te nemen, toen al die jongens daar stonden te juichen, ieder zijn partij. Ja, dit moet gezegd, de ceremoniemeester, onze medearbeider van het Nieuwe Plan, de Heer J. H. Mulder, heeft het er met zijn jongens kranig afgebracht- Hoe eenvoudig was de aanbieding van hun mooi en practisch geschenk, wal kenden zij hun voordrachten goed, hoe waren die met tact gekozen en ... . wat lieten ze zich alles smaken wat door het milde Bruidspaar opgediend is geworden. Inderdaad, het was een mooie avond en die zal ook bij het Bruidspaar zeker zeer lang in dankbare herinnering blijven. De uren vlogen voorbij en het was laat eer wij het wisten.

Het zijn drukke dagen die Bruidsdagen. Den volgenden dag overhandigde de Heer J. E. Clausing hen namens alle medearbeidenden een geschenk. Ook zeer mooi en begeerd. En bij al die wenschen van oud en jong voegen wij hier gaarne de onze: Moge uw trouwdag voor u immer een dag blijven, waaraan ge gaarne denkt, waarvoor ge altijd God dankt, waarop ge immer elkaar blijde aanziet en waarvan gij beiden op hoogen ouderdom gewagen moogt dat u toen door God een levenstijdperk is geopend van zegenrijke beteekenis èn voor u èn voor anderen!

Ondertusschen bracht de kerkeraad van Weesp ons vier kinderen, die naar wij hartelijk hopen hier een rustig tehuis zullen vinden en spoedig tot de innerlijke overtuiging komen, dat de menschen op Neerbosch gaarne het beste wat zij hebben aan hen geven. Immers, wij willen en wij kunnen ook niet vergen dat deze kinderen tegen ons opzien als tegen eigen vader en moeder, maar het is zoo onaangenaam voor hen en zoo hard voor ons als zij ontevreden zijn en kwalijk spreken van de weldaden, die hun toegevoegd worden.

Het is nog niet zoo heel lang geleden, dat wij kinderen kregen, die reeds heel wat ellende doorgemaakt hadden, dat was voor ons zichtbaar, voor hen voelbaar. En wat sliepen ze lekker en wat voelden ze zich behaaglijk in een rein bed en zulke kleeding. Wat smaakte het eten heerlijk en hoe goed deed hun de ordentelijkheid en het alles op tijd gebeuren. Dat zeiden ze ook. Dat schrijven ze. Ziet, die kunnen nu later wel eens heel brutaal gaan doen en zeer raar zich aanstellen, maar als zij die innerlijke overtuiging niet wegdringen, wegzondigen om in bruusken ondank te gaan zeggen dat het hier niets gedaan is, allemaal verkeerd .... dan zullen ze gelukkig zijn en na één krommen sprong in de verkeerde richting er weldra twee maken in de goede richting. Ik wenschte wel dat het geheugen van de jeugd wat beter was. O, daar zijn zeer velen, die nooit vergeten onder welke omstandigheden ze hier gekomen zijn, maar wij wenschten voor allen dat ze er meer bij stil stonden. Dan zouden ze verstaan wat al die mannen en vrouwen hier met hen voorhebben en bleef niemand harteloos van verre staan op den uitkijk.

Met over onze*zieken te spreken, zal ik niét veel van uw tijd vergen: Truus bleef tot heden zonder aanvallen van benauwdheid maar de lente van haar beterschap is nog niet daar. Met Jaantje, wier naam in langen tijd niet genoemd is, die nu zoowat een jaar in het ziekenhuis vertoeft, was het altijd halen en brengen: doch nu gaat zij aardig vooruit. Dan ligt daar een kleintje op de Meisjeszaal, die het niet onaardig vindt onder de dekens en de vertroeteling: wat kunnen kleine kinderen al 'n rol spelen! Met de jongens gaat het goed. Daniël is weer het ventje en Leendert werkt blijmoedig eenige uren per dag in zijn vakschool. Piet ligt echter nog altijd in het ooglijdershuis en nu kwam Johan op de ziekenzaal. Ook geen sterken. Moge het spoedig licht worden in het huis der Beproevingen. Onze Ziekenvader is ook niet lekker en Oom Jan zegt, dat hij voelt af te takelen. Gelukkig als wij dan een leven van zóóveel werken en zoo blijmoedig werken achter den rug hebben. Dat geeft ook vrede.

