AA C STi hkl ff" T" A I ly| V -i/ IJ ë l’C lAI yij f" I U |€A | T *“ " " * “

Aanvaller» Kan tVï a 1 f G ir» Q Q Q XXauvaUGUUC IVaUUIaUS m liet o*o*o*

De kanthalfs in het stopperspilsysteem vormen met de binnenspelers de specifieke opbouwers van de aanvallen. Dit wil niet zeggen, dat de andere teamgenooten geen aanvallen kunnen opbouwen. Deze sterke positie op het middenveld is mogeiijk door de speelwijze van den stopperspil. Dit zij opgemerkt naar aanleiding van de gangbare meening, dat een elftal het stopperspilsysteem speelt, zoodra de spil alleen defensief vjierk verricht. De speelwijze slaat niet alleen op de spil maar op alle spelers, hoewel het systeem om de spil is gebouwd.

De kanthalfs hebben een verdedigende en opbouwende taak. Een van de fouten in de toepassing van de speelwijze met'een stopper is, dat de kanthalfs den geheelen wedstrijd niet afwijken van hun tegenspelers* de binnenspelers. Het gevolg is, dat deze kanthalfs „stoppen” en in het geheel geen opbouwend werk verrichten.

Dit Is even verkeerd als wanneer do kanthalfs bij een vijandelijken aanval hun binnenspelers niet consequent dekken, waardoor de verdediging uiteen gespeeld kan worden. Het dekken moet geschieden waar ook de tegenspeler zich bevindt. Ik denk hierbij aan een bestrijdingswijze van het stopperspilsysteem, namelijk het van plaats verwisselen van de binnenspelers onderling. De kanthalfs moeten volgen.

Uit bovenstaande blijkt, dat als een vijandelijke aanval is afgeslagen, de kanthalfs vrije posities moeten gaan innemen. En dit moet onmiddellijk gebeuren, als de medespelers de bal gaan bemachtigen. De kanthalfs zullen zich dus naar voren moeten begeven.

Dit „optrekken” is ook noodig om aan de achterspelers en de spil de gelegenheid te bieden, om zich van het eigen doel af te begeven. Indien de tegenpartij de bal weer bemachtigt, kunnen de aanvallers van deze partij zich niet in de onmiddellijke nabijheid van het doel ophouden. Dit „opkomen" van de achterhoe-

de heeft nog een andere reden. De binnenspelers geven door hun speel* wijze de voorhoede bij de opbouw van de aanvallen en bij de hulp, die zij de verdedigers schenken, een formatie van een W. Als de opbouw nu zoo ver gevorderd is, dat de afwerking van de aanvallen rest, moeten de binnenspelers zich reeds op weg naar de voorste aanvalslinie daar ook zij moeten meewerken aan het afwerken van de aanvallen. Wij hebben in het moderne voetba* •en W-f ormatie, die vet dwijnt en scorende biri nenspelers.

Ali de tegenparti den bal iM machtigt, moeten de binnenspelen weer gaan fungeeren als hulp vooi de verdedigers. Zij moeten de vijafj delijke kanthalfs gaan aanvallen De afstand naar deze kanthalh moet niet te groot zijn en dit is hei geval, als de eigen achterhoede dooi „opkomen” gezorgd heeft, deze spe lers van de tegenpartij naar eige» doel te „drukken”.

Deze scorende binnenspelers en deze fel opkomende kanthalfs zijn uitingen van het moderne voetbal en vormen op zichzelf een evolutie in despee Iwijze van het stopperspilsysteem.

Men is gaan begrijpen, dat de nadruk niet op de verdediging moet liggen, ook niet bij het stopperspilsysteem. Daarom moeten de binnenspelers zich naar voren begeven en eveneens de kanthalfs. Er worden soms wel risico’s genomen, om een nog grootere kracht te geven aan de aanvalsstooten. Van Williams van Chelsea, Johnson van Charlton en van Forbes van Sheffield United zag ik, dat zij een dergelijke opvatting van hun taak hebben en zij riskeeren iets. Zoodoende schijnt het, dat een Engeisch team met zeven spelers aanvalt. Spreekt U nu niet van een nieuw systeem, maar ziet deze speelwijze in het juiste licht.

Opvallend van bovengenoemde Kanthalfs is, dat a I s zij met de bal drijven» om zich in de voorste aan vaislinie te begeven, zij dit zeer snel doe"' Het opduiken van deze halfs m de voorhoede is verrassend voor de tegen- en voordeelig voor de f'9^n par*'j en daarop is hun op" 9.ebaseerd.

U ken* 00k d,.e momenten in !!e” wed®triJd, waann u aanvoelt, f“5" ,9en^aV? ~n stnja "esllst; Als de kanthalfs dit 9°eci aaivoelen en dan hun groote s*.uw..acht tot onypioo«ing brengen, zljn ZIJ van onschatoaar nut voor

hun elftal. Natuurlijk moet dit „opkomen” maar niet een fantasieloos naar voren gaan zijn. Overleg en intelligentie moeten aanwezig zijn om de juiste manier te kiezen en tevens moet men „aanvoelen" om op het juiste moment op te treden.

