zorgd, als eens 'n week of wat achtereen

öe gavenlijst zoo klein is, dat er nog geen ontbijt voor één dag van bekostisrd kan

worden .... maar als die stroom op den

auur ging stilstaan, dat zou 'n knak wezen, om nooit weer te boven te komen. Want, dit is toch ook'n feit: uit het oog, uit het hart! Het gaat niet altijd op, maar dikwijls wel. Voor dit gevaar hopen wij echter bewaard te blijven, en zoolang er nog iedere week iets te vermelden is, wordt het oog van velen op Neerbosch gevestigd en zal het hart van meerderen onzer gedenken. Grooten dank daarom aan U, wier gaven in dit Oosten vermeld worden. Dan dit is niet alles wat wij ontvingen. Onze poging om nieuwe abonné's te krijgen is aan den gang en reeds in aanvang met zegen. Wij blijven echter hopen .... alles gaat niet zoo vlot als de moblisatie.

Over oorlog gesproken wij beleven

daar toch allerlei ellende van. De prijzen van sommige artikelen worden onrustbarend hoog. Het veevoeder is troosteloos duur en wat de bakkerij in deze laatste maanden meer kost dan anders, is gewoon kolossaal. En .... als men dan nog maar krijgen kan, wat er noodig is. Vroeger ging dat: voor geld en goede woorden kon men alles gedaan krijgen. Maar dat gaat nu niet meer. Deze week waren wij haast door onze gietcokes heen en al loopt de vlier en de kamperfoelie reeds uit, al bloeit de hazelaar en al streek de ooievaar Zaterdag in vol plané neer op het dak van onzen Baas timmerman, waar hij een lief meisje neervlijde in de armen van een blijde moeder, wij kunnen het toch nog niet doen zonder verwarming. Gelukkig echter kwam er uitkomst vóór den avond en brachten drie wagons weer een aardig laagje in dezen onontbeerlijken suikerpot.

Werkelijk, het voorjaart al. De stedelingen hebben daar geen oog voor, maar buiten zien we dat. En dat houden we zonder kris en kras vol ook, zelfs met een blik op de witte velden en op koppels jongelui, die al sneeuwballende vergeten dat wij in een tijd van groote dingen leven.

Toch wordt hier ook door de jeugd wel meegeleefd. Naar de Huizen onzer groote jongens en meisjes gaan iederen dag de couranten en verslagen die wij lezen. De Nederlander, Het Handelsblad, De Provinciale Gelderlander (Nijmeegsche Courant), De Amerongsche Courant, De Getuige, Het Christelijk Volksblad, De Strijdkreet, Het Volksblad van Van Sijn, De Boerenstand, Het Polytechnisch Weekblad, alle Zendingsberichten, enz. enz., houden hen, die belangstellen in het wereldgebeuren, geregeld op de hoogte. Of ieder daar van geniet? Net als bij u— sommigen lezen geen courant en weten alleen van hooren zeggen dat er oorlog is, maar verder van geen toeten of blazeri. Een Stichting is

een wereld in het klein daar leven

allerlei karakters en is alle gelegenheid om zich een breeden blik te vormen over het menschelijk leven. Uitgestudeerd raakt men er niet, want telkens dóen zich nieuwe gevallen voor. Deze week kwam een der jongens, die Maandag met 'n sigaartje in 't hoo^d vertrokken waren, terug. Nooit vertoond.... de een mag niet zoo gauw gewend zijn in den vreemde als de ander, maar allen trachten zich er door té slaan. Deze gaf het gauw op. Van zijn metgezel, een Bakker, kregen wij reeds dadelijk goede tijding .. ., het was wel een heel andere werkdag als hier, want het nachtelijk uur riep hem uit het mandje naar den trog en als het werk binnenshuis gedaan was, riep de broodkar hem buitenshuis, maar.... het ging goed en er zou heel wat moeten gebeuren als daar niet de eerste sporen verdiend werden. Verder werd een onzer jongens gehaald door de politie, om de straf te ondergaan voor de vruchtenstrooperij, waar we u van den zomer over schreven en zit nu in de eenzaamheid der tuchtschool. Hij was zeer bedroefd. En wij waren erg met hem begaan. Niet omdat hij gestraft is en zóó gestraft werd.... ma&r omdat dit jongmensch hier goed staat aangeschreven' en zijn rapporten mogen gelezen worden. Nu heeft hij zich aan strooperij schuldig gemaakt, maar nooit te voren hadden wij hem onder handen. Jammer.

