16e Jaargang. 5 October 1879. F. 23.

PMRMAGEUTISCH WEEKBLAD

VOOS ÜTEIDEIE,XJ^IiTX). Voor Apothekers en Apotheekhoudende Geneeskundigen. Redacteur: R. J. OPWIJRDA, te Nijmegen.

Prijs per Jaargang, franco per post, / 5,20. rtTTr'ii’VTi’Tj. _ ~, Advertenties van 1-5 regels ƒ 1,-, elke regel meer 20 Cts. en De stukken, welke men wenscht opgenomen te zien, worden uit e rlij k 10 Cts. voor een N°. van het blad. D. B. CENTEN, | Woensdag-morgen verwacht hij den Redacteur. Een Abonnements-tarief is op aanvrage verkrijgbaar. AMSTERDAM. De Advertentiën uiterlijk Vrijdag-avond bij den Uitgever.

Nededeelingen. Ingezonden stukken. De Wis- en Natuurkundige Faculteit te Groningen verschaft aan hen, die volgens de Wet van 25 Dec. 1878 een eerste natuurkundig of een theoretisch apothekers-examen wenschen af te leggen, daartoe nog de gelegenheid tot den 14 October a, s. De Voorzitter der voornoemde faculteit, Prof. W. A. Enschede. Tegenover hetgeen uit Leiden geschreven werd in het vorig nommer over de geringe som voor het onderwijs inde pharmacie aldaar bestemd, merkt men ons van eene andere zijde op: //of het niet beter ware //geweest bij het gering aantal studenten inde phar//macie, dat te verwachten was, ééne pharmaoeutische ,/school op te richten, en aldaar de beschikbare krach//ten te concentreeren, dan dat zooals nu, het Rijk in //de groote kosten valt op 3 plaatsen voor onderwijs te zorgen, waarbij de eisch niet ongerechtvaardigd //is, dat het overal geheel volledig moet zijn ingericht, «terwijl nog bovendien de gemeente-universiteit te Am//sterdam als van ouds verreweg de meeste studenten //in pharmacie telt”? Geheel ongerijmd is zeker deze opmerking niet, maar wij moeten er tegen aanvoeren, dat aan elke universiteit voor studenten inde geneeskunde de gelegenheid moet bestaan, om zich althans in zekere mate pharmaoeutische kennis eigen te maken, vooral voor den toestand hier te lande, waar de geneeskundige zooveel gelegenheid heeft, om des verlangend eene apotheek op te zetten. LOOD IN GLASWOL, door Prof. E. A. van der Burg. Het veelvuldig gebruik, dat ook bij ons te lande van glaswol voor filtratie gemaakt wordt, noopt mij met nadruk te wij zen op hetgeen eveneens elders geconstateerd is, nl. het voorkomen van lood in deze stof, en wel ineen vorm, die het metaal gemakkelijk in oplossing doet komen. Toen een propje, gedurende eenige oogenblikken, bij gewone temperatuur met weinige druppels Azijnzuur in aanrakyig geweest en daarna water toegevoegd was, kwamen inde heldere vloeistof, door zwavelwaterstof, verdund zwavelzuur, kaliumdichromaat en kaliumiodide aanstonds de lood-reactiën duidelijk te voorschijn. Bij het filtreeren van zure en bovenal van alkalisch reageerende vloeistoffen zij men dus op dit voorkomen van lood in glaswol bedacht. Leiden, 29.9.79.

