KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Telefoon 321665 5 lijnen —v. d. Spiegelstraat 21, ’s Gravenhage Telegram-adres: Vo#-tbal 's Gravenhage

De uitspraak van dejCommissie van Onderzoek inzake de Fusiebepalingen

In de Bondsvergadering van 10 September 1949 heelt de Heer M. J. Koolhaas de vraag gesteld; „Staan wij na de fusie nog wel eerlijk tegenover elkaar?” Hoewel het Bondsbestuur met algemene stemmen deze vraag met „ja” beantwoordde, benoemde het In zijn vergadering van 15 October 1949 een Commissie, bestaande uit de Heren K. J. J. Lotsy, Voorzitter, A, J. van Leusen, Lid, F. J. van Veen, Lid, L. Brunt, toegevoegd Secretaris, om bovendien een onderzoek in te stellen naar het nakomen der fusiebepalingen. Deze Commissie heeft in haar openingsbijeenkomst van 22 December 1949 besloten het gevraagde onderzoek op ruime schaal te doen plaats hebben. Zij zond daartoe aan alle leden en adviserende leden der Bondsvergadering, die kunnen worden geacht te zijn de vertegenwoordigers van de K.N.V.B. in al zijn geledingen, de fusiebepalingen, aanvaard in de Bondsvergadering van 3 Augustus 1946, luidende als volgt:

FUSIEBEPALINGEN Wij laten hieronder de tekst volgen van de Fusiebepalingen, zoals deze In 1940 zijn vastgesteld. Het Bondsbestuur koestert de hoop, dat het Hoogwaardig Episcopaat deze fusiebepalingen, welke In de op 3 Augustus 1946 te houden Bondsvergadering een punt van bespreking zullen uitmaken, zal goedkeuren. De fusiebepalingen lulden als volgt: 1. Het bestaansrecht van de R.K. verenigingen, de aan haar opgelegde verplichtingen vanwege de Kerkelijke Overheid, In zoverre deze de Geestelijke belangen der leden betreffen, alsmede de rechten van de Geestelijke Adviseurs, worden door hel Bestuur van de K.N.V.B. erkend. 2. In ledere Afdeling van de K.N.V.8., waar Katholieke Verenigingen tot deze Afdeling behoren, wordt door het betreffende Afdelingsbestuur een Commissie Katholiek Voetbal benoemd. ledere Candidaat, die voor een benoeming In deze Commissie In aanmerking komt, dient de goedkeuring te hebben van de R.K. Vertegenwoordiging in het betreffende Afdellngs-Bestuur. 3. Het behoort tot de taak van de Commissie Katholiek Voetbal: a. Toezicht te houden op de naleving van de door de Kerkelijke Overheid gegeven richtlijnen, In zoverre deze de Geestelijke belangen der leden betreffen, b. Hel R.K.-Junioren-Voebal zo hodig te regelen m.n. de competitie Jn te delen, de wedstrijden uit te schrijven, de scheidsrechters aan te stellen. Hierbij zal de Commissie hebben zorg te dragen, dat de Katholleke-Junloren-elftallen worden ingcdecld in competities van uitsluitend Katholieke elftallen, tenzij daardoor de belangen van andere Verenigingen worden geschaad, zulks ter beoordeling van het Bondsbestuur. c. Toezicht te houden op het lagere voetbal van de Katholieke Verenigingen in dien zin, dat de Commissie – Kathollek-Voetbal beoordeelt of de Katholieke elftallen de Competitie-Afdellngen zoveel mogelijk in haar geheel vullen. In gevallen van meningsverschil tussen de meerderheid van de nlet-Katholieke Leden van het Afdellngs-Bestuur en de Commissle-Kathollek-Voetbal beslist het Bondsbestuur. 4. In het Bondsbestuur, in de Besturen van de Afdelingen, Kringen en Districten en in de Bondsvergadering zullen, naar gelang de getalsterkte van de R.K. Verenigingen, een aantal vertegenwoordigers van die Verenigingen zitting hebben. Candidaten voor deze functies dienen door R.K. Verenigingen te worden gesteld.