Moge het hem tot nadenken brengén en

op de knieën.

Geheel anders was het heengaan dezen morgen van Johannes Veenendaal, die als tuinman naar de Beemster gaat'en gezellig als een huisgenoot, gisteren avond in ons groot gezelschap zat. Onze beste wenschen vergezellen hem en te wéten dat hij bij ons heeft geleerd op te zien naar Boven stemt ons gerust.

Bijzonder gerust was ook onze dokter : gestemd na de Januari-inspectie: Met opgewektheid maakte hij in zijn rapport melding van den algemeenen gezondheidstoestand ... . al zag hij niet voorbij dat

er zorgen genoeg overblijven en het nog

1 aiuja winter is. Mej. Lovmk blijft steeds 1 patiënt, en voelt zij zich wel wat ster1 ker, het is er toch nog ver vandaan dat

■ zij haar krachten aan het Moederhuis . wijden kan. Dat doet haar leed en ons , spijt het, maar de Heer heeft er gewis ' Zijne bedoeling mee. In ieder leven zijn i wel van die dagen, maanden, soms zelfs

jaren, die minder aangenaam zijn, en ; waar we toch zegenrijke gevolgen van i ondervinden in ons later leven. Ieder die

■ jong is wil wel gaarne tot het middel toe in het geld staan, maar velen zijn zuinig geworden en spaarzaam, omdat zij toen niet al te dik in de centen zaten. Wie houdt niet van 'n lekker leven in zachte kleederen en met veel streeling van het gehemelte, doch in de ontbering der jeugd zijn vele karakters gevormd, die later naar een mooier wit jaagden dan naar een nieuwerwetsche garderobe en die hun aandacht aan hooger dingen wijdden dan aan een menu of series van publieke vermakelijkheden.

Punctum.

Zoo had ik reeds geschreven, toen Heemstede's directeur mij opbelde en vertelde dat vandaag het jongetje gehaald werd dat aan epileptische toevallen lijdt en daarom bij ons niet langer op zijn plaats

is. Te 3 uren is hij vertrokken en

Hendrik was bij ons altijd een lieve jonjongen. De Heer geve uitkomst!

S.

Binnenland.

Met belangstelling namen we kennis van het ons toegezonden nummer van „Welkom," het orgaan van de gelijknamige Stichting in de Warmoesstraat te Amsterdam. Zuinigheidshalve was in lang geen nummer verschenen. Gelukkig is ei- veel goeds te vermelden naast hetgeen te leur stelde. Tot het eerste mag gerekend worden, dat de bazar, in December gehouden, voldoende opbracht om het tekort te dekken en te voorzien in de dringendste uitgaven der eerste maanden. Tot het laatste dat het dames-comité tengevolge van deu grooten druk, waaronder ons vaderland zucht, zijn pogingen tot stichting van een bouwfonds voor de zoo noodzakelijke vernieuwing van Welkom" voorloopig heeft mooten opgeven.

fien der takken van arbeid in „Welkom" zijn de maaltijden. Er wordt n.1. open tafel gehouden voor alle hongerigea, de armsten der armen, die dit jaar in nog grooter getale kwamen om zich te verkwikken aan een warm maal. Welkom staat echter voor het feit dat er bij meer behoeftigen minder in kas is. Zal tot einde Maart dit liefdewerk kunnen worden voortgezet, dan moet er nog minstens f 400 inkomen. Anders moet reeds begin Februari deze arbeid stop gezet worden.

Ook voor de militairen, terwille van de mobilisatie in de hoofdstad gekomen en geplaatst te midden van veel verleiding, mocht Welkom een Tijdelijk Tehuis openen.

Intusschen ging het gewone werk geregeld door. Om een denkbeeld te geven van wat Welkom doet ten opzichte van de middernacht-zending nemen we een stukje over uit het verslag daarvan.

