Na een korte Inleiding van elk onderwerp Kal er een vrije discussie over gehouden •werden.

Bij de avondvergaderingen zullen twee of drie sprekers het woord voeren.

De vergaderingen worden aanbevolen in het gebed van alle geloovigen.

Gedurende de dagen van de te houden Conferentie n. 1. Dinsdag 25, Woensdag 26 en Donderdag 27 dezer, is de "Weesinrichting voor alle bezoekers gesloten. Alleen zij, die de samenkomsten wenschen bij te wonen, hebben toegang. Dit geldt ook voor het bezoek van familiebetrekkingen van kinderen. We vragen zeer vriendelijk, dat onze lezers dit mededeelen aan hunne bekenden, die dit blad niet lezen, en van wie ze hooren, datze plan hebben op die dagen de Weesinrichting te bezoeken.

Binnenland.

Bij Kon. besluit is benoemd tot hoogleeraar in ■de faculteit der godgeleerdheid aan de .Rijks-Universiteit te Utrecht, om onderwijs te geven inde geschiedenis van het Christendom, de geschiedenis <ser leerstellingen van den Christelijken godsdienst, cn de Christelijke archaeologie, dr. S. D, Van Veen, predikant bij de Nederduitsch-Hervormde Gemeente te Botterdam.

In de Staats Ct. no. 163 zijn opgenomen de statuten der vereeniging onder den naam van: „Neerbosch-Weezenbond," gevestigd te Amsterdam. Volgens art. 1 der statuten is de bond gegrondvest op Gods Woord, als door den Bond erkend richtsnoer in de maatschappelijke samenleving en stelt hij zich ten doel, de belangen van de oud-verpleegden der Weesinrichting te Neerbosch en van die Weesinrichting zelve te bevorderen.

"Den 19 Augustus a. s. zal ia den „Kersen-

feoomgaard" te Wester-Blokker het Provinciaal Noord-Hollandsch Zendingsfeest gevierd worden.

Zijn wij goed ingelicht, dan gaat deze viering •«it van de vereenigde vertakkingen in N. Holland ■van 't groote Nederl. Zendingsgenootsch. te Rotterdam. De spoorw., de N. Holl. stoomtram, de zeebooten en de paardentram Enkhuizen—Hoorn bieden aan alle zijden geschikte reisgelegenhedeii; terwijl liefhebbers van historische plekjes herinnerd worden aan 't Xloosterland — 10 minuten gaans van 't feestterrein — waar Jan Arends in 1566 de eerste hagepreek hield. En verder 't naburige Hoorn, waar zoo menige gedenksteen wijst op Bossu's gevangenis, Lambert Melisz., Jan Pieterz. Coen, Bontekoe en dergelijke kloeke voorraderen of zeevaarders uit onzen besten tijd; terwijl 't Museum dit verder aanvult. Wie zijn vaderlandsch hart te goed wil doen: — die kome bier en zie, hoe zelfs de steenen spreken!

Aan het jaarverslag van het Nedsrlandseh hulpcomité van het Britsch en Buitenlandsch Bijbelgenootschap ontleenen we het volgende:

Daartoe n. 1. de verspreiding van Gods Woord over de geheele aarde, heeft ons Hulpcomité, hoezeer dan ook in geringe mate, weder een jaar mogen medewerken, en den hartelijken dank, ons door het Britsch en Buitenlandsch Bijbelgenootschap (waaraan wij zoo veel verschuldigd zijn!) gezonden, brengen wij gaarne over aan hen, die ons daartoe in de gelegenheid hebben gesteld.

Dat niettegenstaande den toenemenden bloei van 'tNeierlacdseh Bijbelgenootschap, waarover •■wij ons hartelijk verblijden, onze gaven en jaarlijksche bijdragen niet zijn verminderd, is ons een oorzaak van erkentelijkheid en vreugde.