Men moet gezien hebben hoe in dergelijke situaties een „spelerslawine” zich op het doel stort, om te conoludeeren, dat dit geen verdedigend Xoetba! is> 9een aanvalsspel met drie spelers.

j. v. d. LECK, Gedipl. Oefenmeester K.N.V.B.

Meerlingen van Anderen

Dn’ebacksysteem of S.S.S. ?

Aan goede voorlichting op voetbalgebied heeft het jarenlang ontbroken. De sportbladen uit de vooröorlog.stljd disten hun lezers bijna uitsluitend wedstrijdverslagen op. En naar mijn meening ging ook de Sportkroniek uit die dagen niet vrij uit. Het is dan ook een verheugend verschijnsel te mogen constateeren, dat de Sportkroniek een andere weg ingeslagen is en tegenwoordig aanmerkelijk meer artikelen geeft, die op velerlei voetbalgebied, van opbouwend karakter zgn.

Maar de deskundigen zgn het, als altgd, helaas niet eens. In de Sportkroniek van 4 Maart j.l. verklaart dhr. Herberts: „Carver zal onze jongens bekend maken met het moderne Engelsche spel, dat niet is ’t stopperspilsysteem, daar dit practisch niet meer gespeeld wordt in Engeland. Het is eenvoudiger: dekkingssysteem, een driebacksysteem.” Doch in de Sportkroniek van II Maart d.o.v. schrijft dhr. J. v. d. Leek 0.m.:

„Eén van de vele systemen, die in het moderne voetbal wordt toegepast is het stopperspilsysteem. En het moet voor ons op zyn ' minst een vingerwijzing zijn, dat in het Engel, sche professionale voetbal het S.S.S. zoo algemeen toegepast wordt, dat ik tijdens mgn verblgf in Engeland niet anders heb zien spelen. Zoo algemeen, dat de trainer van Charlton vreemd opkeek, toen ik vroeg of er nog andere systemen toegepast wer-

den in Engeland. Ook ik heb de vraag Stopper of derde back naar voren gebracht en voor de Engelschen is het geen vraag meer.” Hier deugt iets niet! Of dhr. Herberts, de voorzitter van de Keuze-Commissie is er glad naast, óf dhr. V. d. Leek, één onzer bekwaamste oefenmeesters, spelt de lezers wat op de mouw.

le. Is het moderne Engelsche systeem het S.S.S. of het drie-bneksysteem? 2e. Volgens welk systeem gaat het Nederlandsch elftal spelen? Dordrecht. C. H. B. DE KOEVER.

Scheidsrechters, weest bescheiden /

Elke arbiter moet zich realiseeren, dat hg slechts op onze voetbalvelden staat als... een noodzakelgk kwaad! Dat moet de a''dspirant-fluitisten op hun cursus telkens weer voorgehouden worden. De mogelijkheid tot „dictatoriaal” optreden is hun door den voetbal-wetgever toegekend, omdat het niet anders kan. De scheidsrechter is de man die beslist, omdat hij boven de partgen gesteld is. Dat is een weelde, die voor vele scheidsrechtersbeenen te zwaar te dragen blijkt! De heeren gaan zichzelf, al of niet bewust, als het middelpunt van de wedstrgd zien. Zg treden op met een air van alwetendheid en scheppen door hun arrogante eigenwaan een geprikkelde sfeer. Voor goedbedoelde critiek op hun leiding zijn ze nauwelijks toegankelijk en de hooge eischen,^^

die zij aan de tact van spelers, vereenigingsbesturen en publiek stellen, doen hen zich maar al te gauw verongelijkt voelen. Ga zelf eens zien en dan vooral in de lagere klassen (3e en 4e K.N.V.8., Ie der Afd.) en U zult tot Uw schrik constateeren, dat U de hierboven geschetste figuren maar al te vaak tegenkomt! Ik zou niet graag beweren, dat zij het onaangename verloop van sommige wedstrijden op hun geweten hadden; integendeel, de oorzaak daarvan ligt in verreweg de meeste gevallen bij spelers en/of publiek, maar de practijk heeft bewezen, dat bij een beslist, doch tactvol optreden van den scheidsrechter strubbelingen tot een minimum kunnen worden gereduceerd, zoo niet geheel voorkomen. Er kan daarom niet genoeg de nadruk worden gelegd dat een gedecideerd, doch tactvol optreden, gepaard aan de grootst mogelijke persoonlijke bescheidenheid, de beste waarborgen zijn voor een gunstig verloop van een wedstrijd.

