PHARMACEUTISCH WEEKBLAD YOOR NEDERLAND. ONDER REDACTIE VAN B. i. OPWIJRDA, Apotheker ie Nijmegen.

Dit Blad wordt eiken Zaterdag uitgegeven bij D. B. CENTEN te Amsterdam. Prijs per Jaargang, franco per post, f 4.50. Prijs der Advertentiën: van 1 tot 6 regels / t.—, elke regel meer 15 ets., en 10 ets. voor een N°. van het Blad.

De stukken, welke men wenscht opgenomen te zien, worden uiterlijk Woensdagmorgen verwacht bij den Redacteur te Nijmegen; de advertentiën ui ter lijk Vrijdag avond bij den Ditgever te Amsterdam.

9e Jaargang.

ZONDAG 6 October 1873.

N°. 83.

Jtlcdedeellngcn. Ingezonden stukken. GEWIJZIGDE CHLORIMETRISCHE METHODE VAN PENOT. Davis heeft de volgende wijziging aangebracht inde methode van Penot tot het bepalen van het werkzaam chloor in bleekzouten. Normaal-oplossing van arsenigzuur. Men lost 13,95 gram fijn gewreven arsenigzuur ineen kolfje onder verwarming in 40 G. C, glycerine op en verdunt de volkomen oplossing met gedistilleerd water tot het volumen vaneen liter. Indicator. Eene geconcentreerde oplossing van indigozwavelzuur. Bereiding der chloorkalk-oplossing. Na de chloorkalk, tot onderzoek bestemd, goed dooreengemengd te hebben, wrijft men 5 gram goed fijn en mengt met water tot eene brij aan. Vervolgens voegt men meer water bij, laat bezinken, giet de bijna heldere vloeistof in ct/i kolfje van 350 C. C. inhoud en herhaalt dit, totdat de geheele genomen hoeveelheid chloorkalk in opgelosten en fijn verdeelden toestand inde kolf gebracht is; dan mengt men met water aan tot de streep. Toepassing. Men brengt 10 C. O. der normale arsenigzuur-oplossing in eene kleine kolf en voegt hierbij een droppel der indigo-zwavelzuur-oplossing. Dan vult men eene burette met de vooraf omgeroerde (dus bepaald troebele) chloorkalkvloeistof en laat hiervan voorzichtig bij de arsenigzuur-oplossing droppelen, totdat de blauwe kleur in eene bruingele is overgegaan. Het aantal verbruikte C. 0., gedeeld op 500, geeft het procentisch gehalte aan werkzaam chloor aan. De chloorkalkoplossing moet steeds troebel worden aangewend, men mag haar niet filtreeren of laten bezinken, want dan valt het chloorgehalte te laag uit. Voor het oplossen van het arsenigzuur wordt het door Penot aan een alcali gebonden. Dewijl dit in sommige opzichten bezwaar oplevert, heeft Davis de glycerine tot oplossing gekozen. Men zou ook het arsenigzuur eerst aan een alcali kunnen binden, en dan weder door middel van zoutzuur vrijmaken, maar men loopt dan altijd gevaar, dat het vrije zuur uit de chloorkalk chloor ontwikkelt en een gedeelte van dit chloor verloren gaat. Zooals uit het bericht over den uitslag van het laatste pharmaceutische examen is gebleken, zijn al de vier candidaat-apothekers, die zich hadden aangemeld, afgewezen. Dit bericht zal zeker velen getroffen en verlangend gemaakt hebben naar nadere bijzonderheden.

We vernemen dan nader, dat al de 4 candidaten na afloop der werkzaamheden in het laboratorium, (als gewoonlijk bestaande in het bereiden van praeparaten der Pharm., het onderzoek van geneesmiddelen op gehalte en zuiverheid, het opsporen van vergiften en van onzuiverheden in spijzen en dranken), tot het theoretisch examen zijn toegelaten. Het was hier vooral de pharmacognosie, waarin al de candidaten te kort schoten. De morphologische en microscopische kenmerken speelden daarbij eene groote rol; er moesten vaneen tal simplicia doorsneden gemaakt en onder den microscoop bepaald worden; mengsels van simplicia, ook van minder deugdelijke, moesten op die wijze onderkend worden enz. Verder werden bij het openbaar mondeling examen teekeningen verlangd van doorsneden van wortels, onderdeelen daarvan, amylumkorrels enz, Met dat alles bleek geen der candidaten goed overweg te kunnen. Overigens was het practisch en theoretisch examen als gewoonlijk ingericht. Eij het mondeling toxicologisch gedeelte werd nog al dikwijls de hygiëne aangeroerd, zoo als het onderzoek van water, melk enz. Men schrijft uit Deventer, dato I October, aan het Handelsblad : //Bij den Kaad dezer gemeente is ingekomen een request van de te dezer stede wonende apothekers, houdende verzoek om geen besluit te nemen omtrent het oprichten van eene apotheek in het St. Geertruiden gasthuis, alvorens zij in deze gehoord zijn, zoodat de Raad heeft besloten de behandeling dezer zaak uitte stellen tot Maandag over acht dagen." Er is namelijk inden Raad van Deventer een voorstel aanhangig tot het oprichten eener gemeente-apotheek, waaruit tevens de geneesmiddelen aan verschillende gestichten van liefdadigheid alsmede aan het ziekenfonds zouden worden verstrekt, hetwelk tot heden door particuliere apothekers geschiedt. Amsterdam, 24 Sept. 1873. 'Mijnheer de Redacteur, Bij het onderzoek op de zuiverheid van hydrochloras morphini volgens Ed. 11, verkreeg ik door bicarbonas kalicus een kristallijn praecipitaat van morphinum. Ik onderzocht daarop ook acetas en sulphas morphini, doch met hetzelfde resultaat. Daar de Pharmacopoea zegt: //Solutie ne turbetur solutione bicarbonate kalico” en door solutio zonder na-