HET NEDERLANDSCH ELFTAL NAAR lERLAND

Hoewel het reisplan voor den toer van het Nederlandsch elftal naar lerland, ter gelegenheid van den wedstrijd tegen lersche. Vrijstaat te Dublin op Zondag 8 .December a.s., nog niet gereed is, mag toch wel als zeker worden aangenomen, dat aan dezen toer een bezoek aan Engeland—Duitschland verbonden zal worden. Te dien einde vertrekt het gezelschap op Dinsdag 3 December, want op Woensdag 4 December vindt te Londen op het terrein van Tottenham Hotspur de groote strijd tusschen de Engelschen en één van de sterkste vertegenwoordigers van het Continent plaats.

Wij juichen het ten zeerste toe, dat onze spelers dezen wedstrijd zullen zien, want zoo ooit dan zullen ze hiervan buitengewoon veel kunnen leeren. Practisch gesproken toch, wordt daarbij het beste voetbal van de wereld . gedemonstreerd en vooral ook uit een oogpunt van spelsystemen en wedstrijdtactiek zal zeer veel leerzaams geboden worden. Duitschland is te beschouwen als het land, dat de laatste jaren de Engelsche speelwijze het best heeft nagevolgd, met zeer veel succes, nadat in een voorbije periode het meer op het Centraal-Europeesche voetbal afgestemde spel vrijwel gefaald had. Ook óns land zal in de toekomst deze richting waarschijnlijk meer en .meer uit moeten, en bovendien bedenke men, dat de leren, wier spel zeer veel Engelsche tendenzen bevat, eveneens ongeveer dezelfde speelwijze huldigen. De op zoo talrijke oefenavonden vertelde theorie kan men dus aan de practijk toetsen en nog wel in een alleraantrekkelijkst milieu als een landenwedstrijd in Engeland altijd is. Onze spelers zullen deze geste dan ook wel ten zeerste apprecieeren en.... ze zullen de tot den wedstrijd te Dublin resteerende vier dagen wel terdege gebruiken om over den Londenschen kamp na te praten.

Dat wordt dus een interessante en belangrijke toer.

JAARVERSLAG NED. OLYMPISCH COMITÉ

Het Jaarverslag van het N.O.C. over 1934—1935, samengesteld door den secretaris-penningmeester, maj. G. van Rossem, opent met een beschouwing in mineur over den toestand der lichamelijke volksopvoeding. In het algemeen overzicht worden voorts diverse andere onderwerpen besproken, o.m. de pogingen om tot eenheid te komen in de Handbalsport, het boksverbod in Den Haag, enz. Over de financieele voorbereidingen vodr de Olympische Spelen, één der voornaamste zorgen van het bestuur, wordt het volgende opgemerkt;

„Weliswaar kon, na den schitterenden financieelen uitslag van den „Olympische Dag 1934”, het bestuur den inhoud van het „Olympisch Fonds”, benoodigd voor de uitzending van de athleten, met een gerust hart beschouwen, gelden voor de training der athleten waren daardoor nog niet beschikbaar. Met enkele kleine nog te verwachten baten, bestemd voor. het „Olympisch Fonds”, kon geacht worden, dat het voor de uitzending begroete bedrag ongeveer bijeen was. Wil men echter, vooral tegenwoordig, met kans op succes deelnemen, dan is een intensieve training in de Bonden een noodzakelijkheid; dit kost echter ook geld en dikwijls veel geld, terwijl de Bonden meerendeels daarover niet voldoende beschikken. En toch, de tijd drong voor de Bonden om met die intensieve training hunner athleten te beginnen. Voor de allereerste behoefte was de mogelijkheid geopend om leeningen te bekomen, welke dan verrekend zouden kunnen worden met een uit de opbrengst van den „Olympische Dag 1935” toé te wijzen aandeel. Deze gang van zaken doet in het oog springen, dat wij thans, met het oog op de Olympische Spelen 1936, eigenlijk voor wat betreft de gelden, een jaar ten achter zijn, d.w.z. dat het aanbeveling verdient om, wanneer wij er in slagen het middel van den „Olympische Dag” te bestendigen, het zoodanig in te richten,, dat de baten, voortgekomen uit den „Olympische Dag” gehouden in het jaar van Olympische Spelen, eerst benoodigd zijn voor de volgende.”

De Olympische Dag 1935, die wederom onder leiding stond van dhr. K. J. J. Lotsy, leverde een batig saldo op van ƒ 16.000. De overige middelen tot bijeenbrengen van gelden speldjes-verkoop,, Delftsche Olympische borden gaven zeer weinig reden tot tevredenheid. Teneinde een algemeenen indruk te krijgen van den omvang, welken de Nederlandsche. deelneming zou kunnen krijgen, werd op 14 December 1934 aan de daarvoor in aanmerking komende Bonden een circulaire gericht met verschillende vragen, ook wat betreft eventueele wenschen ten aanzien van noodige trainingsgelden. In deze circulaire werd tevens mede dèélirig gedaan van de aanwijzing door hef bestuur voor den voorzitter als algemeen leider der Nederlandsche delegaties te Berlijn en te Garmisch Partenkirchen en van den heer K. J. J. Lotsy als Chef de Mission te Berlijn. Later werd tevens de heer G. W. A. van Laer. als Chef de Mission te Garmisch Partenkirchen aangewezen. Toen de antwoorden van de Bonden op 15 Februari 1935 waren ingekomen, bleek, dat de door de Bonden mogelijk geachte uitzending zou beloopen een totaal van 270 deelnemers en officials. Bij de destijds opgemaakte begrooting van kosten, benoodigd voor de uitzending, was gerekend op een totaal aantal van ± iBoi. Het bestuur besloot de 'begrooting te handhaven, waardoor de Bonden zich zullen moeten beperken bij de uiteindelijke opgave van hen, die zij voor uitzending, in aanmerking willen brengen. De wenschen van de Bonden t.a.v. noodige trainingsgelden gingen ook ver uit boven het mogelijké; intusschen meent het bestuur een redelijke oplossing voor dit vraagstuk te hebben gevonden.

