AMSTERDAM

Knap werk van Volewijckers

Dank zij een knappe 3—o zege ui; tegen Neptunus, staan de papieren van Volewijckers in de laatste phase van den strijd om den titel van District II lang niet slecht. Elauw Wit had minder reden tot juichen; door b® ® nederlaag .tegen H.B.S. g'oeide de achterstand op Volewijck en Haarlem tot 3 punten.

In de andere afdeeling had Ajax vrij, maar .niettemin kwamen de

roodwitten weer een stapje dichter bij het kampioenschap doordat D.W.S. aan den Dijk niet verder kwam dan een I—l tegen Sparta.

Die uitslag was een van de weinige bevredigende uingen van een matigen wedstryd. Op een keihard droog veld met een springerigen bal, :;wam de wind nog een -voord,je meesprek: ien de schrale techniek trad duidelijk aan het licht. De bal werd veel te ‘hoog gespeeld, de opspringende bal werlit..- daartoe mede. Twee onmachtige aanvalslinies trachtten tot resultaten te komen, maar D.W.S had daar een happy-go-lucky schot van Dykstra voor noodig en Sparta kon het zelfs niet zonder een strafschop redden. En waren nu beide verdedigingen in grootschen vorm geweest, dan had men zich by dat matige aanvalsspel kunnen neerleggen, maar dat was geenszins het geval. De drie Spartabacks (stopper de Haan meegerekend) drongen in de eerste helft deimate op,' dat keeper van der Draay waarschyniyk drie der ongezelligste kwartieren van zyn voetballoopbaan beleefde en dikwerf zp’n vertier moest zoeken aan den rand van zyn strafschopgebied-. Met de, voor kpkers, wel leuke excessen als ballen In een leeg doel, die van lat en paal terugstuitten en wat dies meer zy.

Ondanks deze aanlokkeiyke strategie der Rotterdammers zag de D.W.S.-aanval, waarin van der Hoeven als rechtsbuiten nagenoeg niet meetelde en midvoor Postma de liefste kansen miste, geen mogeiykheid een doelpunt te produceeren. Tot in de laatste minuut van de Ie helft Dykstra een van rechts komende bal, goed op zyn (nog wel: rechter!) slof kreeg en zbo’n dreun gaf, die hy zoo by vlagen wel eens v(il afvuren. • In de tweede helft van hetzelfde laken een voetbalpak. Vreemde situaties voor beide doelen hielden de toeschouwers wakker. Het werd pas goed spannend toen acht minuten voor tyd, Sparta evenals vorige week een strafschop kreeg toegewezen wegens een overtreding van Melchers. Ditmaal nam linkshalf v. d. Berg, een goed trappende knaap hem en hy schoot raak.

Na afloop protesteerde van Stokken evenwel tegen het feit dat de bal niet op de witte stip gelegen had toen de trap genomen werd. Hoewel het na- om een futiel velschil ging scheen er waarheid in deze bewering te schuilen en zoo moest van den Berg onder de douche vandaan worden gehaald om na afloop nogmaals den bal In het net te schieten. Nu biykbaar wel van de witte stip. Kosten voor rekening van D.W.S. Door dezen uitslag kwam AJax weer wat dichter by den titel en Sparta een heel klein tikje verder van de laatste plaats. De roodwitte voorhoede, waarin het van den Boer en Webér moet komen, zal meer moeten prestoeren om dit afscheid definitief te doen zyn. Linksbuiten Van Male was al heel zwak; hy kan bovendien niet behoorlyk trappen. Hoekschoppen tegen den wind kwamen slechts halverwege het doeL

TWEEDE KLASSE

In 2A is W.F.C, nu definitief van de lijst per pretendenten geschrapt. De Wormerveerders mochten zich gelukkig prijzen, dat zij slechts met een 3—l nederlaag van den Wandelweg moesten vertrekken, want A.F.C. was technisch ën tactisch zoo ver de meerdere, dat een grooter doelpuntenverschil geen verrassing zqu zyn geweest. Reeds na 2 minuten werd Bote Geisler, die weer eens in het doel stond, kansloos gepasseerd. De thuisclub zette toen een hevig offensief in, meestentyds geleid door linksbuiten Duys en Disselkoen en het was verwonderiyk hoe W.F.C. aan doelpunten ontkwam. Na 10 minuten klopte Disselkoen uit een der talryke hoekschoppen den geiykmaker in. Daarna moest Geluk uitvallen, Disselkoen miste een strafschop, de lat redde enkele malen, en verder zette spil Win,ter A.F.C. den voet dwars. Na rust had W.F.C. het windvoordeel. maar reeds na heel korten tyd plaatste Disselkoen keurig den ba} in den hoek om na 20 minuten A.F.C.’s zege zeker te stellen met een prachtig diagonaal schot, zooals men slechts zelden ziet.

