zou zijn, om eenige onaangenaamheden te berokkenen aan den apotheker, die //gele” standflesschen voor de aangewezen geneesmiddelen bezigt en dus geheel aan de bedoeling beantwoordt. Red.

1 Een collega vraagt, wat men dit jaar toch moet aanvangen met succus cydoniorum voor de bereiding van de zoo algemeen in gebruik zijnde Tinctura ferri cydoniata, dewijl de kweeën grootendeels mislukt zijn, en of men daarvoor zou mogen gebruiken zure appelen, zooals in Duitschland, alwaar dit geneesmiddel den naam draagt van Tinctura ferri pomata? Wat hierop te antwoorden? Waar niet is, verliest de keizer zijn recht. Indien de Pharm. maar een zekeren norm aangaf voor het ijzergehalte inde Tinctura ferri cydoniata, zooals bijv. de Pharm. Germanica bij het Extractum ferri pomatum (7 —B°/0 ijzer, soms echter, wordt er bijgevoegd, veel minder), die aldaar voor de bereiding der Tinctura ferri pomata is voorgeschreven, dan zou het sap van zure appelen als surrogaat kunnen dienen, dewijl men de verkregen vloeistof tot het officieel ijzergehalte kon terugbrengen. Het zuur toch der zure appelen en der kweeën is bij beiden appelzuur, het praeparaat dus in beide gevallen hoofdzakelijk malas ferrosus (deels ferricus). De zure appelen bevatten zeker meer appelzuur dan de kweeën en het praeparaat zal dus bij het gebruik van zure appelen meer ijzer bevatten. Op den voorgrond staat, dat men de geneeskundigen zijner woonplaats met de omstandigheden en de verwisseling in kennis brengt, opdat zij daarnaar hunne voorschiften inrichten. We verzoeken onze Collega’s ons mede te deelen, wat zij in het gegeven geval het best gehandeld oordeelen. Tevens noodigen wij hen uit het ijzergehalte te bepalen der Tinctura ferri cydoniata uit hun artsenijvoorraad, en ons de verkregen cijfers mede te deelen, om daaruit een gemiddeld gehalte op te maken. Men deelt ons mede, dat men onlangs bij gebrek aan collodium tot eene bereiding ex tempore de toevlucht nam, die een verrassenden uitslag had. Op eene vrij sterk bloedende wond werd een strook schietkatoen gebracht en deze met aether bevochtigd. De vorming van collodium en van eene dikke huid over de wond had dadelijk plaats en de bloeding hield onmiddellijk op, waartoe de afsluiting door het schietkatoen zelf het hare bijdroeg. Door Eadlauer is een poeder inden handel gebracht, (permanganas kalicus?) bestemd, om, met zuiver zwavelzuur tot eene brij achtige consistentie aangemengd, OZOO te ontwikkelen, ten einde de lucht in ziekekamers, scholen en fabrieken te verbeteren. Na omroeren van de brijachtige massa zal zich zulk eene groote hoeveelheid ozon ontwikkelen, dat de reuk in het geheele vertrek is waar te nemen. Het examen voor apothekers is jl. Woensdag 11 December aangevangen in het scheikundig laboratorium te Amsterdam. Er hadden zich 8 candidaten aan gemeld. Men zond ons het volgende uit Amsterdam ter plaatsing. Op Dinsdag den 10den dezer overleed te Amsterdam de bekende scheikundige Dr, Adriaansz. Prof. Gunning sprak den volgenden dag, voor den aanvang van zijn college, een kort, doch treilend woord ter nagedachtenis van den man, die op nog zoo jeugdigen leeftijd aan de wetenschap werd ontrukt. Opgeleid

voor de betrekking van hulp-apotheker, kwam hij in kennis met den hoogleeraar von Baumhauer en volgde diens lessen over scheikunde. Weldra ontgloeide in hem eene bijzondere liefde voor dezen tak van wetenschap en hij beoefende dezen met een’ ijver en volharding, die velen tot voorbeeld kunnen strekken. In 1885 met Prof. Gunning bekend geworden, bood deze hem de zeer werkzame betrekking aan van adsistent in het chemisch laboratorium, die hij volgaarne aannam en met eene buitengewone plichtsbetrachting vervulde. De tijd, dien hij in het laboratorium doorbracht, was voor hem eene ware oefenschool; aan bescheidenheid en eenvoud paarde hij eene lust tot onderzoek, die voorzeker niet alledaagsch kan genoemd worden. In het begin dezes jaars promoveerde hij als doctor inde natuurkundige wetenschappen, terwijl terzelfder tijd eene vrucht van zijn onderzoek verscheen, geheel oorspronkelijk, die in ons land grooten opgang maakte en waarmede de wetenschap inden waren zin des woords is verrijkt geworden. Helaas! werd hij, kort na zijne promotie, door eene ongesteldheid aangegrepen, waartegen de kunst niets vermocht, en die, eerst schijnbaar van geen beteekenis, zoodanig toenam, dat deze hem het spraakvermogen ontnam en hem op den 105 en December deed bezwijken. 12 Deo. 1872. Het aantal studenten inde Pharmacie bedroeg op 1 December 1872 aan het Athenaeum Illustre te Amsterdam 27 (waaronder 15 bij den nieuwen cursus ingeschrevenen). Openlijke Correspondentie. M. te L. In het volgend nornmer. Advertentiën. Ministerie van Binnenlandsche Zaken. De Minister van Binnenlandsche Zaken brengt ter algemeene kennis, dat voor de dienst inde bedelaarsgestichten Ommerschans en Veenhuizen TWEE APOTHEKERS kunnen worden benoemd; hij die te Ommerschans geplaatst wordt is bovendien belast met het pharmaceutisch laboratorium. De jaarwedde te Ommerschans bedraagt f 500, die te Veenhuizen ' f 552, beide met genot van vrije woning en tuin. Zij die voor deze betrekkingen wenschen in aanmerking te komen, moeten zich vóór 20 December e. k. aan bet Departement van Binnenlandsche Zaken aanmelden bij gezegeld adres, met opgave van naam, voornamen, leeftijd, woonplaats en met bijvoeging van de acte hunner bevoegdheid als Apotheker en vaneen bewijs van goed gedrag, afgegeven door het bestuur hunner woonplaats. ’s Gravenhage, Voor den Minister, 3 December 1872. De Secretaris-Generaal, HUBREOHÏ. rngS"" In eene solide Apotheek in Noord-Holland ürSsP wordt gevraagd een geëxamineerd LEERLING-APOTHEKER, of bij de oude Wet ingeschreven BEDIENDE, die zich niet verder wenscht te bekwamen en bovenal bekend is met commissie-werkzaamheden. Brieven franco, onder Letters Y. Z., bij den Boekhandelaar D. B. CENTEN, te Amsterdam. mag"» In eene Apotheek te Haarlem verlangt men een BEDIENDE tegen genot van kost, inwoning en salaris naar bekwaamheid. Brieven franco, Letters M. G., bij den Boekhandelaar D. B. CENTEN, te Amsterdam.