CHRISTELIJKE VOETBALBOND FUSIEBEPALINGEN De Fusiebepalingen lulden als volgt: • 1. a. Overal, waar de getalsterkte van de Christelijke Voetbalverenigingen daartoe aanleiding geeft, heeft zowel in het Hoofdbestuur als In de Besturen van de Afdelingen, waar georganiseerd Zaterdagvoetbal plaats heeft, tenminste één lid van de (v.m.) C.N.V.B. zitting. b. In ledere Afdeling van de K. N. V. 8., waar georganiseerd Eaterdagvoetbal plaats vindt, dient een Zaterdag-Voetbal-Commlssie te zijn. Van deze Commissie kunnen alleen lid zijn personen, die uit het Zaterdagmlddag-Voetbal zijn Voortgekomen (al of niet confessioneel). Bij wijze van uitzondering kan de Afd. Voorzitter desgewenst ambtshalve lid van deze Commissie zijn. Deze Commissie regelt het Zaterdagmlddag-Voetbal In de Afdelingen naar de vastgestelde richtlijnen (zie c.).

c. Boven de Afd. Commissie staat de Landelijke Commissie voor Zaterdag-Voetbal, zo mogelijk bestaande uit de Voorzitters der Afd. Commissies, die richtlijnen vaststelt voor het Zaterdag-Voetbal in alle Afdelingen, zulks in overleg met het Hoofdbestuur. Deze Commissie ziet toe en neemt maatregelen, dat het Zaterdag-Voetbal in alle Afdelingen volgens de uniforme richtlijnen wordt gespeeld. Ook deze Commissie bestaat uitsluitend uit personen, die uit het Zaterdagmiddag-Voetbal zijn voortgekomen. V'oorzitter van deze Landelijke Commissie is ambtshalve de vertegenwoordiger van de C.N.V.B. in het Hoofdbestuur van de K.N.V.B. 2. Het spelen door éénzelfde speler op Zaterdag én Zondag is verboden. 3. Aan het karakter der Chr. Voetbalverenigingen mag niet worden getornd, en aan hun Ideële doelstelling mag geen geweld worden aangedaan. Aan deze fusiebepalingen werd het volgende schrijven toegevoegd: KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE VOETBALBOND Commissie van Onderzoek inzake Fusiebépalingen. ’s-Gravenhage, 30 Dec. 1949. Aan de Leden der Bondsvergadering van de K.N.V.B. Mijne Heren, Naar aanleiding van de vraag van de Heer M. J. Koolhaas: „Staan wij na de fusie nog wel eerlijk tegenover elkaar?”, gesteld In de Bondsvergadering van 10 September 1.1., benoemde het Bondsbestuur onze Commissie, die tot taak heeft deze vraag te beantwoorden. Om dit zo goed mogelijk te doen, is het, o.m. noodzakelijk op de hoogte te zijn van de ondervindingen van de Leden der Bondsvergadering. Hierbij merken wij op, dat het er niet om gaat, of U al dan niet met de Fusiebepalingen, die wij U ter oriëntering zenden, Instemt. De vraag Is slechts of de fusiebepalingen al dan niet loyaal wer-

