DE NAAM WAARBORGT DE KWALITEIT

Zoowel het merk “Toledo” als de naam “ Darwins ” garandeeren jarenlange ervaring In de productie van geharde staalsoorten en aanverwante artikelen. ANDREWS TOLEDO LIMITED en DARWINS LIMITED leveren alles wat buitenlandsche afnemers wenschen.

STAAL VOOR GEREEDSCHAPPEN GEHARD STAAL STAAL VOOR VLIEGTUIG-EN AUTO-PRODUCTIE ROESTVRIJE EN ANDERE ALLIAGES TEGEN HITTE BESTAND STAAL VOOR METAALZAGEN PERMANENTE MAGNETEN GIETSELS EN ANDERE PRODUCTEN

speciaal bereid staal voor alle soorten van vormgereedschap» schroeven, snij-ijzers, kaiibermallen. pons* gereedschap en ander gereedschap dat bestand moet zijn tegen zwaar werk. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii In de van ouds bekende en beproefde kwaliteiten. die nog voort* durend worden verbeterd om aan moderne eischen te kunnen voldoen. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Standaardproducten welke aan alle eischen voldoen, die de vliegtuig*. auto- en aanverwante bedrijven kunnen stellen, in alle gewenschte modellen. iillllilMlllllll^ Staalsoorten voor allerlei doeleinden, waarbij betrouwbaarheid hoofdzaak is. Roestvrij staal in den vorm van koud gerolde banden is een van onze meestgevraagde speciale producten. PIREKS ” alliages, tegen hooge temperaturen bestand: Geleverd voor temperfornuizen, onderdeden van ovens, en dergelijke artikelen, zooals staven en platen. ■iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Voor gebruik met de hand of machinaal, bij elk metaal. “ DARWINS 18” is van speciaal gehard staal, “ COBALTCROM ” duurzaam in gebruik op taaie materialen, en het merk ‘‘ VANAOIA ” heeft een tungsten-stalen- blad van de beste kwaliteit. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Voor alle doeleinden in nikket-atlumlnium, kobalt, tungsten en chroomalliages van standaard – model of bijzondere modellen. Ook staal staven of brooden. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Prima gietsels van ijzer-houdende alliages, vijlen, draalboren, rand- en kerfzagen. lllllllllllllllllll■llllllll■llllllllllllllllllll

Op aanvrage verstrekken ivij gaarne alle bijzonderheden

DARWINS-TOLEDO OVERSEAS LIMITED SHEFFIELD – EH6ELAMD

EEN WOORD versch van de plaat

Uit een neutraal land ontvingen wij een brief van iemand, die zeer kort geleden nog in Nederland was. Hier volgen enkele fragmenten eruit, die dus in een zeer persoonlijk karakter dragen, maar ook even een licht werpen op sommige meeningen in Nederland.

UW BROER zult U ge* hoord hebben, dat ik weer in . . . ben.

Ik heb hier zelfs het genoegep, eeiiige nummers van Vrij Nederland te kunnen lezen, wat ik buitengewoon interessant vind, want straks in Holland terug zal ik heel wat daaruit te vertellen hebben. In Nederland zelf hebben wij verschillende geheime blaadjes, maar men is er erg voorzichtig mee, en het is onmogelijk ze regelmatig in handen te krijgen. Waar ze vandaan komen weet niemand. De Engelschen schijnen ook wel eens blaadjes naar beneden te gooien, maar ik zelf heb er nooit een gezien.

De stemming in Holland is volstrekt niet down, ze wordt hoe langer hoe meer vijandig tegenover de Duitschers. Het eten wordt slechter en nog weer minder, maar over den uitslag van den oorlog zijn wij ondanks alles thuis optimistisch gestemd. Wij zijn alleen bang, dat het nog lang zal kunnen duren, en hoe moet het dan met de voeding worden? Dat vraagstuk is nu al zoo benauwend.

Toevallig las ik in Vrij Nederland een stukje van iemand, die uit ons land in Engeland was aangekomen en die de Londensche radio critiseerde. Hij gaf inderdaad de algemeene meening in Nederland goed weer. Vanuit Londen scheldt, men soms wel wat erg, en de diverse raadgevingen kan men ook wel voor zich houden, wij zitten in de ellende en wij weten heusch wel wat wij doen moeten.

Als ik het zeggen mag, hebben wij in Holland nog al eens den indruk, dat men toch in Londen niet echt goed op de hoogte is omtrent hetgeen er bij ons gebeurt en hoe de stemming er is. Wij vonden dit in het begin wel vreemd, want er gaan toch nog al eens menschen uit Holland naar Engeland, en berichten van allerlei aard bereiken U toch. Het zal per slot aan U in Londen niet liggen. Wat U mist is de sfeer van ons leven, en zoo verklaar ik mij Uw nu en dan verkeerde uitlatingen.

Ik heb al iets over de radio gezegd. Ik geef U de verzekering, dat ik in die dingen niet qlleen mijn meening weergeef maar dat het ook de meening is van mijn vrienden en kennissen in Holland, eenvoudige menschen,, gestudeerden, enz. Ik wil dankbaar erkennen, dat de Londensche radio in den laatsten tijd

veel beter is. Laat ze toch in ieder geval beschaafd blijven. Een grapje op zijn tijd is niet erg, maar men moet niet schelden, wij weten in Holland te goed, dat schelden een bewijs van zwakte is. Het Nazi-systeem is verdorven, maar er zijn tenminste nog altijd enkele fatsoenlijke menschen, die als Duitscher geboren zijn. Dat voelen wij, die onder hun druk leven.