S.

Binnenland,

Aan hei jaarverslag der Diaconessen-school

te Amsterdam over 1915 ontleenen we liet volgende:

Een ernstig voorstel word in den loop van het jaar door tden President-directeur der Heldringgestichten, Dr. J. Lammerts van Bueren, in overweging gegeven, n. 1. om de Diaconessenschool, die hetzelfde beoogt als de tijdelijk opgegeven Christine Hermina school te Zetten, met deze laatste te vcreenigenen voorttezetten te Zotten. Ook om de opleiding der voorproefzusters aan de Diaconessen inrichting, werd dit voorstel verworpen.

De cursus eindigde na den proefdag, — toen

enkele ouders en vrienden zich met Het Bestuur vereenigden, — met den overgang van 5 voorproefzusters tot de vakopleiding in het ziekenhuis der Diaconessen-Inrichting. 2 der interne leerlingen werden eveneens toegelaten tot de verdere opleiding tot diacones, 2 andere gingen na het eindigen der schooljaren naar eigen huis terug.

De in September begonnen cursus opende met 15 interne leerlingen, 4 voorproefzusters, 1 externs voor alle en 2 voor enkele vakken.

Da tijdsomstandighodan noodzaakten wijziging to brengen in de linanciëele verplichtingen der ouders. Het schoolgeld is thans geregeld op de volgende wijze: Internaat f600, externaat voor alle lessen f150, voor enkele vakken f25 per cursus. Internaat voor leerling-diacones f250 en voor kweekelingen van een Centraal bond eveneens f 250.

Aan het hoofd der school staat nog steeds Mej. W. Klinkert, voorzitter van het Bestuur is Mr. Dr. (!. F. Schoch. Voorts bestaat het Bestuur uit de dames Mevr. Baronesse Van der Feltz, Mej. W. Druyvenstein, de heer Dr. J. Lammerts van Bueren, Mevr. Roëll, Mevr. De Bruvn van Melis- en Mariakerke, Zuster C. J. O. Boissevain en Ds. A. J. Roozemeyer.

— In de jaarvergadering der //Vereeniging tot Opvoeding en Instandhouding van hospitalen ten dienste der Medische Zending in China", welko het Nederlandsche Wilhelmina Vrouwenhospitaal van nu wijlen dr. J. A. Otto to Amoy bestuurt, ia de vorige week o. a. het volgende ter tafel gekomen.

1e. Bericht dat do hoofdverpleegster, zustor M. Moerman, haar eindexamen in de Chiueesche taal met lof heeft afgelegd.

2e. Bericht dat de uitbreiding en vergrooting van het hospitaal voltooid is en do nieuwe zalen in gebruik zijn genomen.

3e. Borieht dat dr. Snoke de directie van het Hope en Wilhelmina Hospitaal op zich heeft genomen; dr. Dunlop de vrouwelijke patiënten zal behandelen, vermoedelijk tot aan de waarschijnlijke terugkomst van dr. Strick, terwijl dr. T. Bosch het Neerbosch' hospitaal te Siokhe zal besturen.

4e. Rekening van den penningmeester, nagezien en goedgekeurd. — Deze sloot wel mot een nadeelig saldo van f527.76, maar dit wordt gede!<t door de opbrengst der lichtbeeldenavonden van het afgeloopen seizoen. Tor vergadering kwam in van het Damescomité f 1000; van „de Chinaguldeu" f811.85 en van de dr. Otte-penning f 156.471/», zoodat men met goede verwachtingen het jaar ingaat, als ons land maar van den oorlog verschoond blijft.