Onze ontvangsten bedroegen f 1266,85®, waarvan ca aftrek der f 600, die wij jaarlijks aan rustende •colporteurs van het Genootschap in Nederland uitbetalen en de onvermijdelijke onkosten van f 42,70 door het verzanden van berichten en het incasseeren <ler contributiën verbonden, f 624,15° ten bate van het Genootschap kwamen. Rekent men die f 600 di-5 anders moesten worden overgemaakt niet mede, dan is het voordeelig saldo f 1224,15®. Het is niet veel, vergeleken met 't geen voor Nederland werd uitgegeven en nog voortdurend geschiedt in onze Ovarzeesche Bezittingen; maar toch verblijdend, dat wij Nederlanders bewijzen, ontvangen weldaden niet geheel te vergeten of gering te achten, en dat er nog onder ons vele vrienden zijn van de verspreiding van Gods Woord in 330 talen over alle deelen der wereld.

Den 3en Januari werd door ons dan ook 50 p. st. aan het Genootschap gezonden, en deze gave werd met hooge waardeering der door ons betoonde belangstelling aanvaard. Wij voegen bij den dank onzer Engelsche Broeders, den onze ook aan allen die den Penningmeester hebben bijgestaan in zijn niet altoos gemakkelijke taak.

De Christelijke vereeniging voor de verpleging van lijders aan vallende ziekte, te Haarlem, heeft haar 14e jaarverslag uitgegeven. Allereerst worden daarin zeer waardeerende woorden geuit aan wijlen den voorzitter der vereeniging ds. G. A. Hoog en dr. S. Posthuma, die der vereeniging door den dood werden ontrukt.

In de eerste vacature werd voorzien door ds. J. W. Knottenbelt, terwijl aan dr. Posthuma, zoon van den overledene, de geneeskundige behandeling in de gestichten werd opgedragen, die zich mede verbond een wetenschappelijke reis te ondernemen, ■ten einde zich op de hoogte te stellen van dezen bijzonderen tak van geneeskunde. Op den lOden Mei 1895 werd eene nieuwe afdeeling op „Meer en Bosch" plechtig ingewijd. Het Bestuur besloot in deze stichting het aantal broeders tot een 60tal uit te breiden, opdat door de dagelijksche werkzaamheden het onderwijs en de opleiding niet verdrongen wordt. Hoewel 17 zusters en 47 broeders

zich thans aan dazen zoo belangrijken, doch niet minder moeilijken arbeid wijden, kon aan alle vragen om hulp niet worden voldaan. Het getal verpleegden is bijna stationuair gableven. In het vorige jaar bedroeg dat getal van da mannelijke en vrouwelijke respectievelijk 81 en 59, tegen 92 en 56 in dit jaar.

Het cijfer der toevallen is: zware toevallen 5256 onder dé mannelijke, 2187 onder de vrouwelijke patiënten; lichte toevallen 1230 en 2901 ; duizelingen 7728 en 70. Voor ontspanning en het genoegen der patienten is zooveel mogelijk gezorgd.

De ontvangsten bedroeg o.a, door een legaat van Jhr. Mr. H. N. Teding van Berkhout, groot f 1000. te zaïnen f 57,723,67B, tegen een uitgaaf van f 58.154.056. Aldus een nadeelig saldo van f430,38.

De vereeniging „Effatha," ten dosl hebbende de opleiding van doofstomme en blinde kinderen in een gesticht te Leiden, hield onlangs onder leiding van prof. L. Lindeboom haar achtste algemeene vergadering. Uit de verslagen van den Secretaris en Penningmeester bleek, dat de toestand der vereeniging vooruitgaande is. Het ledental bedraagt 1571 terwijl de vereeniging mede gesteund wordt door 6 afdeellngenen 52 corporatiëu.

Door den directeur der stichting, den heer Oranje, werd een gunstig verslag uitgebracht over het onderwijs gedurende het vijfde schooljaar.

In de vorige algemeens vergadering was een commissie benoemd, ter onderzoek van de vraag : Is hst gewenscht ook blinden kinderen onderwijs te geven, of daarvoor een tweede vereeniging op te richten P De commissie was tot de conclusie gekomen dat „Effatha" daartoe het initiatief dient te nemen, en voorloopig beginnen kon met een onderwijzer aan te stellen, bekwaam om blinde kinderen op te leiden en te verzorgen.