den nageleefd. Indien U derhalve gevallen bekend zijn, waarbij de fusiebepalingen Uws Inziens werden overtreden, verzoeken wij U vriendelijk ons daaromtrent in te lichten. Uw antwoord zien wij gaarne vóór 20 Januari a.s. tegemoet. Hoogachtend, DE COMMISSIE VAN ONDERZOEK INZAKE FUSIEBEPALINGEN K. J. J. Lotsy, Voorzitter A. J, van Leusen, Lid F. J. van Veen, Lid L. Brunt, toegevoegd Secr. Op deze brief kwamen 41 antwoorden van leden der Bondsvergadering binnen. Bovendien ontving de Commissie over deze zaak twee brieven van clubs. De Commissieleden hebben de antwoorden bestudeerd en In de vergaderingen van 2 Maart, 23 Maart en 29 Juli 1950 besproken. Bovendien heeft met een drietal bondsleden een onderhoud plaats gehad, o.a. betreffende twee zaken, die volgens de mening van één hunner, niet overeenkomstig de fuslebepalingen, althans naar de geest dezer bepalingen, zouden zijn behandeld. In haar slotzitting Is de Commissie éénparig tot de conclusie gekomen, dat er in sommige gevallen wél misverstand heeft bestaan, doch dat er geen aanwijzingen zijn, dat er dingen zijn geschied, In strijd met de bepalingen en goede trouw der gesloten overeenkomst. Dienvolgens kan de vraag van de Heer Koolhaas door alle leden der Commissie met „ja” worden beantwoord. K. J. J. Lotsy, A, J. van Leusen, F. J. van Veen.

DISTRICT IV

ALGEMENE JAARVERGADERING van District IV, te houden op Zaterdag 9 September 1950, des namiddags 5 uur in Café-Restaurant „De Graanbeurs”, Reigerstraat 18, Breda. Agena; 1. Opening. .2. Notulen. 3. Verkiezing lid van het Districtsbestuur. (Aftredend de heer A. Imanse, die zich herkiesbaar stelt), 4. Bespreking agenda Bondsvergadering. 5. Eventueel ingekomen agendapunten. 6. Rondvraag. 7. Sluiting. Namens Bestuur District IV: L. A. E. LUCHTENBERG. Tuinboüwlaan 13, Breda. JAARVERSLAG Het jaarverslag over het Hondsjaar 1949—1950 is 19 Augustus 1950 verzonden. Leden van de Bondsvergadering, die over dat verslag vragen willen stellen, inlichtingen verlangen of opmerkingen wensen te maken, kunnen slechts dan volledig worden ingelicht, als die vragen of opmerkingen schriftelijk en niet later dan 14 September 1950 bij het Bondsbureau zijn ingediend. NOTULEN BONDSVERGADERING De notulen van de Buitengewone Bondsvergadering zijn verzonden. COMPETITIE-INDELING DISTRICT I Res. 3e Klas D: WMS 2 overgeplaatst naar res. 3e klas F. Res. 3e Klas F: RKVVA 2 overgeplaatst naar res. 3e klas D. DISTRICT V 4e Klas A: Kollum overgeplaatst naar 4e klas D. 4e Klas D: Harkema Opeinde overgeplaatst naar 4e klas A. ZUIVERING IN DE K.N.V.B. Door het Bondsbestuur werden ten aanzien van A. A. A. Hogers, wonende Laurastraat 48 te Eijgelshoven (No. 661), de volgende maatregelen genomen; a. Verbod lid te worden van de KNVB of één zijner organisatorische onderdelen vóór 21 Jan. 1951: b. Uitsluiting van de bevoegdheid tot het uitoefenen van een leidende functie in de sport voor het leven, Ingaande 21 Januari 1950.

