★ Uit onze

Amerikaansche gebieden

Suriname en de Amerikanen

Gouverneur kielstra heeft in een radio-rede te Paramaribo de vreugde van Suriname uitgesproken over de Amerikaansche expeditie naar Noord-Afrika. Hij wees op de krachtsinspanning van een dergelijke expeditie op duizenden mijlen afstand van de Amerikaansche kusten en hij wees erop, dat alle Vereen. Naties het hare tot het welslagen ervan moesten bijdragen.

Natuurlijk interesseert Suriname zich voor dé prestaties van het Amerikaansche leger, dat men er zoo goed heeft leeren kennen, sedert het een aandeel heeft in de verdediging van Suriname en vooral in de luchtverdediging. Zanderij, de groote luchthaven, 40 km. van de hoofdstad, is tót een krachtige militaire en burgerlijke luichthaven ontwikkeld. Het is een gecombineerde Nederlandsch-Amerikaansche onderneming.

Het vliegveld Zanderij

Vroeger kwam er één vliegtuig per week, op doortocht van Brazilië naar Trinidad en de Vereen. Staten, nu is er een dagelijksche verbinding van de Pan-American Airways in beide richtingen en een wekelijksche dienst van de K.L.M. op Trinidad, Curagao en Aruba. P.A.A. heeft plannen voor een nieuw station en een hotel om de reizigers die er overblijven de stoffige reis naar Paramaribo te besparen.

Vorige maand is er een nieuw Amerikaansch theater met cinema geopend. Een speciale trein bracht er 300 Nederlandsche gasten heen. Bij alle feesten ziet men tegenwoordig Nederlanders en Amerikanen tezamen,. Onze gastén stonden te kijken van de Amerikaansche organisatie. Er was een maaltijd en dansen, en de attractie was een base-ball wedstrijd tusschen een Amerikaansch en een Chineesch team, samengesteld uit spelers uit de 2.000 Chineezen, die in Suriname wonen.

De Surinamer schreef: “De wiijze waarop de Amerikanen en de Chineezen met elkaar ópschieten ïs een les voor velen van ons geweest. Wij hebben tot nu toe geen andere rassengroep zoo goed met de Chineezen zien rondkomen. Woorden over democratie en verbroedering zijn zonder voorbehoud in werkelijkheid omgezet”.

De Yankees hebben er stellig slag van “ het ijs te breken.” Zij zijn even goed bevriend met de Nederlanders, Mulatten, Creolen, Javanen en'Br.-Indiërs.

Gouverneur Kasteel op St. Maarten Dr. P. Kasteel, gouverneur van Curagao, is teruggekeerd een, tocht naar Portorico en 9t. Maarten. De tocht werd ten deele met een Nederlandsch

oorlogssohip, ten deéle per vliegtuig gemaakt.

Te Portorico werd de gouverneur ontvangen door Admiraal Hoover van de Amerikaansche Marine, waarna er een banket was. Hij bezichtigde verder de verdedigingswerken en woonde een mis bij, die door een Nederlandsch priester gecelebreerd werd. die ten deele in Spaansch ten deele in het Nederlandsch preekte. Daarbij werden speciale gebeden gezegd voor de bevrijding van het Nederlandsche volk.

Op St. Maarten werd de gouverneur ontvangen door gezaghebber Meiners, terwijl een receptie plaats had. De bevolking telt er slechts 250Ó zielen' en het Nederlandsche gedeelte (de helft van, het eiland is Fransch) heeft een oppervlakte van 50 De hoofdplaats is Philipsburg, doch de bevolking noemt haar Great Bay. Vele mannen zoeken werk op Curaqao en Aruba.

De West en de Joden

Zoowel in Suriname als op Curagao zijn speciale treurdagen gehouden door de Joodsche ingezetenen voor het lijden der Joden onder de terreur van het nationaal-socialisrae. Tegelijk werd een beroep op de toehoorders gedaan om den strijd voor vrijheid en vrede met kracht voort te zetten.

Te Paramaribo vereenigden ook de andere kerken zich in sympathie met de Joden, die in beide gewesten een niet onaanzienlijk deel der bevolking uitmaken. Op Curagao woonde de wnd. gouverneur dr. Süthoff, voorzitter van het Hof, met andere hooge ambtenaren en, de Protestantsche geestelijken den dienst bij. Rabbi Jessurun Cardozo leidde den dienst. Den 16 December is als een algemeene vastendag bestemd.

★ Nederland als voorbeeld

WIE DE VORIGE week de beraadslagingen in het Britsche Hoogenhuis over de koloniale ontwikkeling in de toekomst 'gevolgd heeft, zal met voldoening gezien hebben, dat daarbij ’ wij aan het Britsche publiek ten voorbeeld gesteld zijn. Niet elk Brit'sch blad natuurlijk heeft hiervan melding gemaakt en daarom is het nuttig hier te vermelden, dat het Viscount Bledisloe was, die een pleidooi hield voor de verspreiding van kennis betreffende de koloniën in het Britsche stelsel van onderwijs. Hij zeide o.a. dat het voorbeeld gevolgd moest worden van Nederland en andere landén, waar men ernstige pogingen heeft gedaan, om het volk belang te doen stellen in de ontwikkeling van hun koloniale rijk.

mîymà

200 PAGINA’S met talrijke illustratie

* DOOR H. GEORGE FRANKS

Het bij uitstek geschikte cadeau voor Uw Engelsche vrienden. Fraai van uitvoering en... uitstekende propaganda voor de Nederlandsche zaak

Bestelt het nog heden bij “ Vrij Nederland,’’ 7 Pqrk Lane, en U krijgt het per keerende post thuisgestuurd

THE NETHERWND PUBLISHING COMPANY LID, 7 Park Lane, London, W.l NAAM ADRES verzoekt toezending van exemplaren van Afloat”, door H. G. Franks® lOsh. 6d. II U' per exemplaar, of I Ish. per post thuisgestuurd. I 1 H hiervoor cheque/postal order-in.