingekomen tot regeling van de Nederlandsche Pharmacopoea. DE OPLEIDING VAN DEN APOTHEKEES-LEEELING IN AMEEIKA. De apotheker Procter schrijft over dit onderwerp in het Americ. Journ. of Pharmac. het volgende, hetwelk ook in vele opzichten in andere landen behartiging verdient. //De vorderingen, die een apothekers-leerling maakt, hangen, behalve van zijne natuurlijke geschiktheid, van het karakter van den principaal af, die hem onderricht geen, en in het vak opleidt. De werkzaamheden van den amerikaanschen leerling bestaan, behalve in het openen, schoonhouden en sluiten der apotheek en in het aanmaken van het vuur, in het wrijven, stampen of snijden der ruwe drogerijen, het uitwasschender mortieren en maten, het schoonmaken der spatels, het spoelen van flesschen, verder in het uitknippen van etiquetten, het maken van pasta’s, het vullen der ledige flesschen en laden in de apotheek of in het vullen, kurken, etiquetteeren en verzegelen van andere flesschen, het maken van filters, eindelijk in het kneden en uitrollen van pillenmassa’s en in werkzaamheden in het laboratorium, zoo als inzetten der infusa, verdampen enz. Elk dezer werkzaamheden kan goed of slecht, zorgvuldig of vluchtig, aangeleerd worden en daarom is het een geluk voor den jongen man, indien hij het onderricht geniet vaneen ernstigen, verstandigen instructeur, wiens geduld niet door de misslagen van den aanvanger wordt uitgeput. Het is van groote beteekenis voor latere jaren, indien de leerling deze werkzaamheden, waarin hij inden regel geen bepaald onderricht krijgt, maar die hij als bijzaken aanleert, grondig kent. Zoo heeft hij bij het stampen op te merken, dat hij den stamper goed vast houdt en niet voortdurend op eene en dezelfde plaats noch te veel aan de randen stoot, bij het wrijven van poeders, dat hij den stamper van den mortier niet voortdurend inde peripherie omwendt, maar ook het centrum aanraakt enz.. Even zorgvuldig moet het aanhechten en opplakken der etiquetten geleerd worden. Het schoonmaken der mortieren vereischt meer kennis dan een aanvanger bezit. Er moet hem gezegd worden, waarom eene alcalische of alcoholische zeepoplossing eene harsachtige zelfstan-

digheid verwijdert, een alcaJi berlijnsch-blauw, zoutzuur een sulfide enz. Aconitine en veratrine, met spiritus in een mortier aangemengd, laten dikwijls eene vlek achter, die de aanvanger in het geheel niet opmerkt en waarop hem dus opmerkzaam moet gemaakt worden. De hoofdzaak echter, waaraan voor alles de hand moet worden gehouden, is orde en, eerst wanneer de leerling in kelder, winkelkamer en apotheek zich aan orde gewend heeft, mag hij met het lezen van wetenschappelijke werken beginnen.” .DESINFECTIE TA VELEN. Door Homburg te Berlijn zijn onlangs op uitnoodiging van het deutsche chemische Gesellschaft aldaar desinfectie-tafelen vervaardigd, die uit karton bestaan, hetwelk even als eene spons carbolzuur heeft opgezogen, zoodat het bijna het 1 x/2 voudige van zijn gewicht aan ruw carbolzuur en wel op elke vierkante 0,1 meter 100 gram daarvan bevat. Men kan derhalve gemakkelijk de hoeveelheid carbolzuur berekenen, die men in werking wil brengen, hetzij door het bij het waschwater te voegen tot het desinfecteeren der wasch, hetzij tot desinfectie der lucht. Het is gemakkelijk eene atmospheer te verkrijgen en te regelen, verzadigd met den damp van carbolzuur, door eenvoudig de desinfectietafelen inde vertrekken te hangen. De groote oppervlakte, die de tafelen aanbieden, is oorzaak, dat het carbolzuur snel verdampt en het groote gehalte der tafelen aan dit middel verzekert eene voldoende desinfectie. Kleine snippers van het papier zijn geschikt, om in closets enz. geworpen te worden. HET ÜITSMELTEN VAN DIEELIJKE VETTEN. Door Yohl wordt eene methode opgegeven, om de vetten uit de ruwe dierlijke vetstoffen ai te scheiden, welke zich wel niet door eenvoudigheid aanbeveelt, maar waarbij men de vetten ineen staat verkrijgt, dat zij volkomen vrij van water of van eenige andere zelfstandigheid zijn en jaren lang kunnen bewaard worden zonder aan ransheid onderhevig te zijn. Zij zijn dus niet alleen zeer geschikt voor spijzen, maar ook in pomaden, zalven enz. Ook is de opbrengst zeer aanzienlijk, waardoor de groote omslag en de meerdere kosten meer dan gecompenseerd worden. Het versche ruwe dierlijke vet wordt zooveel mogelijk van aanhangende vleeschvezelen en vliezen bevrijd en in dunne schijven of kleine dobbelsteenen gesneden.