Besloten werd in een volgende vergadering omtrent deze conclusie een definitief besluit te nemen.

— In de „Staats-Courant" van heden zijn opgeEomen de statuten der „Vereeniging tot bevordering der zedelijkheid in de Nederlandsche overzeesche bezittingen," welke vereeniging in aansluiting aan de „Nederlandsche Vereeniging tegen de prostitutie" en den „Nederlandschen Vrouwenbond tot verhooging van het zedelijk bewustzijn," te Utrecht is opgericht en gevestigd, en staat „op den grondslag van Gods Woord."

Het doel van de vereeniging is tweeledig : a. bestrijding van het concubinaat en van alle andere ongeoorloofde verhouding op zedelijk gebied, inzonderheid van de prostitie als gewettigde of toegelaten instelling; b. behartiging van de slachtoffers van deze onzedelijke toestanden.

De middelen, waardoor de vereeniging dit tracht te bereiken, zijn: lo. het houden van openbare vergaderingen of bijeenkomsten; 2o. het verspreiden van geschriften; 3o. huisbezoek; 4o. aansluiting bij reeds bestaande of oprichting van nieuwe instellingen tot opleiding van verwaarloosden of redding van gevallenen; 5o. het aandringen bij de regeering op de verwezenlijking van de beginselen der vereeniging, voor zooverre de overheid daarmede ia aanraking komt.

Leden zijn zij, die hunne instemming betuigen met grondslag en doei der vereeniging en eene contributie betalen met minstens een gulden per jaar, en zich daartoe aanmelden bij het bestuur.

Het bestuur bestaat uit vijf personen, mannen of vrouwen, door de leden uit hun midden gekozen, waartoe aanvankelijk zijn aangewezen : ds. A. M. Adriani, ds. N. de Jonge, beiden te Utrecht; mevrouw de douairière Iilerck, geboren gravin van Hogendorp, te 's Gravenhage ; ds. J. Bergmann, te Rotterdam en G. Veithuyzen Jr., te Amsterdam ; en uit twee persoonen, daartoe aangewezen door de „Nederlandsche vereeniging tegen de prostitutie" en den „Nederlandschen Vrouwenbond tot verhooging van het zedelijk bewustzijn," waartoe aanvankelijk zijn benoemd; ds. G. J. D. Mounier, te Utrecht en mevrouw D. J. A. van Reigersberg Versluys, geb. Mollerus, te 's Gravenhage.

Aan de Weesinricllting te Neerbosch wordt een

Oud™ m of Onderwijzeres (j t VERLANGD, die lust heeft den Heere te dienen in het onderwijs der weezen.

Nadere inlichtingen verstrekt de Directeur J. VAN 'T LINDENHOUT.

Saf- BERICHT

aan Yrienden en Belangstellenden van de Ermelosche Zending en het Huis van Barmhartigheid aldaar.

Op den 28en Juli 1896 zijn bij acte ten overstaan van den Heer Mr. J. F. NEEB, Notaris te Harderwijk, de Stichtingen, afkomstig van wijlen Ds. WIÏTEYEEN, door ondergeteekende, als in zijne rechten getreden, overgedragen en opgelost in eene Stichting, onder den titel: ZendingSstichting: Huizen van Barmhartigheid te Ermelo.

Het Bestuur over die Stichting is met da ondergeteekende aanvaard door de hesren :

Ds. G. B. OORTHUIJS te Katwijk ajZ. Jhr. Mr. C. H. T. A. HOOFT GRAAFLAND

te Rijswijk.

H. G. KEPPEL HESSEL1NK te Ermelo. A. A. Graaf VAN LIMBURG STIRUM te

Amersfoort. L. ROOSEBOOM te Nijmegen.

P. van der ELST te Zwolle.

Jonkvr. A. A. van HALTEEEN.

Ermelo, Aug. 1896.

Zeiiëiieigssfisslifl&ig: Muïzm $?an BarmBiartiglteiif te Ermelo.