Tengevolge van Zeeburgia’s nederlaag tegen Z.F.C. en het geiyke spel van West Frisia tegen Hilversum is de situatie thans als volgt: A.F.C. gesp. 15 punten 22 Zeeburgia 14 20 Z.F.C. 14 18 West Frisia 14 17 De geflatteerde positie van Zeeburgia, is verzwakt, terwyi Z.F.C. nog een beste kans maakt. Ook West Frisia, dat A.F.C. nog thuis krygt, is lang niet kansloos. , In 2B verspeelde K.F.C. weliswaar een punt tegen den van verleden Jaar T.0.G., maar de voorsprong op Volendam blijft nog 5 punten en Watergraafsmeer is door de 3—l nederlaag tegen de visschers zelfs 9 punten achter. De Koogers behoeven Volendam niet meer te bestrijden. De stand luidtf: K.F.C. gesp. 15 punten 28 Volendam’ 14 21 W’gmeer 15 19

Buitengewone Alg. Vergadering A.F.C. Door omstandigheden, waar. omtrent Ik niet zal uitweiden, had het A.F.C.-bestuur, waaruit voorzitter Bessem door zijn benoeming tot directeur van het 01. Stadion reeds uitgetreden was, plotseling ook 2 andere leden zien bedanken. In een rustige bijeenkomst, uitstekend door dhr. A. Mets geleld, werd deze voorzitter en dhr. J. N. Holtzappel 2e voorzitter. Secretaris bleef dhr. Mr. Eysvogel, penningmeester J. F. R. Nestelroy, voorts dhrn. G. Th. van Nigtevegt, O. J. v. d. Heul en G. W. van Dijkliujzen, commissaris.

VAN DEN BERG.

(Vervólg pag. 1)

H.H. Correspondenten! Wij verzoeken U dringend uitsluitend kopij die o p Zondag verzonden wordt, te adresseeren: SPORTKRONIEK, POSTKAMER, STATION DEN HAAG. Op andere dagen te adresseeren: SPORTKRONIEK, ZWARTEWEG 1, DEN HAAG.

grijpt er naast

Ook in het vorig seizoen heeft het Maastrichter M.V.V. den opwindenden strijd om den afdeelingstitel op het laatste oogenblik moeten opgeven en nu ziet ’t er naar uit, dat zich hetzelfde zal voordoen. M.V.V. verloor n.l. in eigen omgeving van Limburgia, dat zelf geen kampioensaspiraties mper koesteren kan. Maar het speelde wel zeer in dé kaart van Sittardsche Boys, die in Eindhoven niet verder kwam dan een bril tegen -P.S.V., maar nu weer vier punten voorsprong heeft, al is dat dan met een wedstrijd meer gespeeld. Het- moet nu toch al vreemd loopen, indien de titel niet in Sittard terecht komt! Maurits kwam een beetje uit het gedrang door een zege op Eindhoven en ook de Spechten voegden weer een puntje aan hun totaal toe door een gelijk spel tegen Juliana.

DE CIJFERS SPREKEN

DISTRICT I

EDO—Hermés-DVS I—l Feüenoord 7—O ’t Gooi—ADO I—O1—O DWS—Sparta I—l VSV—RFC o—4

DISTRICT n Neptunus O—3 HBS—Blauw-Wit I—o DFC—Xerxes '3—4 Haarlem—DHC s—o Excelsior—Stormvogels I—l1—1

DISTRICT ra Enscliedé—Ensch. Boys 3—2 Heracles—Qulck O—O Tubantla—AGOVV o—o Wsgenlngen—Go Ahead O—2 NEC—Be Quick 2—o

DISTRICT IV Baronie-DNL—BW O—3 WUlem n—NAC 4—o Helmondia—VW I—l Vlissingen I—l NOAD—RKTW 2—2

DISTRICT V

GVAV—Be Quich I—3 AchlUes—HSC I—2 f'rlsia B—l Heerenveen 10—0 Sneek—Veendam I—O

DISTRICT VI

MW O—2 PSV-r-Slttardsche Boys O—O Maurits I—O Dé Spechten—Juliana 2—Z

W/O CTT) A / lf)l l'D KI AAI VUL I D/1L" JUUI\J v/l/IL

_ Het niet Mies profs wat de klok slaat. Het is gebleken, dat de Engelsche cup fmal voor amateurs het bezoekers-record van het vorige jaar, n.l. 53.000, heeft geslagen.

