Bijvoegsel behoorende bij „Het Oosten"

van Woensdag 5 December 1900, N°. 1562.

Hoe Moodv wensclit dat men den Bijbel zal lezen.

1. Heb, om steeds ter hand te kunnen nemen, een handigen Bijbel, een concordantie, en een tekstboek.

2. Draag altijd een Bijbel of Testament bij u; en schaam u niet om ei' in 't openbaar in te lezen, in treinen of anderszins.

3. Aarzel niet om er onderstrepingen of aanteekeningen in te maken. Onderstreep teksten die beloften, aansporingen, waarschuwingen tot zondaars en tot Christenen, de Blijde Boodschap voor onbekeerden, enz. bevatten.

4. Bestem minstens een kwartier per dag voor studie en overdenking. Dit weinige zal groote resultaten hebben, en ge zult nooit wenschen, dat ge het anders gebruikt hadt.

5. Richt uw hart om de wet des Heeren te zoeken, en te doen. (Ezra 7 :10.)

6. Bidt God steeds, dat Hij de oogen uws verstands opene, opdat gij de waarheid moogt zien; en verwacht dat Hij uw gebed verhooren zal.

7. Werp eiken last van twijfel op den Heer. „Hij zal niet toelaten, dat de rechtvaardige bewogen worde." Vrees niet, u rekenschap te vragen van de hoop die in u is.

8. Geloof in den Bijbel als Gods openbaring aan u, en handel dienovereenkomstig. Verwerp niets omdat het iets bovennatuurlijks bevat, of omdat ge het niet begrijpen kunt. Eerbiedig de geheele Schrift. Denk aan Gods eigen uitspraak: „Gij hebt van wege Uwenganschen naam Uw woord groot gemaakt."

9. Leer dagelijks minstens één vers van buiten. Verzen die ge van buiten kent zullen van groot nut zijn in het dagelijksch leven. „Uw Woord heb ik in mijn hart bewaard, opdat ik niet tegen U zondige." Sommige Christenen weten beter uit de groote dichters te citeeren dan uit den Bijbel.

10. Zijt ge predikant of Zondagsschoolonderwijzer, tracht dan vóór alles uw Bijbel meester te worden. Gij behoort hem beter te kennen dan iemand in uw gemeente of klas.

11. Streef naar nauwkeurigheid bij het aanhalen uit de Schrift.

12. Kies een of ander stelselmatig plan om den Bijbel te bestudeeren; naar onderwerpen als: „Het Bloed", of „Het gebed", „De Hoop" enz; of boeksgewijze, of eenige andere behandeling in het voorafgaande aangegeven.

13. Zie dat ge weet met welk doel en voor wie elk boek van den Bijbel geschreven werd. Breng het Oude Testament met het Nieuwe in verband. Bestudeer samen Hebreën en Leviticus, de Handelingen der Apostelen 'en de Brieven, de Profeten en de historische boeken van het Oude Testament.

14. Streef er naar door uw Bijbelstudie in nauwer gemeenschap met God te wandelen; en een kennis van de Schrift te verwerven, die u bekwaam maakt om anderen tot Christus te leiden. Een oud predikant placht te zeggen, dat liet geroep van verwaarloosde teksten steeds in zijn ooren klonk, vragende waarom hij niet aantoonde hoe belangrijk zij waren.

15. Stel u niet tevreden met eenvoudig dagelijks een hoofdstuk te lezen. Bestudeer de bedoeling van minstens een vers.

Geworteld in God.

Niets is voor een christen zoo schadelijk als de oppervlakkigheid. Omciat een christen door zeer veel strijd, beproevingen, stormen en andere wederwaardigheden moet gaan, kan niets hem zoo goed helpen als een geworteld zijn in Gods Woord. Wanneer de moeilijkheden des levens aankomen, hoe dikwijls is iemand dan ontmoedigd. Is hij echter in Gods Woord geworteld, dan klemt hij zich vast aan Joz. 1: 5 ën Hebr. 13:5: sik zal u niet begeven noch u verlaten, noch van u wijken/ en daardoor krijgt lrij nieuwe geloofskracht en geloofsmoed. Hoe menigmaal komt de christen ertoe, om door strijd ontmoedigd te worden en metDavidte zeggen 1 Sam. 27 : 1: „Nu zal ik één der dagendoor Sauls hand omkomen; mij is niet beter, dan dat ik haastelijk ontkome in het land der Filistijnen."

