«JAPANSCHE LANDINGEN OP INDISCH GEBIED

Na eenige dagen geringer Japansche activiteit begonnen Zaterdagavond landingen op het eiland Tarakan en langs de Noord-kust van Celebes, in het Minahassa-district. Onze plaatselijke garnizoenen boden onmiddellijk heftigen tegenstand tegen een overweldigende numerieke meerderheid en de Japansche transport en oorlogsschepen, die de landingsactie ondersteunen hebben het zwaar te verduren onder voortdurende bestoking van onze strijdkrachten ter zee en in de lucht. Bij het ter perse gaan van dit nummer ontvingen wij het bericht dat Tarakan was gevallen.

Het laatste te Londen ontvangen communiqué uit Batavia, dat gedateerd is Dinsdag 13 Januari, luidt:

De operaties in de Minahassa worden voortgezet. De verbitterde gevechten tusschen de Japansche invallers, die gebruik maken van landingstroepen en parachutisten en onze troepen duren voort. Te Balik Papan werden dertig gewonden aangevoerd, afkomstig van een door Japanners gebombardeerd en gemitrailleerd schip. Tijdens de actie ter zee bij Tarakan is een , marinevliegtuig verloren ge' gaan

Maandag 12 Januari werd het volgende overzicht van den toestand op Zondag 11 Januari ontvangen :

Nadat in den loop van den lOen Januari verscheideme vijandelijke transsportschepen en oorlogsbodems ten Zuidoosten van Tarakan waren gemeld, bleek in den middag, dat zou worden overgegaan tot een aanval op dit eiland. Des nachts werd de vijandelijke landing aangevangen, waarbij het garnizoen van Tarakan krachtdadigen tegenstand bood. Bommenwerpers van de militaire luchtvaart, en van het Ned. Indische leger deden aanvallen op vijandelijke schepen, waarbij goede resultaten werden verkregen. Twee treffers werden geboekt op vijandelijke transportschepen en onder meer een neventreffer op een vijandelijken kruiser. Drie vijandelijke vliegtuigen werden door de legerluchtstrijdkrachten neergeschoten.

Gelijktijdig zetten vijandelijke schepen op eenige plaatsen in de Minahassa landingsstrijdkrachten aan wal. Op verschillende plaatsen werden parachutisten uitgeworpen. De bezetting in de Minahassa biedt hardnekkigen tegenstand, terwijl verschillende vernielingen geheel volgens het plan werden uitgevoerd.

Uit enkele plaatsen in de buitengewesten werd overigens vijandelijke activiteit in de lucht gemeld. Een Nederlandsch koopvaardijschip werd aangevallen door een Japansche onderzeeboot, waarop een vliegboot der Kon. Marine te hulp kwam en den viiandelijken aanval deed mislukken.

Een Nederlandsche onderzeeboot, opereerende onder de bevelen van den bevelhebber der Britsche vloot in Oost-Aziö, heeft

in de golf van Siam twee vijandelijke transportschepen tot zinken gebracht.

De aanval op Tarakan werd reeds dagen tevoren voorbereid, zooals blijkt uit de communiqué’s van de voorgaande dagen, die hieronder volgen;

Op den 9en Januari werden opnieuw militaire en maritieme objecten op Tarakan gebombardeerd door een achttal Japansche bommenwerpers. De vijandelijke vliegtuigen hadden klaarblijkelijk het ter reede vertoevende oorlogsschip der Koninklijke Marine, dat hen bij den vorigen aanval met suocesvol afweervuur had begroet, als doelwit uitgekozen. Ze wierpen dertig bommen naar den oorlogsbodem, doch wisten daarop, noch op een in de nabijheid liggend koopvaardijschip een treffer te boeken. Door een der in _de nabijheid van de schepen _ springende bommen, werden vijf .opvarenden van het oor’.ogsschip licht gewond, terwijl eenige onbelangnijke sohade boven de waterlinie word aangericht. Verder was er eenige verkenningsactiviteit van vijandelijke zijde boven verschillende plaatsen in de Buitengewesten.

In den morgen van 8 Januari

vielen drie Japansche bommenwerpers Tarakan aan. Een der bommenwerpers werd neergehaald. Het toestel werd geheel vernield. De bemanning kwam om. Geen der door de beide overblijvende bommenwerpers geworpen bommen trof doel.

Tenslotte 7 Januari

Hedennacht werden inilitaire en maritieme objecten bij Ambon door een achttal Japansche vliegbooten aangevallen. Er werden ruim 200 bommen afgeworpen en er werd mitrailleurvuur afgegeven, waardoor eenige schade werd aangericht. Een burgeropzichter van de militaire luchtvaart en een schildwacht werden licht gewond. Van de burgerbevolking werden drie personen gedood en twee gewond. Op verschillende andere plaatsen in de Buitengewesten werden, evenals vorige dagen, vijandelijke vliegtuigen waargenomen.

Japansche I. I. 'j Onmenschailjkneio

De INDISCHE RADIO zond het volgende staaltje van onmenschelijk optreden van een Japansche onderzeeboot uit; Het spreekt vanzelf, dat_ onze handelsscheepvaart een uiterst moeilijken tijd doormaakt. Aangezien Nederland nu eenmaal altijd doorvaart, kome wat komen wil, waren ook onze schepen voort, met alle risico’s daaraan verbonden.

Zoo juist heeft het departement van Marine medegedeeld, dat in de Indische wateren een Nederlandsch koopvaardijschip door een vijandelijke onderzeeboot tot zinken is gebracht. Tot nog toe zijn slechts drie leden

van de bemanning behouden aan land gekomen, n.l. een Nedeilandsche werktuigkundige, een Chineesch matroos en een inheemsche bediende. Men vreest lot der overige opvarenden in verband met het beestachoptreden van de bemanning der Japansche onderzeeboot. Na schip met een torpedo te hebben getroffen, beschoot de Japanner de te water gelaten reddingssloepen en de in zee drijvende drenkelingen met kanonnen mitraiileurvuur. Toen op hun sloep werd gevuurd, klommen de drie mannen, van wie zoo juist sprake was, die dit verhaal vertelden, over boord en klampten zich aan de buitenzijde van de sloep vast om zoo min mogelijk trefkans te bieden.

Willemsorde posthuum verleend

T)i/ Koninklijk Besluit is bepaald, SJ dat de naam van wijlen Lt. ter Zee Iste klasse A. J. Bussemakers zal worden ingeschreven in de Registers van de Militaire Willemsorde als Ridder Vierde Klasse

★ Lt. ter Zee Iste klasse A. J. Bussemakers heeft op 8 December 1941 als commandant van een Nederlandsche onderzeeboot 4 Japansche troepen-schepen tot zinken gebracht