Het is werkelijk jammer, dat ik en anderen niet eens even kunnen overvliegen, want dan zouden wij natuurlijk veel kunnen vertellen. Ik zou U ook den algemeenen indruk kunnen geven over de regeering in Londen. Algemeen is men van meening, dat de ministers veel voor ons trachten te doen, en wij hopen dat zij het uiterste zullen doen in verband met sommige noodzakelijke en misschien mogelijke voeding. De twee nieuwe Indische ministers zijn al reeds populair, met name Van Mook. Wij voelen, dat er kracht van hem uit gaat, en het eenige wat ons redden zal is kracht.

Het is een goede gedachte, dat de Koningin alle ministers ontslaan zal, als zij in Holland terugkomt. In dat besluit zit de erkenning, dat wij hier een apart leven geleefd hebben. Zij heeft dat ook reeds in een radiorede gezegd. Men is er erg op gesteld, dat Zij radioredevoeringen houdt, iedereen luistert, en hoe meer Zij spreekt hoe beter. Prins Bernhard is, ondanks zijn Duitsche afkomst, ook zeer populair in Nederland.

Het heeft in ons land een slechten indruk gemaakt, dat de laatste keer twee ministers zijn afgetreden, terwijl men voelde, dat er iets verzwegen werd. Men moet vóór alles ons volkomen en onverdeelde vertrouwen zien te behouden! Men zegge alles of niets. (')

Indien U eens plotseling in Holland zoudt komen te staan, waar U nu als ik me wel herinner een vol jaar weg is, zoudt U erg opkijken. Er is sinds Uw vertrek weer heel wat veranderd. Winkels geheel leeg, geen eten haast meer te krijgen buiten de bonnen, alleen natuurlijk op de z.g. zwarte markt, die steeds grooter wordt, ondanks alle moeite, die de Duitschers doen

om dit te voorkomen. In Kg algemeen gesproken worden maatregelen, die de Duitscne nemen, steeds strenger, niemand stoort zich daarna voorzoover mogelijk tenmins > men is er van overtuigd, dat Duitschers juist door deze -n strengere maatregelen bewijze dat het hun niet goed gaat(') Dit is nieL altijd mogelijk vijand luistert mee! (V.iV.)

Nog steeds gebed voor het Koninklijk Huis T N ALLE KERKEN wordt in weerwil van het verbod steeds gebeden voor het Koninklijke Huis. In sommige ook voor de tegenwoordige overheid, in dezen vorm: “Voor de bezettende macht, die over ons in toegelaten ”.

★ Zwaar te drage"

Geen derden winter

Uit een schrijven uit een “ noordelijke provincies. \/AN DEN WINTER zijn » heden nog niet af. Het ’s nachts steeds heel weer en overdag begint de eenigen invloed te doen g®*d®jg maar alles ligt nog even witkunt, niet eens zien, dat vijver in den tuin heb. GeluKK heb ik, op een dag dat visschen begonnen boven komen, het meerendeel gered ze maar in een bad gestoptbegrijpt, dat hier en daar nien boompje ter ziele gaat, dom of geen eigendom. schijnt het voorgekómen _ zijn, dat ergens bij ineens een heel bosch verdwen is. Bierbrouwerijen en d®rg lijke zeer nuttige instelling liggen stil wegens gebrek n® brandstof. Verder moeten allemaal 48 uren per rre werken, ook de kantoren, de vrije Zaterdagmiddag er o aan gaat voor het persone ; Vermoedelijk zullen daardo velen vrij komen om bijzondere fabrieken gestuUi te worden. We zien hunkerend uit naar het jaar, al was het alleen om de warmte, maar iederee ’ vriend en vijand, verwacht dn méér. Noch Duitschland, n®® . de bezette landen zouden, ik, nog een winter kunnen d®® komen, zonder enorme ziekt door verzwakking e.d. om , van allerlei meer misère rnn» niet te spreken.

Voorraden raken

VOLGENS een ingezonden stu in De Telegraaf van f Maart 1942 heeft de inzender Februari 1941 met de bonnen zijn hand schoenen maat 36 vo zijn tienjarig dochtertje , ten te koopen, maar ze die maat niet. Thans, zoo hij, is zijn dochtertje uit maat gegroeid en heeft zij 89 noodig, maar omdat ook d . maat niet te krijgen is, loopt nu in de schoenen maat 41 haar moeder ... .

, Een ander inzënder zich over het feit, dat hij nU voor de vijfde achtereenvolgen maal cacao-bonnen bij zijn kelier heeft ingeleverd, maar hij nog steeds niet de cacao j, kunnen krijgen, waarop hij ' gens de bonnen recht heeft- Een volgende inzender vertey dat zijn sigarenwinkelier jzes weken zijn zaak in dam gesloten heeft en deze . op bellen niet meer opendo Toen hij hem onlangs op je tegenkwam, verontschuldigd® winkelier zicht met te “ dat er niets meer aankwam