niet dit sap de huid, zoo ontstaan weldra de vermelde verschijnselen. Filtreert men het sap, zoo bevat het Altraat al de bestanddeelen van het sap, behalve de kristalnaalden, en dit sap bewerkt als men het inde huid inwrijft noch jeuken noch branden enz. Behandelt men het versch uitgeperste sap met gedestilleerd water zoo lang, tot het alle bitterheid verloren heeft en laat men de vloeistof bezinken» zoo bestaat dit uiteen massa kristalnaalden. Wanneer men nu van dit bezinksel op de huid inwrijft zoo ontstaan dezelfde verschijnselen nog spoediger en sterker, als bij de inwrijving van de versche Scilla het geval was. Het waterig en alcoholisch extract, alsmede de amorphe scillitin bevatten geene kristalnaalden; men kan deze praeparaten inde huid inwrijven zonder eenig gevolg daarvan te ondervinden.

Men neemt aan, dat de Scilla door droogen de vlugtige scherpe stof verliest en men voert deze valsche onderstelling aan, om de aanwezigheid der vlugtige scherpe stof in do versche Scilla te bewijzen. Men weeke slechts de drooge Scilla in water en wrijve zich daarmede de huid in, en men «al weldra de bekende gevolgen daarvan ondervinden. Wij «ien alzoo, dat de oorzaak van het jeuken en branden op de huid, zoodat deze er door rood gemaakt eu zelfs blaren ontstaan, zoo weinig vlugtig is, als er immer een ontstaan kan en dat de werking zuiver mechanisch is. Wanneer men «ich overigens onder het microscoop van de grootte, welke bij sommigen ]/3 vaneen lijn bedraagt, van de uiterst spitse uiteinden en de hardheid dezer kristalnaalden overtuigt, zoo vindt men het verband tusschen oorzaak en werking volkomen te verklaren. Tilloy, die de Scilla dikwijls scheikundig onderzocht beeft, vermeld eveneens, dat dein de Scilla aanwezige raphiden de verschijnselen inde huid veroorzaken en dat inde Scilla geen vlugtig beginsel vervat is; doch hij dwaalt daarin, dat hij deze kristalnaalden voor citras calcicus houdt en aanneemt, dat zij door koken deze branding veroorzakende werking verliezen. De raphiden bestaan uit oxalas ealeicus en verliezen door koken de bekende eigenschappen

309