moeilijke positie te brengen. En het is zeer de vraag of liet zich door de Amerikanen zal laton bewegen liet wapen, waarmee liet blijkbaar Engeland treffen kan, ongebruikt te laten.

In aanmerking genomen de wijze waarop de Duitsche bladen over do nota schrijven, lijkt het daar niet naar.

Intusschen komen er berichten ovor een geestdriftige stemming onder de Amerikanen ten gunsten van President Wilson's optreden tegen Duitschland.

De Dailv Chron." meldt uit New-Iork, dat de oorlogswerven voor bezoekers gesloten zijn. Alle beschikbare matrozen, die voor den dienst op de oorlogsvloot zijn ingeschreven, zijn gemobiliseerd. Er is last gegeven het werk op de werven zooveel mogelijk te bespoedigen.

Op alle Duitscho schepen in de dokken zijn •douanebeambten geplaatst, teneinde het maken van bommen of het doen van andere onwettige daden te beletten.

President Wilson staat in voortdurende relatie met minister Lansing en zal met hem confereeren, zoodra er eenig nieuws wordt ontvangen.

Met welke moeilijkheden de president te kampen ^ heeft blijkt uit de bewijzen, die de 'Oorlel in iac-simile brengt, dat do Duitschers politieke pressie trachten te oefenen en dat reeds enkele candidaten tot pro-Duitsche gevoelens zijn. overgehaald.

Een gevolg van de crisis doet zich in Duitsche kringen reeds onaangenaam gevoelen: sedert Vrijdag weigeren de Amerikaansche bankiers ■cheques op Duitsche banden te accepteeron.

Met onverminderde hevigheid woedt nog steels op alle fronten de strijd voort. Dj veranderingen in do posities van de legers zijn echier niet van groote beteekenis. Do gevechten bepalen zich, moeten zich bepalen, tot het veroveren en heroveren van een stuk loopgraaf, het bezetten en weer moeten verlaten van een bosch, een dorp enz. Over do bijzonderheden geven we een Fransch, een Duitsch en een Engelsch legerbericht.

Fransch legerbericht.

Parijs, 24 April. Terwijl de vijand, die ongetwijfeld bezig is met de reorgenisatie der zwaar beproefde aanvalscolonnes, lievig heuvel 304 bombardeerde, maakten wij ons in het bosch van .A voncourt meester van verschillende luisterposten en namen wij 10 man gevangen. Wij veroverden zoo geleidelijk terrein dat voor 't beginnen van een aanval op heuvel 304 gunstig zou zijn geweest. De Fransche aanvoering volhardt dus bij de taktiek van actieven tegenstand, in 't begin van April aanvaard, en waarmeedebesteresultaten zijn verkregen. Zij beantwoordt aanvallen met handige tegenactie, sprongsgewijze tegen beperkte doelen, die zij vervolgens met succes tegen vijandelijke aanvallen weet te handhaven. Zij geeft de voorkeur aan wijze bedachtzaamheid bij den vooruitgang boven een offensief op groote schaal, dat thans waarschijnlijk kostbaar zou zijn, maar dat vroeg of laat op den geschikten tijd en de gewenschte plaats zal geschieden.

Duitsch legerbericht.

Berlijn, 24 April. Bijna algemeen heerschte op het front levendiger vuuraotie dan in de laatste dagen. Op verschillende plaatsen hadden welgeslaagde Duitsche patrouille-acties plaats. Ten zuiden van St. Eloy werd een Eugelsche afdeeling door ons vuur afgeslagen. In het Maasgebied werd gisteren een kleine Pransche aanval met handgranaten tegen onze boschstelliogen ten noordwesten van Avoncourt afgeslagen. Eveneens mislukte des nachts een zwakkere offeasiove beweging van den vijand ten oosten van den Mort Homme.

Een sterke aanval mislukte volkomen voor onze liniün in do stresk van de hoeve Thiaumont.

Een Engelsche tweedekker werd in een lucht-

Ar,t,in 17 O 11 a fv£»r»h'( l\ll l 4 A n rvrt\T rt rt 1» f

gcvcmii tou uuotcn van jvuvvud uuiipu gurouui

gesteld. De inzittende officieren werden gevangen genomen.

