‘ ‘ U‘ t I I 1 I.II ÌI I I u I — înìî" :na=——«——---—:;‘: « :--II—IJ—=Ê\= Iiìiïaaaä; – I I |‘ ' w‘ “u H n I Hfläv """

*Hoe ze overkomen

“MEN MOET DE ÜO6EN ZIEN TINTELEN VAN DE DAPPERE JONGENS ”

TN ONS VORIG NUMMER voerden -I- >vij een, uit ons land ontsnapten jongen man sprekende in, die naar Londen gekomen was om zich voor den oorlog tegen Hitler beschikbaar te stellen. Sinds eenigen tijd komen er telkens zulke flinke jonge kerels uit het vaderland, en het even begrijpelijke als (toch weer) verrassende is dan, hier in Londen, te merken, dat al die kleine groepen overgekomenen niets van elkander hebben geweten. “Zoo”, zegt de een tot den ander, “ ben jij jiit Amsterdam? En hoe heb jij het hem gelapt? En hij uit Limburg? Hoe hij ? ”

Het schijnt dus, dat er geen algerneene geheime organisatie is , tot het helpen ontvluchten van jonge mannen. En dit is misschien beter (voor het geval van ontdekking) en in elk geval bevordelijk voor de ten toon spreiding van echt individueelen ondernemingsgeest en van een nieuwe, aan de Geuzen herinnerende patriottische romantiek. |

Het is jammer genoeg ongewenscht om te vertellen, hoe de een en de ander langs'de verbaasde neuzen van de bezetting heen buitengaats of buiten de landsgrenzen gekomen is. De Duitscher behoeft niet wijzer te worden dan hij is en wie wil ontsnappen, is gauw gepakt. Wie over water naar ons toegekomen zijn hebben in ’t nachtelijk half-duister overal op duin en strand gewapende posten zien loopen. En geen kreek of waterweg, waar niet een snelvarend patrouillevaartuig vóór kruist. Wie over land kwamen passeerden soms op een meter afstand militaire wachtposten of politie. Het is niet eens noodig om zoo ver te zijn gekomen om te worden gearresteerd en gestraft. Wie in een verboden zone, aan de grens, of ook maar ergens in heel Zeeland of op de Zuid-Hollandsehe eilanden zonder pas wordt aangetrofïen, behandelt de Duitscher als bezig met vluchten naar Engeland. Zooeen is al strafbaar. Twee jaar tuchthuis (in Duitschland) staat daarop. Had men ook nog een wapen bij zich, of maar de kleinste teekening van een versterkt punt of iets dergelijks, dan is het de doodstraf. |

Dat weten alle jongens in ons vaderland, en zij hebben gehoord van bedroefd eindigende mislukkingen van landgenooten en van de slachting deï honderd Noren in een boot door schoten Messerschmitts (die eerst mei bommen de boot deden zinken eS daarna met mitrailleurvuur de in i water liggenden tot den laatsten toe afmaakten.)

Maar niets houdt de Nederlandsche jonge mannen tegen.

Zelfs niet datgene wat in hun gevoel eigenlijk erger is dan het verschrikkelijke Duitsche tuchthuis: het proces, of beter de voorbereiding tot het proces, als men u te pakken krijgt. Is een jonge kerel gegrepen, dan wordt hij aan een verhoor door politie onderworpen. Over zulke verhooren zijn bijzonderheden op betrouwbare wijze in ruimen kring bekend geworden. Het blijkt daaruit, dat het berucht “ verhoor in den 3den graad ” wordt toegepast, wat een modern soort marteling is, door de 24 uur en langer durende ondervragingen, waar menige verdachte door in een aan krankzinnigheid grenzende spanning geraakt.