Het Bestuur verzoekt alle gaven voor bovengenoemde Stichting uitsluitend te willen zenden aan den Penningmeester, de heer Jhr. Mr. C. H. T. A. HOOFT GRAAFLAND, Huize »Drieviiet" te Rijswijk.

Namens het Bestuur: C. B. OORTHUIJS, Voorz. Yan der ELST, Secr.

~~ er wordt Bevraagd,

om zoo spoedig mogelijk in dienst te treden, in een gezin te Middelburg, een net eenvoudig MEISJE,

ter ASSISTENTIE

in de huishouding, kunnende verstellen, mazen en met kinderen omgaan. Brieven franco No. 704 Uitgever dezes.

APELDOORN.

Yan af half Aug. wordt aangeboden

Pension

met of zonder huiselijk verkeer,

voor tijdelijk of doorloopend, in een beschaafd Christelijk gezin, zonder kinderen.

Brieven franco lett A. Z. bij den Boekh. D. A. KROESEKLAAS, Apeldoorn.

Te ARNHEM worden met 1 November GEVRAAGD

eene bekwame KEUKENMEID

en

natte WERKMEID,

P. G., van goede getuigen voorzien. Brieven franco Utrecht, Heerenatraat A 41.

Eene tactafie ONDERWIJZERES

met akte Fransch en Gymnastiek ZOEKT PLAATS ala

GOUVERNANTE of SECONDANTE.

Gunstige referentiën. Brieven franco onder No. 706 Uitgever dezes.

MATTHETJS 25:40.

Een Broeder, nauwgezet Christen en accuraat in zijne zaken, die zijn tijd hoofdzakelijk in den dienst des Heeren besteedt' en gebukt gaat onder hooge rente op zijne hypotheken, VRAAGT

f 42000.—

als lste Hypotheek op huizen tegen

3 of 31/2 procent.

Is er onder de rijker bedeelde Christenen, een broeder of zuster genegen hem daaraan te helpen?

Brieven franco No. 705 Uitgever dezes.

Liefdegaven.

VOOR DE WEEZEN.

Giften.

Zuidlaud, uit 'aet weezenbusje der kinderen van H. M. f2.75. — Rotterdam, door J. v. Z. Wzn. f 5 yan W. W.; f 5 van B, J. G. Jr. en f 5 van N. N. te Kapelle a/'d IJsel. — IJmuiden, T. f 5. — Den Haag, mej. J. v. E. f4. — Haarlem, mej. Ca. S. f 3.50. — Marken, door C. d. W. Pz. van P. B. f 1; busje M. K. f 3.80; C. d. W. fl.50. — Lutten a'd Dedemsv., mej. wed. P. v. d, V. 52E ets.

— Hoorn, W. d. L. f102. — Oosterbeek, C. E. S. fl. — Alfen, (Z.H.) N. S. f20. — AmbtVollenhove, H. M. f 2.50. — Fijnaart en Heiningen, coll. in de Herv. Kerk f 58.44B — Rotterdam, mej. J. v. B. f 5. — Kamp Oldebroek, N. N.fl,

— Haarlem, v. B. f22.31.'

YOOR HET VROUWENHOSPITAAL VAN

Dk. OTTE IN CHINA.

Utrecht, door ds. A. M. te E. f 20 van 't Studenten-zendinggezelschap „Eltheto".

CORRESPONDENTIE.

De Heer II. v. d. Hey, Agent van de Vereeniging tot Chr. verpleging van bedelaars en landloopers, hoopt dezer dagen Voorst, Wilp, Terwolde, Twello en N ij broek te bezoeken, en wordt zeer aanbevolen door De Redactie.

€Xb<\>ette wXXiw.

Wegens ziekte der tegenwoordige, VERLANGT Mevrouw VAN LEEUWEN te Harlingen terstond

een Me DIENSTBODE,

F. G., die goed kan werken en koken.

Brieven franco adres Mevrouw VAN LEEUWEN te Harliagen, ITranekereind.

iVlevTOiiw ÖE MONTÉ VERLOREN

to SS ZES X .<81 T

VERLANGT met November

een TWEEDE HEID, P.G.