Chinezen naar Engeland. Hongkong zendt deze zomer een Chinees elftal naar Engeland. ’

, Brltsch-Indische voetballers op do Olympiade. Eritsch-Indlë heeft beslóten een voetbalelftal naar de Olympische Spelen 1948 te Londen te zenden.

Kostbare aderlatingen.-De Engelse dubs die nog een belangryke rol m promotie en degradatie gaan spelen, z^eT verontrust door het feit, dat ze waarschyniyk hun beste spelers gedurende Mei moeten ffiissen- Want deze gehele maandeis volgeboekt met internationale ontmoetingen.

„Hoe harder de velden, hoe_minder verrassingen”, zegt Tommy .Lawton. Zelfs de clubs, die de reputatie hebben niet graag op harde velden te spelen, kunnen er verzekerd van zUn bat zy minder zullen worden verrast als regelmatig op harde terremen spelen en dit leidt ~ volgens deze EngelBe prof ~ tot beter voetbal' Wie kan het hardste schieten? Volgens de Engelse pers is de 28-jarige Schot Duggie Reid de voetballer, die de hardste schoten van de wereld lost- Eenmaal schoot hü de doelman met de Ml. h.t net. Hell-werd van de Z]JhJn af gevuurd! Hy koste de club ƒ 7000, maar nu is deze „kanon-

schieter” voor geen ƒ 50.000 te koop. Een recept voor succes, De Engelsche ploeg Walsall was zo onzeker over de samenstelling van de ploeg, die tegen Northampton moest spelen, dat eerst op weg naar het veld het elftal definitief vastgesteld werd, zy won met 8—O!

Er is geen geld genoeg voor Man. nion.' De vele Schotse officials, die Engeland—Schotland bijwoonden, trachtten Wilf, Maunion (Middlesbrough) te kopen. Het antwoord van manager David Jack was: „Er is geen geld genoeg in Engeland om Mannion te kopen, laat staan in-Schotland”.

Tom Dawton over Willy Steffen.— De Engelse international Tom Lawton schrijft in de Brltish Sunday Empire News over de Zwitserse speler Willy Steffen, die dit seizoen voor Chelsea uitkwam en in het continentale elftal is gekozen, het volgende; Steffen heeft mij gezegd, dat hij proberen zal zijn Zwitserse kameraden het Engelse systeem te leren. Ik twijfel er aan of hem dat lukken zal, want ik weet uit eigen ervaring, dat de Zwitser erg aan zijn eigen systeem is gehecht. Lawton vindt de verkiezing van Steffen in het elftal de best geslaagde. Zijn oordeel is te merkv’aardlger, aangezien het hier een uitspraak van een speler, geldt, die als mldvoor de beste verdedigers van het continent tegenover zich heeft zien spelen.

Neptunus geen fabeltje meer, maar een „Gewone Voetbalclub”

Het fabeltje van de mysterieuze krachten van Neptunus, waar de Sportkroniek gelukkig niet aan meegedaan heeft, bestaat niet meer na deze wedstrijd. Neptunus had drastische wijzigingen in haar elftal aangebracht. Spaendonck wist als 1.-binnen niet het spel te ontwikkelen om tot succes te leiden en hierdoor kwam het spel van Sjerp niet tot zyn recht. Deze begon veelbelovend, doch genoot te weinig steun, zoodat hij al spoedig afzakte tot een niet meer dan bruikbare speler. Vente was zijn plaats ten volle waard en heeft bergen werk verzet. Met hem kan in één adem Everse genoemd worden, die in de halflinie een kracht van beteekenis is. Onvermoeibaar sjouwt hij van de eerste tot de laatste minuut en voor elke. tegenstander biyft hy een lastig object. Daantje de Jong heeft niet veel bewegingsvrijheid genoten. In de voorhoede vlotte het niet, Batsleer had : te veel zwakke momenten, om gevaar op te leveren, Lukas als midvoor was wel zeer bedryvig, maar deze vond in Kamstra, despil der Amsterdammers, een waardig tegenstander en deze met de beide trapvaste achterspelers De Boer en : Van Gelder en doelman Bruist, ■ zorgde er voor, dat de score blank ! bleef. Ook de Neptunus verdediging : met Landman, Hoogendoorn en i Kluin zat goed in elkaar, zoodat de 1 eerste helft puntloos verliep. Het : was voor de prima spelende Hoogendoorn jammer, dat juist hy de oorzaak werd van de nederlaag, £ t&on hij 10 minuten na de hervat- 3 ting een blunder maakte, waardoor f De Jongh aan Bakker de bal kon j toeschuiven, waaruit dezS Landman 1 kansloos passeerde. Bruist moest ’n i fel schot van Batsleer verwerken, c doch de Amsterdammers kwamen ï terug en hoewel Landman een keu- £ lige safe verrichtte bij een schot J van Smit, kon hij niet verhinderen, \ dat Smit hem kansloos passeerde £ met een Strak schot na goed spel V£m V, Dokkum en Bakker. "Tot overmaat van ramp maakte Hoo- . gendoorn weer een fout en Smit bracht na een trekbal van De Jongh de eindstand op o—3. Dhr. Kooy heeft prima geleid. ï