De llooge Beschermvrouwe, H. M. de Koningiu-Moeder, zond als //blijk van belangstelling" op den dag dor jaarvergadering f 60, hetwelk de vrienden van dat werk zeker met groote erkentelijkheid zullen vernemen.

— Dinsdag 18 April word te Arnhem de Algemoene Vergadering gehouden van //Het Hoogeland", Chr. VTereeniging tot Stichting en Instandhouding van arbeidskoloniën, onder voorzitterschap van Ds. J. W. van Arkel van Ellecom.

Uit het verslag van don Secretaris bleek, dat, ondanks de moeiolijke tijdsomstandigheden, waaronder alle filanthropische instellingen te lijden hebben, de arbeid der Vereeniging geregeld kon worden voortgezet. Het verslag maakte zelfs gewag van uitbreiding van do bemoeiingen der Vereeniging on van bouwplannen, die het Bestuur in de toekomst hoopt verwezenlijkt to zien.

Dooi den Penningmeester, den heer M. Sanders te Oosterbeek, werd verslag uitgebracht omtrent de financiën der Vereeniging.

Hieruit bleek, dat, niettegenstaande de moeielijko tijden, de vereeniging bij zuinig beheer, in de behoeften der Stichting kon blijven voorzien, dank zij het inkomen van drie legaten, eenige aanzienlijke giften en de hulp der kwartguldenverzamelaarsters.

Uit het verslag van den Directeur, den heer L. van Dijk, bleek, dat in 1915 99 personen werden verpleegd, waarvan er op 1 Januari 1915 23 aanwezig waren, terwijl 76 mannon werden opgenomen en 69 verpleegden vertrokken, zoodat op 1 Januari 1916 nog aanwezig waren 30 mannen. Van de vertrokkenen werden 19 door tusschenkomst van de Vereeniging aan passenden arbeid geholpen. Van het meerendeol hunner komen goede berichten in. Het getal verpleegdagen bedroeg in 1915 in totaal 8968. Aan 749 zwervers, die niet konden worden opgenomen, werd aan de Stichting to Beekbergen voeding verstrekt.

I)e Exploitatie-rekening van de Stichting sluit over 1915 in ontvangst en uitgaaf op f 21805.65, waarvau het nadeelig saldo bedroeg f 5436.12 J/a.

Bij monde van den heer C. J. van Marle te Brummen, werd verslag uitgebracht omtrent het nazien van de rekening en verantwoording van Vereeniging en Stichting over 1915. Deze werden daarna goedgekeurd en aan Penningmeester en Directeur décharge verleend voor het gehouden beheer.

Van do door de Vereeniging aangegane geldleening ad f 25000, werd uitgeloot aandeel No. 35 ten bedrage van f 500.

De aftredende Bestuursleden de heeren H. A. J. Leembruggen en Jhr. Mr. Martens van Sevenhoven werden herkozen, terwijl in eene bestaande

vacature word voorzien door de verkiezing van den heer Jhr. P. A. van Eys, te Edo.

— Met belangstelling lazen we het Aprilnummer van //Hoendorloo." Uit het belangwekkende artikel van Mr. Jl. de Bie over de toepassing der Kinderwetten memoreeren we, dat uit een eer3t kort geleden verschenen statistiek blijkt, hoe er in 1913 totaal 255 voreenigingen waren, die zich voor di) verpleging van voogdij- on regeeringskinderen (32 voor beide categorieën) hadden bereid verklaard, liet aantal gesubsidieerde Voogdijkinderen beliep over dat jaar 8610, verdeeld over

251 vereanigingen en liet aantal Regeeringskii;doren, door 39 vereenigingen verpleegd, 757. Van deze 39 stond Hoenderloo bovenaan met

ioy gesubsidieerde liegeenn^skinderen en daarop volgde Pro Juventute te Rotterdam mot 71 dergelijke verpleegden. Voor voogdijkinderen in particuliere zorg werd f 1135833.01, voor Regeeringskinderon f93274.38 Rijkssubsidie genoten.

