Precies dezelfde materialen, die noodig waren voor het Paget procédé, waarmee het mogelijk was kleurenfoto's op glas te maken, die geen eenlingen bleven, doch vermenigvuldigd konden worden. De belichting in het toestel geschiedt door de panchromatische plaat achter een opnameraster te plaatsen en de opname wordt dan gemaakt op de gewone wijze in het toestel met een oranjekleurig filter voor de lens.

Voor het ontwikkelen wordt de panchromatische plaat van het raster gescheiden en op de gewone wijze, het best in donker, ontwikkeld. Men krijgt dan een gewoon wit-zwart negatief, waarop een uiterst fijn lijnenraster nauwelijks zichtbaar is. Na het drogen van het negatief wordt gecopieerd op een helder werkende diapositiefplaat en deze wordt vereenigd met een bezichtigingsraster en als dit precies past, ziet men onmiddelijk het beeld in natuurlijke kleuren voor zich. Dit is het procédé ineen notedop. De bedoeling van de Finlay Maatschappij schijnt nu minder te zijn deze methode van kleurenfotografie te bestemmen voor directe resultaten dan wel als middel ter vervaardiging van reproducties in boekdruk.

Daarvoor is aan de uitrusting nog een speciaal hulpmiddel toegevoegd, dat den naam draagt van stop out screen (afdekraster). Daarmee is het mogelijk twee der drie kleurenpartijen in het oorspronkelijke negatief af te dekken, waardoor dan in het deelbeeld één der kleuren overblijft en als men dan een vergrooting maakt, wordt daarvan weer een rasternegatief gemaakt, dat vervolgens in metaal wordt geëtst. Voor elk der drie kleuren wordt een cliché geëtst en daarmee is het dan mogelijk inde boekdrukpers driekleurenbeelden te drukken. Wij kunnen nog toevoegen, dat de kleurenreproducties, die in het Finlay-prospectus voorkomen, er voortreffelijk uitzien. Verheeld mag echter niet worden, dat een groot deel van dit succes te danken is aan den etser en den drukker. Aan de waarde van het Finlay-procedé doet dit overigens niets af, want het is voor dit doel een uitmuntend hulpmiddel. De materialen worden ook verkrijgbaar gesteld voor amateurfotografie en ongetwijfeld zullen we er binnen niet te langen tijd nader van hooren. De redactie van „Focus" blijft op den uitkijk of er in het nieuwe procédé wellicht ook mogelijkheden zijn voor het houden van voordrachten in het komende seizoen.

UITSLAG FOTOWEDSTRIJD „HAAGSCHE DIERENTUIN”. H

Eenigen tijd geleden berichtten wij, dat door de firma J. B. Hijmans, den bekenden fotohandel in den Haag, een grooten fotowedstrijd georganiseerd was met het onderwerp „Onze Dierentuin". De firma Hijmans, die op het gebied van wedstrijden herhaaldelijk zeer goede grepen deed, had ook nu weer een prachtig succes te boeken, want ruim 70 inzenders hadden omstreeks 500 foto's ingezonden. De wedstrijd werd gehouden in samenwerking met de redactie van „De Tuinkroniek”, het orgaan van den Dierentuin.

De jury, bestaande uit de heeren Mari Boer, J. G. Göpner, Aug. Grégoire, Fr. en den

redacteur van Focus, had geen lichte taak, doch werd daarbij uitnemend geassisteerd door den heer Hijmans en zijn staf. De uitslagen zijn nu als volgt.

Afdeeling Juniores.

Tuinopnamen. Prijzen uitgeloofd door de firma Hijmans ; Eerste prijs. Verguld zilveren medaille: Jac. Smeele; Tweede prijs, zilveren medaille: J. L. Scheerens; Derde prijs, bronzen medaille: Jongeheer C. Zondag. Voor de aardigste Kinderopname inden Speeltuin werd de eerste prijs niet toegekend en viel de tweede prijs bestaande uit f 10.— in foto-artikelen, ten deel aan Jac. Smeele en de derde prijs, groot f5. in foto-artikelen, aan H. de Vries. In dezelfde klasse voor fraaiste vogelfoto, verkreeg f 15. in artikelen J. L. Scheerens. Tweede prijs f 10.— B. Henkelman. Twee extra prijzen, ieder f7.50, C. Misset Gzn. en L. Jansen Bulthuis. Uitgeloofd door het tijdschrift „De Tuinkroniek”, voor de beste dierenopname: Eerste prijs niet toegekend. Tweede prijs, f 15.—, Dr. J. F. v.d. Poorten. Twee derde prijzen, ieder f 12,50, motto „Dierentuin" (inzender onbekend) en J. G. Krijgsman. Extra prijs f 10.—, mej. F. Papenhove. Rubriek „In- en exterieuropnamen", Eerste prijs f25.—, mej. J. H. Snel. Tweede en derde prijs niet toegekend.

Afdeeling Seniores.

Prijzen, uitgeloofd door Hijmans' Fotohandel. Voor beste Dierenopname. Eerste prijs, verguld zilveren medaille, J. Keuning. Tweede prijs, zilveren medaille, J. Schrier. Derde prijs, bronzen medaille, A. M. van Waasdijk. Extra prijs, groot f 10.— in artikelen, IJ. Visser.

Voor de beste Interieur- of Exterieuropname, twee prijzen ieder van f 10.—, J. L. Boegheim en J. Schrier.

V oor Autochroomopname een verguld zilveren medaille aan H. G. Leyse.

Voor de fraaiste kino-smalf i 1 mopnam e : een verguld zilveren medaille aan Dr. J. F. v.d. Poorten.

Voor de fraaiste Tuinopname. Prijzen uitgeloofd door „De Tuinkroniek". Eerste prijs, f 25.—, J. Keuning; tweede prijs, f 15.—, A. Gijzenij; derde prijs, f 10.—, IJ. Visser. Extra prijs f 10—, C. J. Smeele.

Voor de aardigste opname van kinderen in den speeltuin: Eerste prijs, f25.—■, J. Schrier; Tweede prijs, f 15.—-, C. J. Smeele; Derde prijs, f 10.—, J. Keuning.

Voor de mooiste Vogel-opname: Eerste prijs, f 15.—•, G. E. Lette; Tweede prijs, f 10.—, A. Gijzenij; Derde prijs, f5. —, C. J. Smeele. Het is ons aangenaam te kunnen zeggen, dat de kwaliteit van het werk, vooral inde klasse Seniores, op een zeer hoog peil stond. Het ligt dan ook in onze bedoeling in één der volgende nummers groote platen naar inzendingen voor dezen buitengewoon geslaagden wedstrijd te brengen. Aan de gelukkigen in dezen wedstrijd, die op een enkele na, wat de klasse Seniores betreft, tot de abonné’s op „Focus” behooren, een hartelijke gelukwensch.