en door gewigt bezwaard. Alzoo opgehoopt ondergaat de Yerba een zekeren graad van gisting , welke er meer geur in ontwikkelt. Htt is dit grof poeder, dat met kleine stukjes takken vermengd en van eene donker groene kleur is, de Terba maté of Paraguay-thee daarstelt, en inden handel gebragt wordt in lederen zakken, seroenen ot tercios genoemd- Vroeger, vooral inde exploitaties der Jesuïten, sorteerde men zorgvuldig de bladen , die een fijner thee opleverden , en die men Caa-mini, of Caa-miri, fijne Terba noemde, hetgeen de eerste kwaliteit daarstelde, terwijl dat gedeelte, dat de gebroken takken bevatte en meer op het boven beschreven grove poeder geleek , Caa-Gmza , grove Terba, genoemd werd , welke uitdrukking de Spanjaarden hebben overgezet met Yerba de palos en de mindere kwaliteit vormde- Het gebruik van de Terba maté ia zoodanig verbreid in Z Amerika, dat Paraguay alleen er ieder jaar circa 3 roü’ lioen kilogrammen van uitvoert, welke hoeveelheid zeker aanzienlijk vermeerderen zou, indien deze thee in plaats van een monopolie van den staat te zijn , na betaling vaneen eenvoudig regt, vrijelijk gefabriceerd en verkocht kon worden(Journal de Fharmacie d'Anvers , Avril, 1864)- Syrupus Matico. Van 10 deelen fol. Matico worden met 100 deelen water uit een glazen retort op een waterbad circa 10 deelen afgedestilleerd. Hetgeen inde retort overblijft wordt uitgeperst en doorgegoten. De colatuur wordt, na bezinaing, afgegoten en door uitdamping tot 26 deelen gebragt, waarmede nu het afgedestilleerde gedeelte gemengd wordt en waarin 64 deelen witte suiker worden opgelost. 10 deelen siroop bevatten het oplosbare gedeelte uit 1 deel folia Matico. Hager’s pharmaceudscfie Centralhalle 1864, No. 13)-

192