1 it het overzicht uit de Stichting blijkt dat de directie in groote moeilijkheid raakte doordien zo 1 April de bakkerij dtr Stichting moest sluiten. Zoolang de mogelijkheid daartoe was opengesteld, had de bakkerij der Stichting mogen profiteeren van het z. g. regeeringsmeel, tot plotseling vanwege het ministerie van Landbouw de aanschrijving kwam, dat dit niet meer kon worden toegelaten, Geen overleg, geen rekesten liielpeu, het liep er op uit dat voor al de jongens op broodkaarten brood moot worden gokocht. Hoewel daarmede de voedingskwestie is opgelost is daardoor een geldkwestie ontstaan, daar do weigering van het ministerie de Stichting komt te staau op een nadeelig verschil van f 1200, waarvan geprofiteerd wordt door don bakker, die het brood leveren moet.

In Maart waren gemiddeld 337 kinderen aan de zorgen van Hoonderioo toevertrouwd, waarvan 196 regeeringskinderen. In dezelfde maand kwamen 18 aanvragen ia om plaatsing. Opgenomen werden 4 jongens, ontslagen 2, voorwaardelijk ontslagen 3, terwijl er 8 in gezinsverpleging gingen.

— liet April-nummer van het orgaan van den Nederl. Vrouwenbond tot verhooging van het Zedelijk Bewustzijn bevat een zeer lezenswaard artikel over: Ouzo Medewerksters, eon dito over Sociale Werking en voorts berichten, verslagen, medodeelingen enz, Gaarne maken we van de gelegenheid gebruik om den veelvuldigen en gezegenden arbeid van den bond aan to bevelen en tot allo mogelijke medewerking aan te sporen.

— Uit het April-nummer van do berichten der Utrechtsche Zendingsvereeniging blijkt, dat de jaarvergadering der U. Z. V. zal worden gehouden op Maandag 19 en Dinsdag 20 Juni. Verder bavat dit nummer eon herinnering aan den veelvuldigen arbeid van Zendeling W. L. Jeus, die op 26 April a. s. herdenkt, dat hij voor 40 jaren in de Domkerk te Utrecht werd afgevaardigd; on nadere bijzonderheden over den dood van br. Kleinjan, den leider van do Ambachtsschool to Tobelo, die bij do reparatie van een motor het leven verloor. Aangaande de Indische reis van director J. W. Gunning wordt medegedeeld dat Dr. Gunning 22 April hoopte te vertrekken met Mr. J. W. Flieringa, advocaat en cand. tot den H. D. te Utrecht, die als secretaris hem zal vergezellen.

In do maand Maart, zijn de Hoofdbesturen der samenwerkende corporaties in buitengewone vergadering samengeroepen om verschillende aangelegenheden met betrekking tot do reis to bespreken.

Eerst zullen Deli en andere deelen van Sumatra worden bezocht (maanden Juni en Juli.) Daarna Batavia en Oost-Java (Augustus). Daarna Boeroo en West-Nieuw-Guinea (September), Halmahera (October), Noord-Guinea (November). Verder do Minahassa, Bolaiing-Mongodon, Posso en de Sangir- en Talauer-eilanden in nader te bepalen volgorde (in December en de eerste maanden van het jaar (1917). Dan terug naar Batavia.

Tor wille van het belang der zaak vestigen we met nadruk de aandacht op hetgeen wordt medegedeeld in eon bijlage. Daaruit vernemen we dat gedurende de drio eerste maanden des jaars do inkomsten der U. Z. V. vorre bleven berieden do uitgaven. Volgens de raming moest er ingekomen zijn f36914. — terwijl slechts f 12525 werd ontvangen. Er is reeds kasnood, zoodat geld moest worden opgenomen on enkele betalingen worden uitgesteld. Die spoedig helpt, helpt in dit geval dubbel. Het adres is zooals onze lezers weten Jansveld 51 Utrecht. —