AAN ALLE VOETBALVERENIGINGEN IN NEDERLAND Enquête aantal speelvelden Wij maken de betreffende verenigingsbesturen er op attent, dat nog niet alle toegezonden enquêteformulieren ingevuld werden geretourneerd. Daar hierdoor geen juist overzicht kan worden verkregen over het aantal beschikbare voetbalvelden in Nederland en dientengevolge de overheid niet aangetoond kan worden, hoe groot de behoefte aan meer speelvelden is, zal het zeer op prijs worden gesteld, indien alsnog voor directe terugzending van het ingevulde formulier wordt zorggedragen. Voor het genoemde doel is uw aller medewerking noodzakelijk. Aan onze Afdelingen wordt verzocht dit bericht in haar Officiëie Mededelingen over te nemen. GESCHORST DOOR DE KNVB: Een schorsing voor een bepaald aantal wedstrijden geldt tot de dag, volgende op die waarop het elftal waarvoor de gestrafte is geschorst dat aantal wedstrijden voor de competitie of de beker van de KNVB zal hebben gespeeld. Het onderbreken van een straf is verboden. Zolang de straf geldig is mag de gestrafte aan geen enkele wedstrijd deelnemen. Wageningen; Geurt Roe.lofs (straf no. 8496), Julianastraat 115, Wageningen, ingaande 31 Juli 1950 tot 1 December 1950 wegens op 27 Juni 1950 deelnemen aan verboden wedstrijden, behorende tot de zg. AKU-competitie; Ede: Dirk J. Gerritsen (straf no. 8497), Poortlaan 36, Ede: Reinier Groters (straf no. 8498), Kerkhoflaan 4, Ede: Willem v. d. Broek (straf no. 8499), Westroyensestr. 23, Tiel; Arie v. d. Berg (straf no. 8500), Korenlaan 27, Bennekom, Ingaande 31 Juli 1950 tot 1 Deo. 1950 wegens het op 27 Juni 1950 deelnemen aan verboden wedstrijden behorende tot de zg. AKU-competitie: Rouwkoop: Gerrit Thiemeyer (straf non. 8506). Leidseweg 20, Voorschoten en Piet Drillenburg (straf no. 8507), Donklaan 6, Voorschoten ingaande 4 Augustus 1950 tot 4 Dec. 1950, wegens deelnemen aan de verboden wedstrijd Leids Dagblad—Haarlems Dagblad op 28 Juni 1950; Scheidsrecter H. Gerressen (straf no. 8502), Holleweg 19, Ede, ingaande 31 Juli 1950 tot 1 December 1950, wegens het op 27 Juni 1950 deelnemen aan verboden wedstrijden, behorende tot de zg. AKU-competitie;

Scheidsrechter A. J, de Bruijn (straf no. 8503), Tooropstraat 4, Nijmegen, ingaande 31 Juli 1950 tot 1 December 1950, wegens het op 27 Juni 1950 deelnemen aan verboden wedstrijden, behorende tot de zg, AKU-competitie; Puttershoek: Dirk Aardoom (straf no. 8505), Zandpad, Puttershoek, ingaande 4 Aug. 1950 totdat het eerste elftal van Puttershoek vier achtereenvolgende wedstrijden voor de competitie van de KNVB zal hebben gespeeld, wegens het