Wie echter in God geworteld is, grijpt zijn moed

bijeen, slaat vol geloof zijn wortelen dieper in den grond van Gods Woord en zegt met David: „Want met U loop ik door een bende; met mijn God spring ik over een muur."

Wanneer de stormen woeden en de golven hoog gaan, klemt de ziel, in God geworteld, zich vast aan Ps. 46 : 2—6, en kan verdei' zeggen: „De Heere is mijn steenrots, en mijn Burg en mijn Uithelper." (2 Sam. 22:2). Zoo ook Ps. 71 : 3: „Wees mij tot een rotssteen, om daarin te wonen, om geduriglijk daarin te gaan; Gij hebt bevel gegeven om mij te verlossen, want Gij zijt mijn Steenrots en mijn Burg."

Alle wederwaardigheden, die den christen ontmoeten, moeten in het einde toch alleen daartoe dienen, om hem nuttiger en meer bruikbaar te maken. Wanneer een stuurman op het schip in de nabijheid der kust groote stormen heeft te verduren, ziet hij veel scherper toe op zijn koers dan wanneer er geen storm ware; hij kent het gevaar en weet, hoe licht men op klippen stooten kan. Zoo ook de Schrift (Jes. 28:19): „Want alleen de aanvechting leert op God zien." Gelukkig is de christen te noemen, die ervaren heeft en in waarheid zeggen kan: „Eer ik verdrukt werd, dwaalde ik." (Ps. 119 : 67).

Wanneer God den christen verootmoedigen wil, komt zoo licht de oude Adam boven, maar is hij in God geworteld, dan zal hij het woord betrachten van Spr. 12:1 »Wie de tucht liefheeft, die heeft de wetenschap lief, maar wie de bestraffing haat, is onvernuftig," en door dat geworteld zijn behaalt hij de zege, wordt verstandig en wijs en daardoor meer nuttig en meer bruikbaar in deze wereld. Hoe menigmaal komt de verzoeker tot iemand om te beproeven hem afvallig te maken; is hij nu niet in Gods Woord geworteld, is hij nu maar oppervlakkig, stelt hij zich tevreden des Zondags eens of tweemaal naar de kerk te gaan, terwijl hij geen bidstonden bezoekt, geen huisgodsdienstoefening houdt, dan gelukt het den verzoeker dikwijls, zöo iemand te verleiden. „Doch hij heeft geen wortel in ziclizelven." (Mattli. 13 : 21.) Daarentegen, wie geworteld is in God, dien kan de verzoeker alles ontnemen, toch zegt hij met Job: „De Heere heeft gegeven, de Heere heeft genomen, de naam des

Heeren zij geloofd." En in de allergrootste smarten roept hij nog met Job uit: „Ik weet, dat mijn Verlosser leeft," en met Paülus: „Wie zal ons scheiden van de liefde van Christus ? verdrukking of benauwdheid, of vervolging, of honger, of naaktheid, of gevaar, of zwaard ?" enz.

Het is een groote noodzakelijkheid voor den christen in Gods Woord geworteld te zijn, daar er in onze dagen zooveel dwaalleeraars zijn, zoo vele dwaalgeesten rondgaan en prediken.

De christen is volgens Luk. 13: 6—9 in den wijngaard des Heeren geplaatst, maar niet als een schaduwrijke boom, maar als een vruchtdragende. Menigeen denkt, dat hij slechts in den wijngaard (de gemeente) is om druiven te eten; neen, men moet ook mee vrucht dragen. Moge God ieder helpen, die zich christen noemt, opdat hij geworteld zij en vrucht voortbrenge. Lezer, zijt gij geworteld in God?

Uit den 119den Psalm.

Uw knecht spreekt van Uwe rechten :

1. Gaarne. Ik heb met mijne lippen verteld al de rechten Uws monds.

2. Getrouw aan de waarheid. Ik zal Uwe bevelen overdenken en op Uwe paden letten.

3. Rustig. Als zelfs de vorsten zittende tegen mij gesproken hebben, heeft Uw knecht Uwe inzettingen betracht.

4. Ootmoedig. Geef mij den weg Uwer bevelen te verstaan, opdat ik Uwe wonderen betrachte.

5. Moedig. Ook zal ik voor koningen spreken van Uwe getuigenissen, en mij niet schamen.

6. Biddend. En ik zal mijne handen opheffen naar Uwe geboden die ik liefheb, en ik zal Uwe inzettingen betrachten.

7. Volhardend. Laat de hoovaardigen beschaamd worden, omdat zij mij met leugen nedergestooten hebben, doch ik betracht Uwe geboden.