— We ontvingen en lazen met belangstelling het jaarverslag over '1915 van do Vereeniging tot stichting van Chr. Inrichtingen voor verpleging van Zwakzinnigen (Rekkensche Inrichtingen) die op 9 Maart j. 1. in het Bijbelhuis to Amsterdam haar jaarlijksche algemeeno lodenvergadering hield onder voorzitterschap van den heer E. Iterié van Ouwenaller van Hilversum. Aan het verslag in die Vergadering uitgebracht door den directeur der Rokkensche Stichtingen, Dr. W. L. Slot Jr., ontleenen we het volgende. 1915 word begonnen met 5 verpleegden in hot paviljoen /-De Haar,'' Einde Mei werd het vrouwen¬

paviljoen //Berkenoord weder geopend met d verpleegden. Half December was het noodig ook het, derde paviljoen //Kienveen" in gebruik te nemen. Hot personeel dor Ver. bestaat uit 3 zusters, 2 juffrouwen, één beambte, 2 heeren, die voor doctoraal studoeron, een boer, een timmerman en een tuinman. De begeerte eon boerderij te hebben op eigen terrein werd vervuld, weldra zal de boerderij kunnen worden betrokken,

ze wordt gebouwd in eigen behaer, als 't eenig..zins mogelijk is helpen de verpleegden mee. Voor de inrichting van eon installatie voor watervoorziening op een reeds aaugewezen terrein, die hoe groot de Inrichting ook moge worden steeds goed en voldoende water lovereu kan, is f 5000 noodig.

De financiën dor Ver. staan er niet gunstig voor. Op 31 Doe. was in kas f274.46 terwijl betaald moest worden f 5703.43, behalve e -n crediet-hypotheek van f 17640.29. Voor voeding werd uitgegeven f2443, vuur en licht f 1080, schoonreparatie f158, en aan salarissen f 3203. Tegenover deze aanzienlijke bodragen staat slechts f3622 aan verpleeggelden en f 1483.50 aan contributies. „Indien er," zoo merkt Dr. Slot op, ngeen verandering komt, zal dit mooie werk te gronde ga< n." Tenzij ieder helpt om de Zaak in

stand te houden kan zo met blijven beslaan. Ho# schreiend de nood is van «Te personen, dio in

aanmerking komen in de Rekfccnsche Stichtingen to worden opgenomen, blijkt niet alleen uit een beschrijving- die Dr. Slot geeft van een sneeuwdag op de heide, maar ook uit een bij het verslag gevoegd boekje getiteld: Indien het Nederlandsche volk dozo dingen wist .... Het aantal zwakzinnigen werden door Dr. Casparie in een artikel: Beschouwingen over Psychopathen-verzorging op 30.000 becijferd, waarvan 12000 dringend verpleging noodig hebbon. Tot dusverre is op do Rekkensche beide plaats voor slechts 30 van deze ongelukkigen. Dagelijks komen aanvragen om opneming. Zal dit werk nu in plaats van zich te kunnen uitbreiden, moeten worden ingekrompen wegens gebrek aan middelen? We hopen hartelijk dat het Bestuur, waarvan Mej. M. C. van Eeghen Sarphatikade 12 te Amsterdam penningmeesterresse is, in staat zal worden gesteld met kracht op den ingeslagen weg voort te gaan en vele ongelukkigen worden geholpen.

DE OORLOG.

De Amerikaanschenota aan Duitschland, betreffende don daikbooten-oorlog, do beëindiging van de rninistrieele crisis in Engeland, en het verschijnen van Russische troepen in Frankrijk zijn zeker wel de meest besproken gebeurtenissen van de afgeloopen week.

Om met liet laatste te beginnen herinneren we dat geheel onverwachts een contingent Russische troepen in Marseille is geland en met ongeloofelijke geestdrift door de Eranschen is toegejuicht. Op een diner, aangericht voor de officieren, hield Generaal Jofl're eon gloeiende speech op do

Russische wapenbroeders, wier kameraden pas Erzeroem en Trebizondo veroverden en wier komst in Frankrijk een bewijs was van de nauwe bandon tusscheu den verbonden volkoren, die nu gezamenlijk op Franschen bodem den vijand bestrijden.