uiten van on wel voegelijke taal tijdens- de wedstrijd DRZ—Puttershoek op 16 Juli 1950; Vlljmensche Boys: Antoon van Helvoirt (straf no. 8508), Heidijk 24 Vlijmen, ingaande 4 Aug. 1950 tot 4 Aug. 1951,in overeenstemming met de straf door de Ver. Vlljmensche Boys opgelegd, wegens het deelnemen aan verboden wedstrijd De Stormers—Henos op 9 Juli 1950; MOC: Hendricus Levolger (straf no, 8512), Parallelweg 97, Bergen op Zoom, ingaande 8 Aug. 1950 tot 8 Dec. 1950, wegens deelnemen aan de wedstrijd Hutten—DUW in de week van 16 tot 22 Juli 1950; Nieuw Borgvliet: Petrus L. Prinsen (straf no. 8513). Antwerpsestraat B 2. Woensdrecht, ingaande 8 Aug. 1950 tot 8 Nov. 1950, wegens deelnemen aan de verboden wedstr. Van Mechelen—Zuid op 19 Juli ’5O; Rapenburg: Johannes van Beursen (straf no. 8434), Vogelfort 16, Vogelwaarde; Johan Lossie (straf no. 8435), Hengstdijkse Kerkstraat 20, Vogelwaarde; Franciscus Josephus van Eek (straf no. 8436), Margaretsedijk 4, Vogelwaarde;-George Lauwers (straf no. 8437), Rapenburg 122. Vogelwaarde; Frans Martini (straf no. 8438), Hoefkensdljk 13, Hontenisse; Camiel de Boolj (straf no. 8439). Klein Cambrondljk 10, Vogelwaarde; Leonardus Gijsbertus Hermans (straf no. 8440), Hengstdijkse Kerkstraat 9, Vogelwaarde f Joseph Lauwers (straf no. 8441), Rapenburg 111, Vogelwaarde; Josephus Fruijtier (straf no. 8442), Polderweg 37, Vogelwaarde; Willem de Maat (straf no. 8443), Rapenburg-88, Vogelwaarde; Gilles Emery de Theijs (straf no. 8444), Grote Cambrondijk 13, Vogelwaarde, ingaande 18 Juli 1950 tot 18 Sept. 1950. wegens deelnemen aan wedstrijd Rapenburg—Marienburg op 11-6-’5O; Rapenburg: Bestuursleden: Camlllus de Cock (straf no. 8539), Rapenburg 152 Vogelwaarde-Rapenburg; Andreas Strobbe (straf no. 8540), Rapenburg 2, Vogelwaarde-Rapenburg; Michael de Maat (straf no. 8541), Rapenburg 88, Vogelwaarde-Rapenburg; Albertus Petrus de Schepper (straf no. 8542), Rapenburg 70, Vogelwaarde-Rapenburg; Adrianus Johannes Warrens (straf no. 8543), Bossestraat 13, Vogelwaarde-Rapenburg Augustlnus Jacobs (straf no. 8544) Sasdijk 3, Vogelwaarde-Rapenburg, ingaande I Sept. 1950 tot 1 Nov. 1950, wegens goedvinden, althans niet verhinderen van deelnemen van elftal van Rapenburg aan de verboden wedstrijd Rapenburg—Marienburg op II Junin 1950; Freno: Jan Bollema (straf no. 8314), IJpe IJsingel te Franeker, ingaande 7 Juni 1950 totdat het eerste elftal van Freno vier achtereenvolgende wedstrijden voor de competitie van de KNVB zal hebben gespeeld, wegens het opzettelijk trappen van een tegenspeler tijdens de wedstrijd Freno—Bergum op 14 Mei 1950.