„Een der meisjes met wie wij bij ons nachtwerk in aanraking waren gekomen, kwam bij ons met de bede: help mij toch een toevlucht te vindon, waar ik veilig ben voor den man, die mij reeds jaren tot een slecht leven dwong, want binnenkort komt weer uit de gevangenis en dan weet ik zeker dat vrees voor hem mij weer drijven zal tot het oude leven, waar ik van walg. I Geen andere plaats vindend, namen wij haar in ons Tehuis en alles ging goed totdat na enkele dagen de jonge man toch te weten kwam, waar zij was, en stil ons huis binnendrong en drie schoten op haar loste. De Heere bewaarde haar wonderlijk, want hoewel twee kogels haar in het hoofd troffen kon zij toch na enkele dagen reeds het Ziekenhuis verlaten en is zij nog steeds bij ons. Geve de Heer dat deze redding uit den dood ook voor haar een geestelijke wedergeboorte moge uitwerken.

Droever ging het den jongen. Meenende het meisje gedood te hebben verhing hij zich dienzelfden avond. De zonde is een harde meester, die niet makkelijk loslaat. Diep medelijden hadden wij met den ouden vader van dezen jongen man, die maar niet begrijpen kon, dat zijn zoon zoo iets doen kon. Treffend was ook, dat na deze gebeurtenissen twee moeders bij ons kwamen vragen naar den naam van den jongen, want zij hadden elk, een zoon, die den breeden weg der zonde was opgegaan en van wien zij in maanden niets hoorden."

Behoeft na al het bovenstaande nog moeite gedaan te worden 'om de belangstelling te wekken voor den arbeid dezer stichting? Geldelijke steun is zeer noodig. Maar meer nog de steun van medewerkers en gebed. Om beide laatste wordt dringend gevraagd. Laten we de broeders in Welkom (Warmoesstraat 15 Amsterdam) ook de eerste niet onthouden.

— De Diaconessen-Inrichting Bronovo te 's-Gravenhage: (beschermvrouw H. M. de Koningin-Moeder) zal dezer dagen haar gouden jubilé herdenken. De inrichting, die zich steeds uitbreidde en blijft uitbreiden, werd, naar in bet H.bld. wordt herinnerd, in 1865 gesticht, nadat een bekend officier \ van gezondheid, dr. Basting, een vriend van Ilenri t Dunant, den 'stichter van het Koode Kruis, in \

1864 in een brochure, getiteld: „Een roepstem aan mijn vaderland" er op had gewezen, dat de ziekenverpleging destijds in ons land onvoldoende was. Naar aanleiding van die brochure kwamen

, enkele dames bij elkander, o. a. mevr. Groen van Prinsterer, de echtgenoote van den bekenden staats' man, en freule Quarles van Ufford. Toevalliger' wijs kwam men in aanraking met mevr. De Bro1 novo, een dochter van den marinecommandant i te Hellevoetslu'is van dien naam, die zich voor i de zaak interesseerde, waarna overgegaan werd tot de stichting van het Diaconessenhuis aan de Kazer, nestraat 28. Aan de inrichting waren toen verbondon 2 niet gediplomeerde verpleegsters (thans bedraagt het aantal reeds 120, waarvan de jongere allen gediplomeerd). Al spoedig werd het aangrenzend perceel, Kazernestraat 30, bij de inrichting getrokken. Hot oorspronkelijk doel was voornamelijk het verplegen in de stad. Aan giften was tot do oprichting ontvangen f 5000.

In IS78 werd door den architect Mouton het gesticht aan de Laan van Meerdervoort gebouwd, dat in 1897 werd betrokken.

De Nederlander voegt aan dit bericht nog het volgende toe:

Een plan tot verplaatsing van de inrichting naar den W' aalsdorpscuen Weg ondervindt door den oorlogstoestand vertraging.

Na Mevrouw De Bronovo stond van 1888 tot 1911 freule Elout van Soeterwoude aan het hoofd der inrichting, terwijl sinds 1912 de tegenwoordige directrice, mevrouw De Bas als zoodanig werkzaam is.

De Vereeniging staat op Protestantsch-Christelijken grondslag. Het aantal patienten is sinds den aanvang van 40 tot 1061 gestegen.