De heer van Bedden Hulsebosch, apotheker te Amsterdam, deelt ons het volgende mede met verzoek het in het Weekblad op te nemen, ten einde tot waarschuwing te dienen voor het koopen van Sulphas Chinini van particulieren. Voor een paar weken werd hem eene, zoo hij meende origineele bus (1 kilogram) Sulphas Chinini aangeboden dooreen commissionair vaneen particulier, die beweerde geld noodig te hebben. Na zich overtuigd te hebben, dat de bus ongeschonden en ook met de bekende methode voor onderzoek gedrukt inde bus boven op de Chinine voorzien was, kocht en betaalde hij hem voor ƒ 226 a contant. Twee dagen daarna onderzocht hij de Chinine en bevond ze zuiver, maar erg nat, zoodat er zelfs droppels water op den bodem der bus Jagen. Van verstuiven was bij het uitscheppen geen sprake. Het papier rondom inde bus was totaal vochtig, op sommige plaatsen nat en last not least had hij 947 gram. Onmiddellijk gaf hij de politie kennis van het feit en had het geluk eene dito onopengebroken bus van denzelfden commissionnair in beslag te nemen. De tweede bus in tegenwoordigheid van den Commissaris van Bolide en geïnteresseerde geopend, was even vochtig en bevatte 988 gram. Ingewonnen informatiën hebben den heer v. L. H. geleerd, dat er bij een handelshuis te Amsterdam grooie prijzen zijn geboden voor ledige chininebussen. Het watergehalte bedroeg in het eene geval 26,49 pet., in het andere 28,10 pet.; na aftrek van het kristalwater bleek er dus 14 pet. water toegevoegd. Men heeft hier te doen met bedrog op groote schaal; de eerlijkheid van den fabrikant, wiens naam op de bus staat, is boven alle verdenking en de etiquetten zijn zoo nauwkeurig nagemaakt, dat geen fout te ontdekken is. Naar aanleiding van het bericht der aflevering van | flesch Solutio Camphorae spirituosa voor 60 cts. deelt een collega ons de berekening mede, die hij gemaakt heeft, van den prijs, waarop die hoeveelheid den apotheker zelven voor de ingrediënten te staan komt. 1 Liter spir. rectificatissimus kost f 1,80 tot spiritus rectificatus gebracht ƒ 1,44 1 Kilogr. Kamfer kost ƒ 2,00 12 Kilogr. 13,5 liter spiritus van 0,878 0,880 kosten ƒ 19,44. 13 Kilogr. Solut. camphor. spir. kosten dus f 21,44 dat is de halve flesch a 350 gram berekend = 575 cts., derhalve eene winst van 25 cts.

Dewijl het niet is aan te nemen, dat de apotheker zich met zulk eene kleine winst zal tevreden stellen en zijne moeite daarbij op den koop toe geven, ligt het vermoeden voor de hand, dat bij eene dergelijke aflevering ongeoorloofd gebruik wordt gemaakt van gemethyleerden spiritus, waarvan de reuk door de kamfer gemaskeerd wordt. Dezelfde berekening als boven volgend (1 liter gemethyl. spiritus van 30°= _/0,40, gebracht tot 20° = ƒ 0,32), komt men alsdan tot den prijs van 17 ets. per ! flesch. Uit het ons toegezonden Herbsi-Bericht von Heinrich Haensel, Dampffabrik aetherischer Oele und Es~ senzen te Pirna a/d Elbe vernemen wij, dat de schade door het regenachtig weder aan vele planten toegehracht, van invloed zal zijn op den prijs der daarvan getrokken aetheerische oliën, bij name pepermuntolie, kruizemuntolie, anijsolie, venkelolie, kamillenolie, enz. Terwijl 1.1. jaar Amerikaansche pepermuntolie lager stond, omdat vele velden met pepermuntkruid beplant waren, is men door de overproductie daarvan weder teruggekomen. Het fraaie herfstweder doet een goeden oogst van jeneverbessen verwachten; van daar waarschijnlijk verbetering inden prijs der jeneverolie. De bestanddeelen der koemelk blijken nog niet allen bekend te zijn. Onlangs werd zwavelwaterstof als normaal bestanddeel daarvan opgegeven, thans deelt Wynter Blyth mede, dat hij twee alcaloïde-achtige lichamen als constante bestanddeelen der koemelk heeft lecren kennen. Zij worden na afscheiding der caseïne door azijnzuur en koolzuur benevens het weinig aanwezige ureum en albumine door mercuridnitraat neergeslagen. De afgewasschen neerslag wordt door Ha S ontleed en uit de bovenstaande vloeistof het eene alcaloïde, door Blyth galactine geheeten, door loodacetaat neergeslagen. Het vormt eene witte, broze, smakelooze, neutrale, onkristalliseerbare massa, die in water oplosbaar, in spiritus onoplosbaar is en waarvan de oplossing in water door de gewone reagentiëu voor alcaloïden neergeslagen wordt. Nadat het in overmaat bijgevoegde loodacetaat door Ha S verwijderd is, geeft de vloeistof met mercuridnitraat een neerslag, die de tweede alcaloïde-achtige zelfstandigheid bevat. Blyth noemt deze lactochroom, dewijl zij zich als een lichtoranjerood lichaam voordoet, oplosbaar in water en spiritus. De kwikverbinding komt overeen met de formule Hg O Cc His NOc. Bovendien heeft B. uit de koemelk twee lichamen afgescheiden, die overeenkomen met de formulen CHs Os en Cs Ha Ch en die de koperoplossing reduceeren. Hij houdt beiden voor ontledingsprodukten