Tafeldienen, naaien en strijken vereischt.

Syriscli f essMs te Jeruzalem.

Sedert de laatste opgave is door den ondergeteekende met hartelijken dank ontvangen van: N. N. f10.475; N. N. te Zeist f5; »Eltheto" te Utrecht f 10 ; N. O. te Amsterdam f5; B. I. Rm. 1000. Deze laatste koninklijke gift is dubbel welkom, omdat het] voornemen bestaat 20 a 30 Armenische jongens op te nemen, waartoe de Amerikaansche zendelingen in dat ongelukkig land hun hulp verleenen, en er voor reiskosten veel geld noodig is. W. YAN OOSTERWIJK BRUIJN,

Correspondent voor Nederland. Zeist, 5 Augustus 1896.

Nasar Nijmegen!

IWtfS8®» De Nïjmeegsche TramwegMaatschappij zendt op aanvrage GRATIS een „Gids voor Nijmegen, en Omstreken" met gekleurde WANDELKAART.

Gezelschapskaarten voor 4 en meer personen en rondreiskaarten langs de geheele lijn zjjn, Bureau Stationsplein, verkrijgbaar tegen verlaagd tarief.

Wegens plaatsgebrek oprui1P§1F ming van eenige bespeelde

ORGELS tegen spotprijzen, met garantie en franco levering.

Een ORGEL ƒ25; een dito ƒ35; een dit» ƒ45; een dito ƒ60.

EN HOOGER.

Nadere inlichtingen te bekomen.

Brievsn franco No. 703 Uitgever dezes.

Bordeaux. Amsterdam.

INDIK.

Bordeaux . . f30 1 7 Pf anker van 45 maat_ ) houdende Flesschen metmMedOC . . . . I3i < begrip van Accijns, Mand Fronsac . . . f34 I en Fleeechen.

Deze Wijnen worden voor het in den handel brengen CHEMISCH onderzocht en als zeer versterkend aanbevolen.

Ook verkrijgbaar bij l/2 en 1li Anker. Zonder voldoende referentiën, wordt de order onder Rembours afgezonden.

w. p. j. van 't LINDENHOUT,

Plantaae, Lijnbaangracht 13.

AMSTERDAM.

ATTENTIE s.v. p.

Ik ga steeds voort met do levering mijner oo zeer gezochte HEEREN?AKKEN van af 15.50 en hooger.

Vraag slechts pr. Briefkaart de stalen van 5UKSKING of KAMGAREN en se worden u fanco toegezonden. Doet uwe keus, zend ze irug met een maatpak en met acht dagen ontargt u het nieuwe pak, met het maatpak, franco e huis, op ontvangst van Postwissel of Rembours. sTiet naar genoeero uw geld terug.

Lat hierop: GEEN CONFECTIE maar alles iigengemsakt en best gevoerd. Voor goed passen in elegante coupe wordt ingestaan. Model naar :auze. Honderden bewijzen van tevredenheid ligjerr ter inzage.

Beveelt zich beleefd aan tot levering van Winterjassen, Demïsaisons, enz., tot de meest scmcureerende prijzen.

G. J. VRÏELIMIL

Heer(i)kleermakerij te WEZEPE (bij Deventer

ZUIVER. GEWAARBORGD

AZIJNZUUR

NAAR DE GENEESWIJZE VAN Dr. F. COXJTSS, van ABERBEEN.

voo.' rheumatiek, zenuwe»i, hoofdpijn, huidziekten enz) wordt met Handleiding, vertaald door C. S. Adama van Schf.ltema, verzonden a ƒ 1.80 per flesch, franco tegen rembours door

MejmTr. A. MOORA,

"'ezelstruat te Nijmegen.

Mede verkrijgbaar: te AMSTERDAM, Koning Willemshuis, Egelantierstraat 141, Nieuwezijds Voorburgwal 326. — HILVERSUM: De Heer J. Elles. — 's-GRAVENHAGE, Ostaderstraat 116. — ROTTERDAM: J. H. M. Stephan, Eandrachtsstraat No. 59a.