En dan nog een kleinigheid, heeren. U is toch scheidsrechter geworden voor üw genoegen? ü vindt het toch geen straf om Zondags Uw warme kachel of Uw hioscoopvoorstelling te moeten missen in ruil voor het gure voetbalveld en de koude trein of fietstocht? Mocht U tot hen behooren> die aanspraak maken op ieders dankbaarheid, omdat zij zicli deze genoegens ontzeggen terwilie van de voetbalsport, bewijst U dan deze sport de beste en laatste dienst die U haar bewijzen kunt en schrijf de bond van verder fungeeren afziet! Hopelijk houden we dan een scheidsrechtersoorps over, dat werkelijk fluit voor eigen genoegen «i voor dit genoegen dan ook iets over heeft!

E. BAKKER, Scheidsrechter Afd. Amsterdam.

PROPAGANDISTEN!

Voor het aanbrengen van een nieuw abonnement vergoeden Wij ƒ 2,50 na voldoening van het Ie kwartaal.

Wij loven een premie uit van ƒ 100,- voor hem, die tusschen 33 Maart en 1 Itoli 1947 de meeste abonnementen heeft aangebracht. Proefnummers gratis.

Voor mannen . met een zwaren baard

IN 2 MINUTEN HEERLIJK GESCHOREN ZONDER „INZEEPEN"

ftVANfi

SPORT-

EN WANDEL. SCHOENEN VOOR DAMES EN HEEREN

PaMkamteo: A. VAN GOS Schocfateidna. Uoogatd lUb

KRIS-KRAS

door de clubbladen

Houdt ze er buiten.... (Uit het Clubblad van Aalsmeer); Wij merkten op, dat in de pauze van de wedstrijden van het eerste elftal steeds meer menschen zich naar de kleedkamer begeven om de spelers van hun „raadgevingen” te laten profiteeren, terwijl de menschen, die tot praten bevoegd zijn, hun mond mogen houden.”

V oof zitter'Schreeuwleeli ik

(Uit De Scheidsrechter): Een scheidsrechter liet een toeschouwer, die zich buitengewoon luidruchtig gedroeg en zelfs den scheidsrechter ernstige beleedigingen naar het hoofd slingerde, van het veld verwijderen. In de kleedkamer teruggekeerd vroeg de scheidsrechter aan den aanvoerder, die hem voor zijn leiding kwam bedanken, wie toch wel die schreeuwer was geweest. „Onze voorzitter!” was het antwoord.

De uithuizige voetballers

(Uit het Clubblad van ElecLra): Niet dat wij ons de vele voetballooze Zondagen thuis hebben verveeld. Onze respectieve vrouwen, V'erloofden of moeders hebben ons daarvoor te veel verwend, als zij waren ons, uithuizige nwnnen, nu eens lekker thuis te hebben.”

Reportage uit het Wilde Westen

(Uit het Clubblad van ): „ Wij speelden tegen een club, die op de linksbuitenplaats een Italiaansch jongmensch had opgesteld, die zijn tegenpartij niet sparend en in zijn ' zuidelijk enthousiasme geen beenen tellend, op alle geoorloofde en ongeoorloofde manieren probeerde onze doelman te belagen. Botsingen en onvriendelijke woorden hadden Dicks humeur op kookhitte gebracht en toen de zoon van het zonnige zuiden er in slaagde een stukje vleesch uit Dicks been te bikken, ging het gebeuren. Onze keeper slaakte een ware Indianenkreet, waarop zijn vijand, bevreesd voor zijn scalp, op de vlucht sloeg. Dick zette een achtervolging in en bij de corner wist hij zijn vijand te achterhalen. Hij diende hem een machtige schop onder zitvlak toe, waarna Dick, rood en bezweet, maar stralend van satisfactie, de hem door den scheidsrecher uitgestippelde weg naar de kleedkamer insloeg.”

MITKRBNIER „ J van de K.N.V.B. èn door zijn ryken inhoud onbestreden het Leidende Voetbalblad.

De Sportkroniek behandelt de Voetbalsport in haar voile f omvang: Het Spel en De Organisatie. De Sportkroniek is niet slechts voor Officials onmisbaar, maar ook voor Spelers, Supporters en alle andere Voetbalenthousiastcn.

Wek daarom Uw Voetbalvrienden op om zich óók te abonneeren! Bestelbiljet op blz. 151.

De Koningen van het Vermaak

Hommerson & Vermolen

organiseerden de feestparken 1942 40-JARIG BESTAAN BLAUW-WIT , 1942 JUBILEUM WILLEM II 1945 25-JARIG BESTAAN VOLEWIJCKERS

Voor een jubileumfeest, tevens dienende ter tegemoetkoming in de koeten voor verbetering of vernieuwing van terremaccomod. tie, wendt U tot de firma HOMMERSON & VERMOI-KN. G«d. Burgwal 1, Den Hmtg. TeL 118768 116575.

Wilt U een dub-dansavond. organiseren?

Wij verhuren een Danszaal met speciale dansvloer OOK VOOR VERGADERINGEN EN PARTIJEN

Gelegen in Amsterdam-West, Geuzenstraat 40, Tel. 52900 na 6 u. 47636. Nabij de Wlegbrug. Te bereiken met lijn 13 Te dagelijks na 7 uur. Verbraak Geuzenstr. 34-111 Rijwielstalling aanwezig.