DE "isme SWEERS" VERLOREN GEGAAN

TN HET -BRITSCHE Parlement heeft de eerste Lord van de Admiraliteit, A. V. Alexander, medegedeeld, dat de torpedobootjager van de Koninklijke Nederlandsche Marine “ Isaac Sweers ” tijdens de campagne in Noord-Afrika tot zinken is gebracht.

In zijn overzicht van de geallieerde verliezen zei de minister:

“De Koninklijke Nederlandsche Marine verloor den torpedobootjager “ Isaac Sweers,” die met ons aan. zoovele gevechten heeft deelgenomen, en die in December, 1941, zulk een groote rol heeft gespeeld in de actie, die heeft geleid tot de Vernietiging van twee Italiaansche kruisers en een motorterpedoboot.” De minister heeft ook nog medegedeeld, dat er zich Nederlandsche handelsschepen in de geallieerde konvooien bevonden.

Na een korte, doch roemrijke carrière is de “ Isaac iSweers ” ten onder gegaan, terwijl de oorlogsbodem deelnam aan een van de meest glorieuze slagen, die den vijand werd toegebracht; de massale landing in Noord-Afrika. Helaas zijn daarbij aan boord van onzen torpedobootjager veel levens verloren gegaan. Dit zijn opnamen van de “ Isaac iSweers ”, links, zooals de trotsche oorlogsbodem voor den strijd uitvoer, boven: nakijken van het afweergeschut

De commandant van de Nederlandsche zeesti’ijdkrachten maakte bekend, dat Hr. M.’s torpedobootjager “ Isaac Sweers,” welke heeft deelgenomen aan de campagne in, Noord-Afrika, tijdens deze campagne tot zinken is gebracht. Van de bemanning van 220 koppen zijn er 82 gered. De families der slachtoffers zullen Zoo spoedig mogelijk door Piiddel van het Roode Kruis w<mden verwittigd.

Een van de overlevenden van de “Isaac Sweers” verklaarde, dat het oorlogsschip werd getroffen terwijl het ter hoogte van de kust van Algiers op mcht was op onderzeebooten. van de twee officieren, die zich op de brug bevonden, is ervoor zoover bekend—nog Slechts één, in leven. Hij zeide: Ik weet niet wat er met den

anderen officier is gebeurd. Hij stond op een paar pas afstand van mij toen de ontploffing plaats vond. Ik heb niets meer van hem gezien. Voor zoover mij bekend is, zijn al onze reddingbooten vernietigd. ,Ik sprong van de brug op het dek, maar er scheen vandaar geen kans om te ontsnappen. Hoe ik naar het open water ben gezwommen, is mij nog niet duidelijk. Ik was bijna bevroren, toen ik me aan een vlot, dat van het dek was geslagen, naar boven heesch. Na ongeveer een uur of twee te hebben rondgedobberd, werd ik door een Britsch oorlogsschip opgepikt, De commandant van de “Isaac Sweers ” bevindt zich aan boord van een hospitaalschip in een Britsch marinesteunpunt, waar hij o.a. werd bezocht door den kapitein van een Nederlandsch troepenschip, die hem met zijn behoud kwam gelukwenschen en. hem twee flesschen champagne bracht.

De loopbaan van de “ Isaac Sweers”

Hr. M.’s “Isaac Sweers-” heeft een korte, doch roemrijke loopbaan gehad, Toen de oorlog uitbrak, lag het schip in Vlissingen. Het was nog niet afgebouwd en om het uit de handen der Duitschers te houden, werd het schip naar Engeland gesleept. Er waren geen blauwdrukken ej} de Engelsche scheepsbouwers hadden dus geen gemakkelijke taak om het schip te voltooien. Zij slaagden hier echter boven alle verwachtingen in. In den zomer van 1941 werd de Nederlandsche vlag op den oorlogsbodem geheschen. Er was geen t’jd voor de gebruikelijke uitgebreide proefvaarten.

Onmiddellijk aanvaardde de Sweers zijn oorlogstaak. In een jaar- tijds heeft hij 70.000 mijlen afgelegd.

Het was een goed, modern schip, van .1.628 ton, dat een spelheid kon ontwikkelen van 36 knoopen. Bovendien droeg de Sweers een vliegtuig, waardoor de strijdvaardigheid aanzienlijk werd verjgroot.

Een bijzonderheid was wel, dat de romp geheel was gelascht. Dit beteekende een. aanzienlijke gewichtsbesparing, welke het mogelijk maakte het schip extra zwaar te bewapenen. Behalve vijf 4.7 duimsi, acht 40 m.m. en acht 12.7 m.m. kanonnen beschikte de Sweers over acht torpedolanceerbuizen. Hij kon 35 mijnen vervoeren en had bovendien een formidabele installatie voor het uitwerpen van dieptebommen.

De “ Isaac Sweers ” heeft vooral _in de Middellandsche Zee uiterst belangrijk werk verricht. Tallooze konvooien heeft het Nederlandsche schip begeleid. Het zorgde, dat belangrijke konvooien Alexandrië

en Tobruk bereikten. De bevolking van Malta kende de Sweers en na de groote actie in December 1941, toen hij tezamen met drie Engelsche destroyers den Italianen zware verliezen toebracht, werd het Nederlandsche schip bij aankomst in de haven van Valetta met ovaties begroet.

Het begeleiden van konvooien beteekende van begin tot eind vechten tegen de zwermen Duitsiche en Italiaansche vliegtuigen. Er werd echter ook ander goed werk gedaan, b.v. toen op een der reizen een Engelsche torpedobootjager getorpedeerd werd. Door een meesterlijke manoeuvre slaagde de Sweers er toen in het Engelsche schip uit zijn eigen brandende olie te sleepen, waardoor de bemanning van een verschrikkelijken dood werd gered.

De verdiensten van sc'hip en bemanning zijn vele malen officiéél erkend. Aan leden der bemanning werden een D.5.0., twee D.S.C.’s en drie D.S.M.’s uitgereikt voor daden, verricht in samenwerking met de Britsche Marine, waarbij twee Italiaansche kruisers en een E.Hboot tot zinken werden gebracht; Koningin ' Wilhelmina verleende het bronzen kruis aan vier leden der bemanning.

NEDERLANDSCHE MARINE EERT ENGELSCHE VRIENDEN

Ergens in Groot-Brittannië woont een echtpaar Woods, dat dezer dagen 25 jaar was gehuwd. Een feestdag, die niet ongemerkt voorjij is gegaan, mede dank zij de rol, die een dankbare afdeeling der Kon. Ned. Marine daarbij heeft mogen spelen. Onze Marine heeft deze gelegenheid aangegrepen om in het echtpaar Woods het'Britsche volk te eeren voor verleende gastvrijheid. De eerste officier heeft mevrouw

Woods eerst een tuil bloemen aangeboden, waarop de commandant het echtpaar toesprak en geschenken aanbood. Hierna sprak de oudste onder-ofßcier namens de onder-officieren en een korporaal namens korporaals en manschappen. Beide toespraken gingen met geschenken vergezeld. Mrs. Woods antwoordde geroerd: “ Ik zal deze geschenken beschouwen als gegeven door het Nederlandsche aan het Britsche volk.”