Verklaren, waarom deze zelfde vorming niet geschiedt onder den invloed van hydrogenium uit zink of ijzer ontwikkeld. In ieder geval wordt dit verschil niet veroorzaakt door den zuren of alcalischen staat van het vocht, omdat de veran* dering van aldehyd in alcohol even zoo goed plaats heeft in eene alcalische vloeistof, als bij eene welke overvloed van zuur bevat.

(Annales de Chimie et de Physique, Aout 1864, p. 439). Analyse van melk; door E. Millon en A. Commaille, Het is volstrekt noodig de melk welke men aan de analyse wil onderwerpen, vooraf te verdunnen met 1 volum water; zonder deze voorzorg wordt de afzondering der albuminoïde* zelfstandigheden eene langzame, moeijelijke en soms onuitvoerlijke bewerking. Men meet alzoo 20 c. c. melk af, verdunt ze met 4 volumina water en giet er vervolgens 5 of 6 droppels acidum aeeticum van 10° bij. Men schudt om, ten einde de vermenging te bevorderen; er zondert zich onmiddellijk een coagulum af, dat vrij inde massa van het vocht drijft. Het coagulum dient voor de bepaling van de boter en de caseïne; het vocht om de albumine, lactoproteïne, melksuiker en zouten te bepalen. Men brengt het coagulum op een filtrum, waardoor het vocht spoedig door» loopt, dat men afzonderlijk houdt. Het coagulum wordt 3 a 4 malen op het filtrum zelf met de minst mogelijke hoeveelheid water afgewasschen, omdat dit sporen van caseïne zou oplossen ; men vervangt alsnu het zuivere water met alcoholbevattènd water van 40° C. en men werpt al het afwaschvocht, zoo wel alcoholisch als niet weg. Door het contact van alcoholhoudend water wordt het coagulum zamengetrokken, waardoor het gemakkelijk van het filtrum, zonder het minste verlies, kan genomen worden. Coagulum. Boter en caseïne. Het van het filtrum genomen coagulum wordt met filtreerpapiêr afgebet en vervol-

74