Men verdiept zich in gissingen langs welken weg de Russen Marseillo ongehinderd wisten te bereiken. Menschen, die er over oordeelen kunnen, beweren dat ze over Wladiwostok in Oost Azië en door het Suez-kanaal zijn gekomen. Die reis is echter wel heel lang.

Seminigen beweren dat het een bewijs is van het afnemend weerstands-vermogen der Franschen en do Russen noodig waren aan het Westelijk front omdat de Frausche reserves uitgeput zijn ; anderen meenen dat daarvoor het aantal Russen veel to gering is en dan allereerst de troepen uit Saloniki zouden weggenomen zijn, zo zien er alleen een demonstratie in van de verbroedering der tegen Duitschland strijdende volkeren.

Do oneouigheid in het Engelsche Kabinet over het invoeren van den dienstplicht is, naar men meldt, voorloopig bijgelegd. Er is een middenweg gekozen, die beide partijen bevredigt en alle ministers zijn aangebleven.

Intusschen duren, ook na de beëindiging der crisis, de aanvallen der liberalen, — welke partij wel to onderscheiden is van die zich hier te lando zoo noemt, — op minister Lloyd George steeds voort. De hardnekkigheid waarmee hij in de dienstplicht-kwestie zijn zin heeft willen doordringen heeft bij eenige van zijn ambtgenooteu groote verbittering achtergelaten.

De parlementaire medewerker van de //Times" weet eenige bijzonderheden to vertellen over do crisis in het Kabinet. Hij deelt mede, dat men het in het Kabinet volkomen eens was ovor het oproepen tot oefening van jongelieden van 18 jaar en tot het in dienst houden van de soldaten, wier diensttijd was geëindigd. Het verschil liep echter over de maatregelen ten aanzien van de gehuwden, die zich tot du9ver nog niet voor den dienst hadden aangemeld, de eenige groep waaruit nog recruten kunnen worden verkregen. Het Unionistische oorlogscomité — en zoo is natuurlijk ook de meening van de //Times" zelf — was van mcening, dat alleen door uitbreiding van de dienstplichtwet tot alle mannen van militairen leeftijd een middel werd verkregen om zich van do diensten der nog niet ingeschreven gehuwden te verzekeren. Maar in het Kabinet was een fractie, die het nog eeus met de vrijwillige dienstneming wilde beproeven. Op dit punt is men nu tot overeenstemming gekomen, de nog niet voor den dienst ingeschreven gehuwden zullen eon laatste kans krijgen om vrijwillig dienst te nemen, maar het Kabinet heeft besloten dwang in te voeren, indien de stroom van vrijwilligers mocht blijven beneden zeker cijfer, dat het Kabinet en de legerraad als beslist noodzakelijk hebben vastgesteld.

Het beginsel van dwang, zoo morkt de «Times" op, is dus erkend, al zullon er in hot parlement ook onverzoenlijken zijn, als do volgelingen van Sir John Simon, die dwang in elk geval zullen bestrijden. ^

Dinsdag zou in geheime zitting van het parlement de heor Asquitli zijn mededeelingon doen. De //Times" herinnert, dat sedert 1875 nog slechts eenmaal, in 1878, bij een debat over den moord op Lord Leitrim in Ierland, de pers euit de zittingszaal wTerd verwijderd.

Aangaande de scherpe nota der Amorikaansclie Rogeering, betreffende den duikbooten-oorlog, vernemen we dat die Donderdag-avond door don Amerikaanschen gezant te Berlijn aan de Duitsche Regeering is overhandigd. Het lijkt er ntl inderdaad wel op, dat de Amerikanen de betrekkingen met Duitschland zullen afbreken, indien de duikbooten-oorlog wordt voortgezet

op do wijze als tot dusverre is geschied. Of de Duitscho Regeering het daarop zal durven laten aankomen ? Zeker is dat het door de duikbootenoorlog er in geslaagd is Engeland in een hoogst