1 Excelsior—Stormvogels I—l.1—1. I Het spel was slecht en er was geen z vechtlust. De bezoekers met wind I mee waren voor de rust het meest l in den aanval. Na een half uur \ greep v. d. Torre mis en de 1.-bin- i nen der IJmuldenaren gaf uit een 1 corner zyn club de leiding. Doelman Kraak had mét de weinige 1 schoten en rolballetjes niet veel v moeite. In de tweede helft over- t heerschten de verdedigingen, r Schoort bij de bezoekers viel op s door goed verdedigend spel, hoewel e het hem dooi* de Excelsiorspelers c wel gemakkeiyk gemaakt werd, h doordat deze de ballen steeds hoog x speelden, wat voor een lange spe- e ler als Schoort altyd eeh voordeel e is. 10 minuten voor het einde wist Van Balen uit een schermutseling v de geiykmaker in het net te wer- r ken. z

Feyenaord—Emma 7—o. Paauwe stopper de en deed het goed, Oldenburg had Ockenburg in zijn zak en aan de andere zijde hield De Vroet J. V. d. Gijp jn toom, waarmee de gevaarlijkste menschen uit de Emma-voorhoede uitgeschakeld werden. Steenbergen maakte het eerste doelpunt en na een halfuur werd op rustige wijze de stand op 2- -O gebracht. De Emma-doelverdediger speelde niet sterk en liet de ballen nog al eens vallen. 4 min. na de hervatting maakte Kilsdonk uit een fraaie troughpass van De Vroet Feyenoord’s 3e doelpunt, en nadat v. d. Gijp een keer de lat-gebeukt had scoorde Vrauwdeunt het 4e doelpunt. De Jong, die Brandes in de 2e helft verving, bracht No. 5 op het scpringbord en toen Zwaan Kilsdonk strafbaar ten val bracht, strafte Kilsdonk dit af door de strafschop in een doelpunt om te zetteh. Dezelfde speler jaste een vrije schop ook Aog in ’t Dordtsche net. Feyenoord scoorde nog tweemaal, welke ’ doelpunten geen genade konden vinden in de oogon van de arbiter.

Sportclub Hlllegersberg vierde haar 15-jarig bestaan. Dhr. W. E. Broekhoven huldigde dhr. v. d. Toor die sedert de oprichting op onnavolgbare wijze het voorzitterschap had waargenomen. De dames van de Turnvereeniging Maas oogstte bijval met turnoefeningen.

D. W. Recourt f Vrydag 18 April j.l. is onder grote belangstelling de heer D. W. Recourt op de R.K. Begraafplaats ter aarde besteld. Insiders wisten dat dhr. Recourt, die 42 jaar oud was, een zwakke gezondheid had, doch zijn overlijden op 15 April kwam toch nog onverwachts.

De overledene was jarenlang voorzitter van de R.K.S.V, „Spartaan” en bestuurslid van de Diocesane R.K.V.B. Bij de fusie werd hij iTcstuurslid van de Afd. Rotterdam en kreeg de functie van competitieleiuer, welke functie hy met bekwaamheid en accuratesse tot ieders tevredenheid vervulde. Bovendien was hy secr. van de Jeugdcommissie KNVB, voorz. van.de Commissie Kath. Voetbal Rotterdam en had zitting in diverse subcommissies. De Rotterdamsche sportwereld en de Afd. Rotterdani in het byzonder verliest in dhr. Recourt één van zyn bekwaamste leiders. Hij ruste in Vrede.

