droogd ; hiertoe laat de werkman de takken door de vlam vaneen niet sterk vuur gaan, waardoor het vocht uit de bladen wordt verwijderd en deze hun glans verliezen, doch waardoor men ze, op een hoop bijeen gebragt, bewraren kan. Wanneer de avond genaderd is, zoekt men in deze zelfde streken eene soort van heesterachtige myrth op , aldaar bekend onder den naam van guarani van Guaviri mi, welker elliptische en om den anderen staande bladen op die van Ilex paragvariet/sis gelijken. Bij het knauwen geeft het blad dezer Guariri-mi eerst een zeer spceerijachtigen smaak, overeenkomende aan dien van jasmijn en oranjebloesem, waarna zij inden mond eene zuiver bittere smaak achterlaat en eene zekere prikkeling op de tong geeft. De Yerbatero of inzamelaar van de Yerba, behandelt de jonge takken dezer myrth even als die der Hes, Waarmede hij ze voor J/sn vermengt, met het doel om meer geur aan de Paraguay thee te geven. De hoeveelheid kruid die door iederen werkman geleverd Wordt, wordt bij den hootdzetel der exploitatie gewogen en op hoopen gebragt tot aan liet oogenbhk der roosling. De Yerba wordt daartoe ineen toestel met wijde openingen , barbacoa genaamd, gebragt, welke van voren en van achteren eene Zeer wijde opening bezit en waarin men circa 1000 kilogrammen van het versche kruid ineens behandelen kan. Hieronder wordt een vuur ontstoken van versche takken en zelfs boomstammen, hetwelk door bekwame werklieden wordt geregeld, die de takken keeren en wenden, naarmate zij door de werking van den rook en der vlam droogen. De roosting is na verloop van 12 al4 uren volbragt, waarna men den bodem, die van goede digte klei vervaardigd is, met zorg aauveegt en de Yerba op deze nog beete oppervlakte uitspreidt, terwijl de werklieden met eene soort van groote houten zwaarden voorzien, die men apareadores noemt, het kruid slaan en breken, tot dat de lakken en bladen tot een grof poeder gebragt zijn. Wanneer nu all. s bekoeld is , wordt dit poeder verzameld ineen magazijn opgehoopt, met drooge huiden bedekt

191