Engelsch legerbericht.

Londen, 23 April. De Engelschen deden met succes een aanval op loopgraven van den vijand ten zuidwesten van Tliepval, en maakten daarbij 13. krijgsgevangenen. Bovendien werden don vijand veiliezen toegebracht door de beschieting van schuilplaatsen.

De Engelschen leden slechts zeer geringe verliezen. Heden artillerie en mijnactiviteit.

De vliegtuigen waren op alle gevechtsterreinen geducht in actie. De Italianen lieten bommen vallen op Triest, de Duitschers op een Russisch vliegkamp. Sophia. de hoofdstad van Bulgarije werd voor het eerst van uit Saloniki door luchtvaarders bestookt. En ook boven Dover verscheen een Duitsche vlieger, die volgens Engelsch bericht door de afweer-kanonnen werd verdreven zonder dat hij bommen had kunnen werpen. En een groot aantal schepen werden weer getorpedeerd of zonken tengevolge van het stooten op een mijn. Van de Nederlandsche schepen o. a. de Bodewijk van Nassau, die, geladen met chili-salpetor voor onze Regeeritig, meer dan een maand in Engeland was opgehouden en verleden Vrijdag was vrijgelaten.

VERSCHEIDENHEID.

ZONSOPGANG OP DEN MONT BLANC.

Ontwaak, mijn ziel! Te zwijgen voegt u

niet!

Geen tranen slechts en stille ontroering!

O waak op,

Stem des gezangs! Ontwaak, mijn hart!

Ontwaak!

Gij, groenend dal en ijz'ge rotsen, wekt

mijn lied! Gij, machtige beheerscher der vallei! Gij, worstlend met de duisternis van nacht, Des nachts bezocht door 't stralend ster-

renheir,

Die beurtlings rijzen en weêr ondergaan. Gij, metgezel der morgenster; gij zelf Der aarde rooz'ge ster en meêheraut Van d'uchtend! Zing Hèm die u worden

deed!

Wie groef uw zonloos kussen diep in

d'aard?

Wie vulde eens uw kolos met rozig licht? Wie maakte u d'oorsprong dezer eeuwge

stroomen ?

En gij, vijf wilde vloeden, dondrend blij! Wie riep u uit den nacht en sombren

dood?

Wie joeg u uit deez' ijz'ge holen voort Langs deze zwarte, scherp getande rotsen, In schuim opgolvend, bruisend naar de

diepten?

Wie gaf u uw onkwetsbaar leven, kracht, Uw haast, uw woeden stroomen en uw'

vreugd,

Uw donder, nooit bedarend, eeuwig schuim ? En wie beval (en stilte heerschte alom), „Laat hier de golf ijs worden, vinden rust?" Ijs-watervallen ! gij, van 't reuzenvoorhoofd,

langs

De grondelooze diepten met geweld Neerstortend, stroomen! op Gods almachts-

stem

Verstijfdet gij in 't midden uwer vaart! Beweginglooze stroomen! stille cataracten! Wie deed u schittren, als des hemels poorten,

Door volle maan bestraald? Wie deed de

zon

U kleeden met haar regenboog? Wie

strooide bloemen Van 't lieflijkst blauw, gyrlanden aan uw

voet?

O! Dat de stroomen, als 't gejuich der

volken,

Antwoorden en dat d'ijs-vlakte, U, O Heer! verheerlijke! Zingt Hem, stroomen, uw gezang! Gij, pijn-boschaadjes, met uw zacht, zielvol

geluid!

Gij ijs-kolommen, schrijft op uw graniet, Sneeuwblank, Zijn naam! Bij donderenden

val.

Zijn lof verheft, gij, stroomen met verheven

orgelklank ! Gij, bloemen, die het eeuwig ijs omkranst! Gij, gemzen, klautrend rondom 's aadlaars

nest!

Gij, aadlaars, spelend met den bergorkaan! Gij bliksems, pijlen, vlammend uit de wolken!

Ontzagbre wondren van Uw schepping,

God!

O! Roemt Zijn naam! Uw heuvlen vult

met lof!