Voorts bevat het verslag uitgebreide. mededeelingen betreffende de vaardigheidsproeven, de nationale vijfkamp, de gewestelijke zorg voor de lichamelijke opvoeding, enz.

ONZE SPEURTOCHT LANGS DE VELDEN

xxn

BLOEMEND AAL: Bloemendaal—Watergraa£smeer’

In de serre van „Zomerzorg” w|as het even roezemoezig, als in eell ’! bijenkorf. De hoog-hootdige en w'it-gef rokte laver der menschheid k'valll jj handen te kort om een ploeg hookey-stick-meppers van koffie Cll ;; bouillon te voorzien en de rust in de serre keerde met eer terug, aivorei15 V dit Kiotterdamsche gezelschap' naar een boogere etage was opgesteg611 jj om van tenue te verwisselen. Wat ligt dit restaurant overigens vredig „ aan de zoom van het bosch, waar de wonder-mooie en treffende Ik j. Genestet werd geïnspireerd tot zijn onsterfelijk werk. Lang duurde de*4- jj Zondagmiddag-rust echter niet, want nauwelijks sloeg het klokje van .j twee, of een koor van aanmoedigingskreten steeg op van de voetoai- ■-» j, hockey-velden, die achter „Zomerzorg’ liggen, precies aan den voet va jj bet Kopje.

Nadat wij eerst een oogenblik hébben verwijld bij de hockeyers, w ;! spel ook snel is en verrassend en veel vaardigheid vereischt, hebben "V j! ons geschaard bij de veel grootsre schare, welke Kmg Soccer aanbw ■ g Voetbal stond in het teeken van den Cup. Daartoe was een gro®P ;! Amsterdammers naar Bloemendaal gekomen. Dit edele deel van ï Hollandsche volksgemeenschap verloochent zijn herkomst toch maar nOl?1 ' ï Niet sléchts vanwege het dialect, maar ook door de groote luidruchtig !• heid, waarmede men het opgekropte gemoed meent te moeten lucht geven- g Maar die geestdriftige menigte heeft intusschen haar inspanning beloon g gezien, want door een draw wipte Watergraafsmeer van de tweede naa ;; de derde ronde van den Beker. . j

En met «ere! Want gedurende dezen strijd bobben wij ons meermal®1 g afgevraagd, of de Amsterdamsche club geen tweede- en Bloemenda g derdeklasser was. De licht-blauwen hebben een technisch .behoor“Jk® ;l ploeg, wier spel veel meer frappeerde dan de strijd, dien wij een Zondag g eerder te Zandvoort aanschouwden. Het geheele spelbeeld was regelmatl® g en vooral de middenlinie verdedigde en steunde den aanval even geam J. meerd. Nu had de koene achterhoede niet bepaald zooveel steun vao j! noode, omdat het opstellen met veel overleg geschiedde en bet wegtrap?®0 g behoorlijk zuiver in zijn werk ging. De aanval hanteerde een uitstek61" !; wapen; men paarde snelheid aan kwiek handelen, en al ging het temp0 ï soms wel iets te snel, één moment bleek voldoende om Watérgraafstö6 g een prachtig Beker-sucoes te bezorgen. , ;!

Een opmerking moet ons echter uit de pen, die w!el niet zoo zeer 0 j! vereeniging, dan wel één speler betreft, een opmerking, die wij trouwen voor meer spelers bedoelen. Want ook op andere velden kan men 0 dikwijls aanschouwen, dat een speler bij een overtreding zoo- zeer VT ■; toornt, dat hij den bal moedwillig een andere richting uittrapt. Eiscbt sportieve fatsoen niet om zulke onhebbelijkheden achterwege te late°e ;j Het doellooze Bloemendaal-spel wettigde zeker géén promotie naar volgende beker-ronde. Vooral het aanvalsspel bleek hoogst matig, bU g het zoutelooze af, waarbij wij vol verlangen uitzagen naar een 0 , ;; uitverkorenen, die zich eens in de gunst van de Technische Heeren tn°c>s <j verheugen, De Bock. Echter schijnt voor hem slechts te passen : » g was einmal....”. Veel bewondering hadden wij voor den langen spil, o' j; veel van Roberts heeft van Arsenal, doch geien James, Drake of Bas j.' voor zich beeft om zijn opzet te voltooien. Ook de kanthalfs beschtkK g over voldoende balcontróle en snelheid, maar door bet ontactische opst® •; len der aanvallers en hun gemis aan „fighting spirit” werd hun ta‘ v !< een zeer ondankbare. !;

Toen de strijd ten einde was en de belangstellenden bibberend 6 ;; ontevreden deze mooie streek Verlieten, jubelde het Amsterdamsche coin gent zijn vreugde uit. En terecht, want het is een eervol wapenfeit Y° ;! een derdeklasser om een tegenstander uit een hoogére afdeeling op el® !; grond te bedwingen, en daarmede willen wij de winnaars comphfflf j. teeren. TRAVELLEN' «!

Voetbalwedstrijd Nederiand-Denemarken op Zondag 3 November

GOEDKOOP reizen PER SPOO^

Door de Nederlandsche Spoorwegen worden voof den Wedstrijd Nederiand-Denemarken wederou1 speciale retonrkaarten tegen het bekende laSe gezelschapstarief naar AMSTERDAM verkrijgbaar gesteld bij reisbureaux en sport’adressen-

Zie aanplakbiljetten.