Bouwfonds VOC. De Tooneelvereniglng „Utile Duld” speelt op Vrijdag 9 Mei a.s., 8 uur, in de Rotterdamsche Schouwburg het Amerikaanse tooneelspel De Koninklyke Familie „Cavendlsh” (’The Royal Family) ten bate van het Bouwfonds VOC. Kaarten by O. N. Formenoy, Goudschesingel 430 en Louis Koolman, Henegouwerlaan 120.

20-jarig bestaan St. Lodewyk. St. Lodewyk, de club van F. J. Sari?, vierde haar vierde lustrum met een variété-programma. De vereniging verheugt zich in een grote bloei en telt 500 leden, n.l. 100 voetballers en 400 dames en heeren, die de athletiek en het turnen beoefenen. Het feestnummer geeft de geschiedenis van St. Lodewyk weer. In de 4e k’as J heeft de jubilerende vereniging nog kans op de bovenste plaats, AARNOUDSE

DORDRECHT

D.FX!. BENEDEN DE VERWACHTING.

DFC—Xerxes was meer spannend dan fraai. De Dordtenaren kregen hun derde nederlaag in successie. Er zit geen vaart in hun spel en er zijn geen schutters in de voorhoede. Kansen waren er te over, maar het bleef beperkt tot een fraaie goal van Mijnders, die door zijn snelle uitvallen verwarring stichtte voor het doel van Xerxes. De Rotterdammers, zonder Wllkes, waren in de tweede helft met wind mee zeer gevaarlijk. Spoedig hadden zij gelijk gemaakt en ze namen de leiding, niet vrij van buitenspel. Mijnders roert zich geweldig en dank zy zyn werk doen De Ridder en In ’t Veld de balans weer in hun voordeel overslaan, maar Xerxes brengt met open aanvallen den eindstand op 3—4, waarby LJtz in eigen doel trapte. In de 2e klasse was de belangrijke wedstryd ODS—Unitas De Gorcummers wonnen, waardoor ODS zijn laatste kans op de bovenste plaats zag verdwynen. v. E.

Heerenveen 14 12 1 1 25 68—20 Be-Quick 11 8 1 2 17 39—19 Sneek 13 7 3 3 17 19—17 Veendam 13 6 4 3 16 27—22 G.V.A.V. 12 5 3 4 13 30—27 Achilles 13 5. 3 5 13 27—25 H.S.C. 12 4 4 4 12 23—22 Emmen 13 4 9 8 14—39 Leeuwarden 12 2 3 7 7 17—37 Velocitas 13 2 2 9 6 15—32 Frisia 12 2 10 4 26—45

SCHIEDAM '

S.V.V.—SLIEDBECHT 4—2.

De hardwerkende steunpunten in de Sliedreehtsche ploeg zijn de uitstekende keeper de Baat, de kalm werkende backs en de linkerwing, waarop echter te eenzijdig gespeeld wordt. De- toch ook vlotte rechtsbuiten Schalk, die ’n keurig doelpunt maakte, wordt te veel verwaarloosd. Door ’t forse, maar fai' re op de man-zitten konden de SVV-ers maar niet in hun spel !«■ ihen. Het eerste doelpunt van de Sliedrechtenaren kwam na een corner door V. d. Berg, ’t tweede na slecht koppen van Corveleyn, waarvan Schalk keurig profiteerde. Na rust maakten de SW-ers een goed doelpunt door v. d. Horst. Aanvoerder Gosens miste een strafschop. Plots knikte toen Vrouwe Fortuna genadig naar de roodgroenen en Schrumpf' maakte gelijk, na mooi werk van Gosens en v. Lith. Als dan De Baat zijn eenige fout maakt door over ’n ver schot van v. d. Horst heen te vallen, staan ze zelfs plots vóór. Gosens stelt de kostbare zege veilig, door ’n vrije schop schitterend over tal van hoofden in te schieten. In tegenstelUng met de zeer Ijverige v. Lith was bij SVV de rechtsuiterst Bouman niet voldoende. Ook V. Schijndel had ’n off-day. Alle hulde voor de uitstekend leidende scheidsrechter Plantonl. B.

Sitt. Boys 18 12 4 2 28 48—27 M.V.V. 17 10 4 3 24 42—14 P.S.V. 16 9 4 3 22 31—20 Limburgia 16 8 2 6 18 39—32 Jullana 16 5 5 6 15 28—41 Eindhoven. 16 5 4 7 14 22—25 Maurits 16 5 4 7 14 32—30 Sp.Cl. Emma 16 5 4 7 14 31—39 De Spechten 16 4 3 9 11 31—49 Bleierhelde 17 4 3 10 11 23—39 Brabantia 3 2 \Q 9 25—36