— Met belangstelling namen we kennis van No. 1, 56ste Jaargang van het Ërmeloosch Zendingsblad, uitgegeven door de Zendingsgemeente te Ermelo. Behalve eenige stichtelijke stukjes bevat het een artikeltje over „De Zending, de zaak des Heeren" en Persberichten met betrekking tot de Zending. Uit deze laatste vernemen we o. a. dat te Posso een ontzettende boschbrand heeft gewoed, waarbij ook het Iiuis van den zendeling in gevaar kwam. De familie Wesseldijk was afwezig, maar Papa I. Woenté, welbekend onder ons door het hier te lande over hem uitgegeven boekje, en Ine Imascha, ook geen onbekende, hebben met de lieden van Kasigoentjoe het huis tegen het vuur beschermd. Ook lezen we daarin dat zendoling H. G. van Eelen, in 1913 afgevaardigd door het Ned. Zendingsgenootschap en bostemd voor Midden-Celebes, wegens een ernstige ongesteldheid zijner vrouw de terugreis naar Europa heeft aanvaard eu Zendeling Prins, na geruimen tijd op Ternate verblijf te hebben gehouden, dezer dagen met zijn gezin naar Loloda kon terugkeeren.

— De Nederlandsche anti-oorlogsraad zond ons een kort artikel, dat aan 2Ü00 hier te lande verschijnende bladen werd toegezonden met verzoek het op te nemen ia het nummer van 1 Februari.

Het is een welsprekend pleidooi om zich aan te sluiten bij den anti-oorlogsraad (Secretariaat Theresiastraat 51 Deö Haag) wiens streven is de vredesvoorstanders van alle richtingen te vereenigen. Daar onze lezers er uit de dagbladen zeker reeds kennis van hebben genomen, ineenen we te kunnen volstaan met er hun aandacht op te vestigen.

— Do Wintor-Conferentie der Ned. Chr. Stud. Ver. zal dit jaar te Leiden worden gehouden, op 6 en 7 Februari a. s. Op de openingsvergadering, Zaterdagavond 6 Febr. zal spreken dr. A. H. de llartog uit Haarlem.

Zondag 7 Febr. zal prof. dr. P. 1"). Chantepie de la Saussaye een godsdienstoefening leiden in de Doopsgezinde, Kerk 's morgens 10 uur.

Na een meer intiem samenzijn des middags zal des avonds 8 uur de Sluitingsvergadering worden gehouden ; Spreker: H. Kraemer (over: Indrukken uit Duitschland.) Bijbelbespreking: L. D. Poot.

— We ontvingen een net uitgevoerd en van fraaie platen voorzien boekje, een reclameboekje, reclame in den goeden zin van 't woord, uitgegeven door de Nederlandsche Zendingsvereeniging te Botterdam, waarin allerlei is te vinden over de samenstelling en bet doel der Vereeniging, over de wijze waarop ze werkt en den omvang van haar arbeid, de eigen plaats die ze inneemt en haar

i samenwerking met anderen enz. Uit het artikel • over haar „Groei" vernemen we o.a. dat thans, i in 1915, op West-Java 13 Zendelingen der Ver. werken, terwijl een hoofdonderwijzer verbonden is aan de kweekschool te Bandoeng en een doctores aan 't hospitaal Immanuel aldaar. Een tweetal jonge mannen staan straks weer gereed om tot den arbeid in te gaan. In den loop der jaren zijn 54 zendelingen en hulppredikers door de Ver. Opgeleid en 't Inlandsche hulppersoneel is geklommen tot 8o. Op 10 posten: en 21 bijposten zijn kerken, en scholen gesticht. Aan de kweekschool te Bandoeng werden 33 joDgelui opgeleid voor inlandsche Onderwijzers en helpers en aan ruim 1800 kinderen wordt Christelijk onderwijs gegeven.

De inkomsten, die in 't eerste jaar van het bestaan der Vereeniging, 1859, f3388.90 bedroegen, beliepen in 1913 een bedrag van ruim f 100.000. En hoofdzaak is dat op zoovele plaatsen van West-Java het woord der genade wordt gebracht.