Gij, streng gebergt', uw toppen hemelwaarts Gestrekt, doen de lawinen dondren naar het

dal,

Van uit des hemels klaarheid naar het diep Der wolken, die omsluieren uw borst. Ik zie u, als ik d'oogen tot u opsla, En buig het hoofd aanbiddend, daar de

tranen

Mijn blik verduistren, als een wolk, doorluchtig,

Voor mij verrijzen. — Rijs! O, immer —■

rijs!

Rijs, als een wolk van wierook van deez'

aarde,

Gij, koninklijke geest, op heuvlen tronend, Verheven afgezant van d'aard ten hemel! Gij, machtig Heerscher! meld het aan het

stille zwerk, Der sterren en der zon, die stralend rijst: „D'aard, met haar duizend stemmen, loov'

den Heer!"

Y. D. M. M.

Nttar 't Engelsch van Coleridge.

Taa liiear gi.aads ex* vaa.

Waar het in ons leven gaat om ons hoogste en heiligste : ons geloof, moet men altijd, met eene warmte en vrijmoedigheid er voor opkomen, die blijk geven van gevoel en overtuiging, ver van alle huichelarij. *

* *

De tijd draagt ons leven op vleugelen ten grave. Wij eten en drinken — de tijd gaat voorbij; wij slapen of waken — de tijd gaat voort; wij gaan of staan, wij zitten of liggen — de tijd gaat voort. Zoo is er voor ons wel groote oorzaak om des apostels „Nu" (2 Cor. 6 : 2) met beide handen aan te grijpen.

*

* *

. Wanneer onze oogen breken, en onze ziel naar de eeuwigheid verhuizen zal, hoe hoog zal dan een lamp vol olie in onze schatting staan!

Kerknieuws,

ï?ed. Horv. Kerk,

Beroepen te: Pijenoord, G. Jaspers te Hillegom. — Zierikzee, H. G. Brink te Ruinerwold. — Garrelsweer, G. Groeneboer, cand. te Meppel.— Vaals, J. v. Schaick, cand. te Kampen. — Veendam, C. C. de Kloet te Marsum. — Heerenveen, P. v. d. Wal te Jelsum. — Oene, Y. Doornveld, te Lage Vuursche. — Amstelveen (toez.), N. G. Veldhoen te Alphen a/d Rijn. — Heukelum, (toez.) J. Kat te Urk.

Bedankt voor: Vriezenveen, C. Vlasblom te St. Pancras. — Kimswerd, C. C. de Kloet te Marsum. — Dirksland, J. H. P. Remme te Oud-Beijerland.

Liefdegaven.

VOOR DB WEEZEN.

Goederen.

In hartelijken dank ontvangen :

Heiningen, door mej. P. M. van dc meisjesvereen. //Eben-Haëzer." 14 rokjes, 6 nachtponnen, 3 handdoeken, 4 mutsen, 1 schortje en 1 chemisetje.

Giften.

In hartelijken dank ontvangen :

Bennekom, mevr. I. f 10 voor Paascheieren. Hilversum, mevr. H. f 10 Paaschgave. — Ossenzijl, door II. S. Kerstgave van een Zondagssshoolleerling bij herstel f 1. — Wageningen, mej. W. B. fl Paaschgave van de kleintjes der Handwerksschool a/d. Clir. School voor de kleintjes in het Moederhuis. — Drunen, Anna K. f2.50. — Van N. te R. f 25 Paaschgave. — Ede, H.. V. f 1 voor 't lezen van „Het Oosten". — Wijk aan Duin, C. J. f 2. — Postm. Amsterdam, „Ook nog een Paascheitje" f2.50.

Hllgp*- Advertentie-orders voor „HET OOSTEN" gelieve men steed3 te adresseeren aan Neerbosch' Boekhande te Neerbosch. ~

Om in 't eerst verschijnend nummer te worden opgenomen, moeten de advertenties des Maandags in ons bezit zijn.

Advertentiën.

Heden ontsliep in vollen vrede onze innig geliefde Moeder, Behuwd- en Grootmoeder

JOSEPHA JOHANNA SAP,

Weduwe van wijlen den Heer W. WESSELDIJK.

in den ouderdom van 70 jaar.