Mijn tong zal spraak houden van Uw rede, want al Uwe geboden zijn rechtvaardigheid.

UITGAVEN van de WEESINRICHTING te NEERBOSCH.

P. J. MILBOB.N, Uitgever, te Nijmegen.

Verhalen enz.

A. L. O. E., Dora's Vergissing of Israëls Tabernakel. Een verhaak uit het Engel sch, door A. van Os. Prijs 75 cents, geb. f 1.—.

— Sophia Claymore of Liefde en Vertrouwen. Met geïll. Omslag en Plaatje. Prijs 25 Cts.

*Alcock, (D.), Hubert Bohun, Eenegeschiedenis uit Bohème. Metfr. illustratiën. Prijs f 1.50 ; geb. f 1.90.

—, In de Woestijn. Verhaal uit het leven der Protestanten in Frankrijk vóór-de Revolutie'. Vrij bewerkt door E. J. Veenendaal. Prijs f 0.75; gebonden fl.—.

Alkmaars Victorie en Keizer en Keurvorst. Prijs f 0.60; geb. f0.85.

Bitroh, (Harriette E.), Na lijden, verblijden, of Gehoorzamende de stemme Zijns Woords. Een verhaal tijdens Leidens beleg. Vrij naar het Engelsch door H. van Westervoort. Prijs £1.25; gebonden in fraaien stempelband f 1.60.

Disselhoee, (Julius), De groote Oorlog tusschen Frankrijk en Duitschland. 4de druk. Prijs f 0.40.

Franel, (Marie S.), Madeleine of Grootvaders boek. Geschiedenis voor de Jeugd. 3d0druk Prijs'f0 80' geb. f 1.10. •' ' '

Gerdes, (E.), „Hoe staan de effecten ?" Een verhaal voor het volk. Prijs f0.50.

Jan Malaban. Eene geschiedenis voor het volk.

2de druk. Prijs f0.50; geb. fO.75.

Jan van Dalen of De zegen des geloofs. 3de

druk. Prijs f 1.—-; geb. f 1.30.

Het land van Wiejewaaie. Vertelling voor

knapen en meisjes. Prijs f0.50.

Moeders Schattebout. Vertelling voor Jongelieden. Met muziekstuk. Prijs f0.65; geb. f0.90.

Moffie. Een verhaal. 3do druk. Prijs f 1.20; geb.

f 1.50.

*— Reislectuur. In linnen bandje prijs f 1.—..

Twee Zwervelingen of Jood en Christen. Een

verhaal voor Jongelieden. 3do druk. Met karakteristieke platen. Prijs f0.90; geb. f 1.20.

Giberne, (Agnes), De kleine handlangster des Hee= ren. Prijs f'0.90; geb. fl.20.

Henri, God is liefde of .,Kiest u, wien gij dienen zult." 2d® druk. Prijs f0.75; geb. fl.'—.

Goes, (J.), Bloemlezing uit zijn Geschriften. (Met portret). Prijs fl.—.

Door diepe wateren. Naar het Duitsch van P.

Friedheim. Prijs fO.75; geb. fl.—.

—— Er zij licht! Een verhaal uit het Thiiringerwald, ten tijde der Hervorming. Prijs fl.—; geb. f 1.30.

Hardenberg, (A.), Antoine Perrier. Een historisch verhaal uit den opstand in de Cevennen. Prijs f0.60; geb. f0.85.

Bloemlezing uit zijn geschriften. Prijs f0.70.

Jonker Rudolf, een ridder van het Compro»

mis. Een verhaal uit het begin van den 80-jarigen oorlog. Prijs f0.80; geb. fl.10.

Keuning, (J.), De eed op het graf. Een verhaal uit rle geschiedenis der Hervorming in Spanje. Prijs f 0.60.

Kieviet, (W. II.), De Sneeuwstorm. Eene vertelling. Prijs f 0.50.

"Koetsveld C.Ez., (C. van), Beproefde trouw. Een levensbeeld uit het volk voor het volk, naar het Hoogduitsch. Prijs fO.75; geb. fl.—.

—— ln den strijd des Levens. Prijs f l.— -in stempelband f 1.30.

, In een bundel. Een zestal novellen. Prijs fl.— ;

geb. f 1.30.