In het artikel „Uitzicht" wordt medegedeeld dat in beginsel besloten is, in antwoord op de steeds dringender roepstemmen, die uit de Buitenbezittingen tot de Gemeente van Jezus Christus komen, ook op Celebes een terrein in bearbeiding te nemen, ook al zullen de zorgen daardoor toenemen.

— Aan het ons toegezonden 18de jaarverslag van de Ver. tot Evangelisatie binnen de classis Heerenveen, ontleenen we nog het volgende.

„Vaste fondsen bezitten wij niet. Jaarlijks moet onze Penningmeester ruim f 5000 uitgeven. Dat is een groote som in deze benarde omstandigheden. Ik behoef u niet te vertellen (aldus Ds. W. J. Kan, de Secretaris der Ver.) dat f650 niet te veel bezoldiging is voor een Evangelist. Dit moet noodig verhoogd worden. Maar zilver en goud hebben wij niet. Immers onze schuld was verleden jaar f5100 en is dit jaar vermeerderd met ft00." Gaarne vereenigen we ons met den wensch dat God de lezers van het verslag en allen die kennis nemen van den arbeid binnen de classis Heerenveen milde harten geve en milde handen.

liet verslag van den Penningmeester loopt over een bedrag van f 7525.81 aan inkomsten

en uitgaven met een tekort van f2880.74.

Het Bestuur bestaat uit de Heeren Ds. D. van Lonkbuyzen te Hoornsterzwaag; Voorz. Ds. W. J. Kan te Terkaple, Secretaris, Ds. A. Vrylandt te ferhorne, Penningmeester, Ds. W. Meijering te Oldelamer en Ds. D. Zoete te Lemmer.

— Het Januari-nummer van Het Evangelie in Spanje bevat de bedroevende tijding dat tengevolge van den wereldoorlog de vooruitzichten van het werk der zending en dus van de zaak van het protestantisme en van het koninkrijk Gods in Spanje, zeer donker zijn. Toch kan uit deze zware tijden en toestanden een zegen voortkomen als de Evangelische gemeenten zullen leeren minder op buitenlandsche hulp te vertrouwen en voor zich zeif te zorgen. De financies van het comjté zijn ver beneden die van 1912 en 1913 gebleven: f5563.65, tegen f6559.23 in 1912 en f 8764.97 in 1213. Ondanks deze vermindering van inkomsten kon het comité tot nu toe aan al zijn verplichtingen voldoen en geregeld de drie-maaudelijksclie remises naar Spanje zenden voor de traktementen der predikanten, onderwijzers eu onderwijzeressen. Ook de vrij kostbare verbouwing van het huis te Malaga koa worden betaald. Oyer don voortgang van het werk in Malaga, Los Bubios, Carlagena en Barcelona bevat die nummer verblijdende berichten. Voorts een artikeltje over de Spaansche Afdoeling der Evangelische Alliantie,' die 15 Juli j.1. in de kerk der Legonitos te Madrid werd geconstitueerd en waarvoor staande de vergadering 117 leden werden gewonnen. En dan mededeelingen over een nieuw wetsontwerp, waardoor een einde gemaakt zal worden aan den dwang voor officieren, leden van krijgsraden, om de mis bij te wonen, die vóór de rechtszitting wordt gehouden, over een auto da fé van Bijbels op een der Filippijnsche eilanden, ten gevolge waarvan de colporteurs in korten tijd meer dan 3000 ex. der H. S. verkochten enz. enz.

Het Bestuur der Vereeniging „Het Evangelie in Spanje" bestaat uit: den heer F. A. Hoefer, Voorz., Mevr. C. M. Hoefer, geb. baronesse van Heemstra en Jhr. Dr. M. F. van Lennep, Secret. Penningm, (te Aerdenhout bij Haarlem.)

DE OORLOG.

De oorlogsberichten van deze week hebben voor een groot deel geloopen over nadere bijzonderheden betreffende den zeeslag op de Noordzee, waarbij, zooals van weerszijden wordt erkend, de

Duitsche slagkruiser Blücher, een schip van ruim 15.000 ton is gezonken. Met groote beslistheid houden de Duitschers, ondanks alle tegenspraak der Engelschen vol, dat ook een der Engelsche