Ambon j ^ JVW|SSELDIJK at /) T , A. ESSELDIJK — ( Keers.

( W. WESSELDIJK. Wapenveld < W. WESSELDIJK—

( van Wijngaarden. Elspeet G. H. L. WESSELDIJK. Breukelen J. J. WESSELDIJK.

Tobelo 1 D. J. MUNK—

Hahnaheira < Wesseldijk.

res. Ternate ( J. C. MUNK.

RaSZ!nfé°e \ H- 'L WESSELDIJK. M. Celebes ) A' F" WESSELDIJK,

RottercCam J' W' WESSELDIJK

en Kleinkinderen.

Breukelen r 22 April 1916.

Mevrouw VINCENT te Hoofddorp (.Haarlemmermeer), aan den spoorlijn Amsterdam—Haarlem, vraagt met 1 Mei of later

een flinke Dienstbode,

klein gezin, wasch buitenshuis, loon f 200.— per jaar met vrije wasch.

Brieven met opgaaf van informatiën aan bovenstaand adres.

Mevrouw SWELLENGREBEL—van Eossüm te Oudenbosch (N.-Hr.) vraagt tegen Augustus of eerder, wegens huwelijk der tegenwoordige,

een flink Tweede-Meisje.

GEVRAAGD aan Opvoedingsgesticht voor Jongens, gelegen op de Veluwe,

een flinke Werkmeid

of' JONGE WEDUWE z. k., van Christelijk beginsel, om onder directe leiding der Direc trice alle voorkomende werkzaamheden te verrichten.

Loon ƒ200.— per jaar en 3 maal per jaar een week verlof met kostgeld.

Brieven onder No. V. aan NEERBOSCH' BOEKHANDEL en dèsverlangd mondelinge informatie bij Ds. SCHRIJVER te Neerbosch.

Hrbefders,

die werkzaam wenschen TuiHkniii.r te worden gesteld in den f UlIlDOlIW ,

mits eenige vakkennis bezittende, wenden zich tot het Bureau van Intercommunale Arbeidsbemiddeling, Witweg 2, Loosduinen. .Telefoon Interc. 2.

Kostelooze bemiddeling.

Inlichtingen worden ook schriftelijk verstrekt.

Evangelisatie, Christelijke School en Christelijke Bewaarschool te Hoorn.

Omdat in de vorige maand slechts ƒ 46.50 is ingekomen voor onze vele behoeften, durven wij zeer beleefd vragen vooral in deze maand ons te willen verblijden met een gave.

Alleen aan salarissen moeten wij per maand ƒ450.— uitkeeren. In eigen kring wordt zeer veel gedaan, maar onze financiëele krachten zijn niet berekend voor onze groote behoeften.

Daar we geen collectant gebruiken, zijn wij afhankelijk van vrijwillige gaven, die dankbaar aanvaard en elke maand in dit blad verantwoord worden.

Met beleefde aanbeveling,

Namens het Bestuur : P. LEEBEEK, Penningmeester.

OPLOSSINGEN.

Oplossingen van de 6 Bijbelsche Prijsvragen en het Bijbelsch Alphabeth, voorkomende in Neerbosch' Scheukalender van 1916. Ie Serie.

1. 8 Koningen en 11 Vorsten, Gen. 36 : 31—43 en 1 Kron. 1:43 54. 2. Joseba, de dochter van Koning Joram, stal Joas, die anders gedood zou zijn. 2 Kon 11:2. 3. Dat Lszen wij in Matth. 16:25 en 26. Mark. 8:35 en 36 en Luk. 9:25 en 26. 4. De Amalekiten, Ex. 17 : 14. Num. 24:20. Deut. 25:17—19 en 1 Sam. 15:2 en 3 5. 1 Thess. 5:21. Beproef alle dingen, behoud liet goede. 6. Kerenhappuch, Job. 42:14. BIJBELSCH ALPHABETH.