SPELREGEL- EIST PROTESTcoamissiE

In de vergadering van 12 Aug. te Eindhoven werd protest nr. 288 Mierlo Hout (SBC—Mierlo Hout) afgewezen. De Secretaris: G, J. Seegelaar, Ginnekenweg 88, Breda

ADRESBOEK 22 Dongen: Vervallen consul J. Th. V. Beek. 42 St. Nicolaasga: Veervallen consul A. Idzinga. 56 Valthermond; Vervallen consul H, Cazemier, 63 Zeist: Achter consul W. v. Buuren toevoegen Patria. 74 Aquina: Tel. kantoor: toestel’nr. wijzigen in 579, tevens toevoegen tel. thuis K. 4449-652 van 6—9 uur n.m. 77 Baas. M. J. (2) adres luidt: Lutjeloosterweg 34, Blijham, 78 Bakker, J. (2) adres luidt: Parallelstraat 15, Grouw. 80 Beek, J. Th. (2) te Dongen vervalt. 81 BERA: Secr. luidt: K. J. C. Ruiten, Nieuwstraat 28. Weert. 83 Berghem Sport: Tel. luidf: werkdagen K. 4123-235. na 5.30 uur en Zaterdag nr. 237. 84 Beugel, B. (A) de plaatsnaam Emmer Compascuum moet zijn: Emmer-Erfscheidenveen. 85 Bierens, C. (2) tel. wordt K. 4904- 584. 90 Bokstart, H. F. (2) adres luidt: Vermeerweg H. 51, Twello. Tel. K. 6706-2237. 91 Bonefaas, P. (2) te Zeist vervalt. 102 Cazemier, H, (2) te Valthermond vervalt. 103 Clements, P, J. (2) de plaatsnaam Soestdijk wordt Soest. 103 Claus, G. (2) adres luidt: Rijksweg 34, Smilde. 106 CVV: Terrein veranderen in: bij de Wielewaal, einde Boergeensevliet. 107 Daalman, P. A. (1) is verhuisd naar Chasséstraat 90-IXI. Amsterdam. 108 DCL: Secr. luidt; P. Krijgsman, Borselaarstraat 87, Rotterdam-Z. 113 Doevendans, H. (2) Tel. wijzigen in 79. 114 Dongen: Consul J. Th. v. Beek vervalt. 118 DBS: Secr. J, Riko is verhuisd naar Raadhuisstraat 5, Haarlem. 140 ’s-Gravendeel: Secr. A. v. d. Wulp toevoegen Tel. K. 1853-514 151 Heerlen; Secr. luidt: G. Hassig, Schoolstraat 2, Heerlen. 168 Idzinga, A (2) te Langweer vervalt. 177 Kessels, L. J. M. (1) adres luidt: Deurnsche Heide, Deurne bij Steenfabriek. 177 Kiewiet, F. (2) Adres luidt: Molenstraat Farmsum. 179 Kleut, G. v. d. (1) Toevoegen Tel. 305. 189 Leeuwarden: Secr. luidt: T. de Boer, v. d- Kooijstraat 23. Tel. K. 5100—8870. 192 Limburgia: Tel kant., toestelnummer veranderen in 579. Toevoegen Tel. thuis K. 4449 652 van 6—9 uur n.m. 199 Martinit: Secr. luidt: J. L, Pronk, Heenvlietstraat 19, Schiedam. Tel. K. 1800—69572. 206 Mourik, D. v. (1) adres luidt: Govert Fllnckstraat 98 I A’dam. 223 Patria; Consul veranderen in W. V. Buuren. 224 Peeters, A. P. J. (2)adres luidt; Heerlerbaan B. 81, Miilingen. 234 Renado: Consul A. Idzinga vervalt. 248 SCG: Terrein veranderen in Hogeweg t.o. perceel 210. 259 Sluiskil: Terrein veranderen in in de Villawijk. 265 Stadskananal: Toevoegen Telefoon 575. 281 Valthermond: Adres luidt: Noorderblokken 1, Valthermond. Consul H. Cazemier vervalt. 291 de Vogels; Terrein veranderen in: Sportpark West End a.d. Friesestraatweg. 295 VTV. Terrein veranderen in: aan „de Beemden”. 298 Waalwijk v. Doorn, J. v. (1) t© Den Helder vervalt. 305 Wiel, A. G. v. d. (1) adres luidt Haarsteegseweg 25, Tilburg. 307 Willem II: Secr. luidt: J. Horsten, Goirkestraat 137. Tilburg. Tel. K. 4150—5334, 310 Woltersum: Tel. wijzigen inJ K. 5902—454.

Officiële Mededelingen

Wedstrijdprogramma voor Zondag 5 September 1950

DISTRICT UI 2e Klas A (302) NEG—Tubantia, H. Boer PEG—UDI Rigtersbleek—Vosta 2c Klas B (303) WAVV—Dier. Boys 3e Klas B (305) Daventria—DAVO, G. Brinkman 3e Klas C (306) Eib. Boys—Aalten 3e Klas D (307) Gelria—VVO, K. Derksen 3e Klas E (308) SML—VDZ, E. Hendriks 4e Klas A (309) DTO ’39—Avanti, C. v. d. Heuvel Glanerbrug—DOS 'l9, W. ter Horst PJ—ASVO

4e Klas B (310) MW 29—PH, J. Kolkman Luctor et Emergo—Rietvogels, W. Lema Hector Première, H. Leppink 4e Klas D (312) Columbia—Albatros P. v. Heerde DDH—Brik en Orden, B. v. Heusden Apeldoornse Boys—Alexandria. B. J. Zutphania—Zutphen, W. Beltman 4e Klas E (313) Ajax B—Grol, D. Gerritsen Sprinkhanen—SDOUC, D. Santeroos 4e Klas F (314) Sportcl. Dieren—Velpse Boys, J. Musquetier Babberich—Steenderen, y J. V. d. Beeten 4e Klas H (316) Leones—Zetten