Dat alles weten de jonge mannen, die soms pas na één of meer mislukte pogingen slagen in hun dappere onderneming en in Engeland aankomen of wien het geluk (onmisbaar element!) niet heeft willen die_nen_. |

lemand; die over land was onderweg geweest en in België niet verder kon, zei: “Ik kwam als een landlooper met een baard van twee weken terug en wist eerst niet wat ik thuis verder beginnen zou.” En de student, die al op de volle zee was en vastraakte op een zandbank en zwemmende de kusl bereikte die hij had gedacht in maanden of jaren niet te zullen terugzien, zei: “Ik had Engeland al meenen td Iruiken. . t ”

Maar wie op een zandplaat vastraakt heeft geen kans. Niet alleen zijn er overal patrouillevaartuigen; op een korte telefonische waarschuwing gaan Messerschmitts van Waalhaven of Vlissingen de lucht in en als dan nietwat een onzer jonge vrienden gebeurde —een weldadige mist toevallig komt ODzetten. is uw doodvonnis geteekend.

Een ander, die van ’t hooge Noorden een weg vond, welke naar Londen leidde, had een met klein schrift bedekt papier bij zich, alles kostbare gegevens. Plotseling in den stillen nacht doemde een vaartuig op, waarop Duitsch werd gesproken. Onze vriend greep het vel papier en begon het in flarden in zijn mond te stoppen en het in te slikken. Zóó dik papier had men toch beter niet gebruikt, dacht hij in zichzelf. Wat dom was dat geweest! Hij opende in groote opgewondenheid zijn veldflesch. En met een slok, en weer een slok, en al kauwende, en herkauwende wat hij kon, kreeg ,hij het verraderlijk papier door zijn keel omlaag. Maar een van zijn tochtgenooten begon nu plotseling, als beschermingsmiddel, ook hardop en ruw Duitsch te spreken, Duitsche woorden, Duitsche gebrabbelde vloeken. Handig van hem! De andere boot, in den nachtelijken nevel, schoof terzijde weg.

Weldra hoorde men den aanhangmotor daarvan niet meer boven het water. Alleen nog de eigen riemslagen en het eendengekwaak in een nabije kreek. Ontsnapt 1

Vele uren later nam een Engelsch schip de ontsnapten op. Later onmoette men de andere boot.

Dat waren juist die twee. In beide booten had men zich namelijk zien te redden door luid Duitsch te spreken. . . . “Je had wel eens kunnen wachten met die grap ”, zei tot zijn lotgenooten van de andere boot de jongen, die ’t ons vertelde, “ ik had mijn brief dan niet opgegeten! ”

Men moet de oogen zien tintelen van de dappere jongens, die naar Engeland weten over te komen. Het is een feest om het te zien. En een korten tijd zijn ze in Londen natuurlijk, volgens eigen woorden, “ het feestvarken.” Maar dan gaan ze in den Vliegdienst of Marine of Brigade, want niemand, die zóó ’n haast heeft om “ op de moffen los te slaan ” als juist die jongens. “ Daar kwamen we toch ook voor , zeggen ze.

★ Kort nieuws

Duitsche beloften

FISCHBOECK heeft te Breda voor Brabantsche industrieelen een rede gehouden, waarin hij hun onder meer deze knollen voor citroenen verkocht: “ Men mag niet uit het oog verliezen, dat het thans voor Duitschland noodzakelijk is alle krachten tot ontplooiing te brengen, die de tegenwoordige oorlog vereischt. Te vaak bestaat in dit verband de onjuiste opvatting, dat de thans getroffen bepalingen in Nederland ook na den oorlog van kracht zouden blijven. Dit is in geen enkel opzicht onze bedoeling. De tegenwoordige maatregelen en verordeningen zullen geen definitieve toestand beteekenen.

Nederland’s bevolking

VAN EUROPA is Nederland op een na het dichtst bevolkte land. Zooals de cijfers bewijzen, staat België alleen voor ons;

België 272.1 inw. per km 2

Nederland ... 250 „ „ .>

Gr.-Brittannië 195.3 „ „ ,

Italië 138.1 ~ .. .

Zwitserland ... 100.8 „ ~

Denemarken... 86.7 „ „ „

Frankrijk .... 76.1 ~ ~ »

Spanje 49.2 ~ „