II IIIIIII n.n‚ul‚ll\gij'=îîiiiaarg‚a_\——_í———— Hl u | I nu gg:a‘.:iàu-ë=sw=eîëëëï-« ' À’ nI I‘ —-'="“" m a! i H ah 4a :.-.: hur: = —-' | ‚ _ ’ >'_-:_"-‚f 1.17.’ I ’ IflIl I Í’: ‚w "' V . \ = í I V ‘ ‘ EI ' I " j .

ketel staat op koken De spanning neemt hand over hand toe I ■

WAT WEST-EUROPA tot nu toe onder Hitler beleefde zal blijken kinderspel te zijn geweest, vergeleken bij wat nog komt.

Wat nog komt is de revolutie in Europa. Als water, dat op koken staat, kondigt het naderende groote verzet zich aan door de eerste barstende bellen. Evenals in den laatsten tijd in Frankrijk bommen ontploften in café’s voor Duitschers, en er werden neergelegd achter de Voordeur van de arbeidsbureau’s van den bezetter, vond men op 26 December j.l. een tijdbom in de gang van café Tivoli in Bergen op Zoom. Dat was bij ons de eerste bel.

Natuurlijk moet de druk op een volk hard zijn, wil het verzet groote afmetingen aannemen. Politieke druk op zichzelf is niet voldoende. Zondér honger en koude, en een daardoor ontstaande wa,nhoopsstemming, komt er geen beweging in de massa van een toch reeds gemarteld volk. Wij mogen nooit vergeten, dat zelfs een eeuw van Wan-regeering onder de laatste Bodewijken in , Frankrijk niet Voldoende is geweest om de Groote Revolutie te doen uitbreken. Die volgde eerst nadat de ellende van den hardsten winter. Welken de achttiende eeuw gekend heeft, boven op alle ellende Van geleden armoe en onrecht kwam.

De winter is dit keer hard op «et vasteland. In Nederland «wam hij vroeg. Eind October Was hij er al, en in begin November werd bittere kou geleden. Een brief, die langs den neus den Duitschen censor een onzer relaties in Amerika bereikte, gewaagde van het leed Ook in welgestelde, en dus be-Voorrechte families geleden. Hier m de brief, die om begrijpelijke redenen door den schrijver ervan «Og in mineur tresteld 'wprd •

* , “Wat de zaken betreft gaat «et hier in Brabant en overal «ergaf. Zelfs in mijn bedrijf, ?at toch zoo veel voor heeft, kan zoo goed als niets meer doen. maanden geleden was het al moeilijk, een nieuw paar schoen« te krijgen, nu is er heelemaal denken meer aan. Men mpet in een bizondere positie Bn, of goed in zijn geld zitten, ym nog een mantel of een jas te ««nen koopen. Het beetje

kolen, dat wij krijgen, is gauw opgebrand. Hoe aan hout te komen weet in de steden niemand. Zelfs in deze provincie is het moeilijk. Levensmiddelen krijgen wij in altijd te kleine kwantiteiten, maar aan normale qualiteiten zijn wij geheel ontwend. Het is nu allemaal slecht Of namaak. Zoo is het niet alleen met het brood, maar ook met de paar stukjes chocolade, die men nu en dan eens vindt: altijd zóó inferieur, dat het niet te genieten is. We zaten begin November volop in den winter, met sneeuw en vorst. Waar we zooals gezegd, te weinig huisbrand hebben, zou je eens een extra wollen deken willen op het bed leggen, maar die schijnen nog wel in voorraad te zijn, doch niet te koop. Mijn vrouw kon zelfs geen luiers voor de baby krijgen, en naar ik hoor wordt in heel Holland de krant daarvoor gebruikt. Nou, de krant is daar tegenwoordig net goed genoeg voor.