A. Abilene, Luk. 3:1. B. Bildad, Job. 2:11. C. Claudia, 2 Tim. 4:21. D. Doëg, 1. Sam. 22:18. E. ;Elim, Ex. 15:27. F. Filemon, Fil. 5, 6, en 7. Gr. Gamaliël, Hand. 5: 34. H. Hanna, 1 Sam. 1:10 ^' Iturea, Luk. 3 :1. J. Jabes,

1 Kron. 4:10. K. Kaleb, Deut. 1:36. L. Lot, Gem. 12:4 en 5. M. Mnason, Hand. 21:15 en 16. N. Nabotli, 1 Kon. 21: 1. O.'Obed Edora,

2 Sara. 6:10—12. P. Parvaïm, 2 Kon. 3:0. Q. Quartus, Kom. 16:23. R. Ruth, Ruth. 4 :1— 22. S. Samuël, 1 Sam. 12:1—5. T. Timotheüs, Hand. 16:1- U. Üthai. Eer. 8:14. V. Vaizótha, Esther 9 : 9. W. W olven, Matth. 7 : 15. X. Xerxes of Ahasveros, Esther. 1:1. IJ. IJdelheid, Pred 1:1. Z. Zacharia, Zach. 9:9.

Lr waren niet minaer dan 74 inzendingen. Van deze z'jn de beste oplossingen uitgezocht. Bijtje Kuit van Elburg, en Tcuna van 't llof van Heinenoord moesten kampen om den hoofdprijs, die Bijtje Kuit is ten deel gevallen, terwijl Teuna

Tr.f _ ... 11

van t iiui ecu <.011 van eeu gmuen ontvangt. De vier andere prijzen van een gulden zijn getrokken door Maria v. d. Velden te Hilversum, Marinus N. Stade, 2e Blankeuburgstraat 154 Den Haag, Johanna J. Osephius, te Maassluis, en Grietje Boonstra p. a. den heer D. A. Koch, Sluis 2 Stadskanaal. De prijzen van 60 Cts. zijn toegewezen aan de 10 volgende personen: Johan Pieper, Pastorie Zevenhuizen (ZuidHoll.). Annie Hoeksema, Hilversum. D. R. van Urk, Regentesseïaan 260 s Gravenhage. L. Maris Azn. te Zevenbergen. De weesmeisjes v/h Ger. Weeshuis te Haarlem. Doeke Mier, p. a. wed. A. Mier, Oosterend (Terschelling). M. de Mos. Den Haag. Leentje van Dis. J.d. Fijnaart. Ipinav. d. Heijden Rotterdam en Jan v. d. Bergh te Oosterwolde

bij Oldebroek.

Aan de inzenders^ wordt nog medegedeeld, dat sommige inzenders in plaats van Abilene, Arabië, Acbaje, Azië en nog meer andere namen liadclen opgegeven, maar de meesten hebben begrepen dat hef Abilene moest zijn, omdat in Luk. 3:1 bij Iturea, dat ze bijna allen goed hadden, ook Abilene voorkomt, Bij de letter U zijn behalve Uthai bij Esra en Nehemia nog meer namen te vinden zoo a's: Uël, L'zzi, Uri.i, en meer anderen die allen behoorden tot de wedergekeerdeu uit Babel, en waren dus goed. De meeste fouten zijn gemaakt bij de letters: F. 11. J. R. 0n W. De moesten hadden Wetgeleerden of Witgepleisterde graven opgegeven, en het kleinste getal inzenders had het rechte woord: Wolven opgegeven. Degenen, die een Catalogus bezitten, kunnen een boekwerk kiezen naar den prijs dien zij getrokken hebben. Die er geen bezitten, kunnen er een aanvragen bij Neerbosch' boekhandel te Neerbosch die hun franco en kosteloos zal worden toegezonden en mogen dan zelf kiezen. Maar wacht met aanvragen niet te lang, zoo als sommigen wel gedaan hebben. Nu, jonge vrienden en vriendinnen. in 'c vervo'g maar weer je best gedaan, misschien dat degenen, die nu geen prijs hebben gekregen, bij een volgenden keer gelukkiger zijn. Veol dank ook aan die inzenders, die een of meer postzege's hadden ingesloten voor een no. vau Het Oosten of als er een boek viel over te maken. Ook dfinkvoor de 225 gebruikte postzegels. De Heer S.vanborn zal weer zorgen dat de prijzen aan de winners wo:den toegezonden»