Ons volk raakt ondervoed. Steeds minder is er te krijgen buiten het rantsoen om, zoodat het tegenwoordig in veel opzichten hetzelfde is of je geld hebt of niet. Dat schijnt nu heel mooi, heel democratisch, maar de oorzaak ervan is niet mooi: er blijkt immers uit, dat

er niets meer is. Een maand of zes geleden kocht men nog eens beschuit, omdat men niet voldoende brood had, maar dat gaat niet meer, want men moet er zijn bonnetjes voor afstaan en heeft dan weer minder brood. En dat kunnen we ons tegenwoordig niet permitteeren. We zijn hier thuis met acht menschen en krijgen met ons allen per week 8 ons vleesch. Vroeger haalde je een ons ham voor het koffiedrinken, welnu die hoeveelheid, maar dan geen ham doch het eerste het beste vleesch, is het wat elk van ons nu per week nog verwachten kan. Visch is er héél weinig. Eind October verschenen de eerste haringen. Daarvoor werd betaald van 35 tot 65 per cent per stuk, ik heb er één gekocht voor 65 cent! Harde bokking kost 50 cent.

En daarbij moet men bedenken, dat heel de normale maatschappelijke organisatie volkomen in de war is. Waar bijna alles stil ligt, omdat er geen grondstoffen zijn, hoeft maar een kleinigheid te gebeuren om de boel heelemaal op zijn kop te zetten. Hier is zoo’n kleinigheid. Een

kennis van me pit Amsterdam vertelde mij, hoe in de hoofdstad plotseling 1700 Joodsche zaken moesten sluiten. Van den eenen dag op den anderen! Wie heeft daar een vpoorstelling van, niet alleen wat dat beteekent voor al die menschen, die direct getroffen worden, maar ook voor heel het levende organisme van een stad als Amsterdam! ”

Zoo komt in Nederland inderdaad de eene ramp boven op de ander. En de overwinnaar, let op stemming noch levensbelang, op meening noch geloof van de onzen. Dat dééd hij nog zoo lang als hij dacht de Nederlanders voor zich te kunnen winnen, dit oogenblik denkt uitsluitend aan zijn eigen huid en hoe hij die redden zal, redden voor den ondergang onder de aanstorming der Russen!

Let wel, hij denkt op dit oogenblik alleen nog aan de Russen!

Op 29 Dec. j.l. stond in de Deutsche Zeitung in den Niederlanden, dat de secretarisgeneraal voor Handel, Industrie en Scheepvaart de inlevering had bevolen “van alle voorraden wol en bontwerken, . die toebehooren aan fabrikanten, grossiers en winkeliers in heel Nederland”: zij moeten ter beschikking worden gesteld van het Rijksbureau voor Textielwaren in den Haag. Natuurlijk om naar de Duitschers in Rusland te gaan.

Geen kolen, weinig gas en electriciteit, geen hout, maar in den harren winter alle wollen stoffen en bontwerken afgeven. ... De Schikgodin heeft Hitlers levensdraad in de hand. Wanneer knapt hij.

GENTSCH VADER-ONZE

(Aan den helschen duvel, die tot Berlijn is)

Helsche duvel, die tot Brussel sijt. Uwen naem ende faem sij vermaledijt; V rijck vergae sonder respijt.

Want heeft geduyrt te langen tijt; Uwen wille sal niet gewerden, Noch in hemel noch op erden’;

■ Ghy beneempt ons huyden ons dagelicx broot ende kynderen hebbent groote noot' Ghy en vergeeft niemant sijn schuit

Want ghy met haet ende nijt sijt vervult; Ghy en, laet niemant ongetempteert, Alle die landen ghy perturbeert.

O Hem els che Vader, die in den hemel siit desen helschen duvel quyt Met sipien bloedigen, valschen raet,

Daer hy meede handelt alle quaet ’ hnde sijn spaensch krijchsvolk aÜgaer, t Welck leeft of sy des duvels waer. AMEN.

Marnix van St. Aldegonde—Geuzenliederen

GERARD & WEBB, LTD. Dir : G. W. NYSSEN Hollandsche Dameskapfyer met .internationale ervaring MANICURE HAARVERVEN PERMANENT 118 Bakerstreet, London, W.l (vlak b«i Station) Tel. : Welbeck 3363