OM DEN BROODE

Een bezoek aan het station voor Maalderij en Bakkerij te Wageningen

Het is vreemd en eigenlijk onlogisch, maar aan de meest dagelijksche dingen denken wij dikwijls het minste. Er zijn

in dezen tijd echter veel dingen, die plotseling en hardnekkig onze belangstelling vragen. Een ervan is zeker: ons dagelijksch brood.

Het is niet meer het versche cadetje, dat de ge-

Ingewikkelde apparaten, gecompliceerde toestellen. Wie had gedacht dat er zoo veel noodig was voor de samenstelling, de controle en wat dies meer zij van onze dagelijksche boterham?

moederen bezig houdt. Thans graaft men dieper. Hoe vindt U nu ons brood? De een vindt 't maar niks; de ander vindt 't dragelijk en een derde vindt 't alle omstandigheden in aanmerking genomen, zelfs goed en het wil ons voorkomen, dat de laatste het meest gelijk heeft. Een meening, die bij ons nog meer vasten voet kreeg, toen wij een dezer dagen op bezoek waren bij „het Station voor Maalderij en Bakkerij" te Wageningen. Deze meening werd onderschreven door den directeur van dit Station, dr. J. v. d. Lee, en hij kan het weten, want het brood, dat wij thans eten, werd reeds het vórig jaar om dezen tijd samengesteld en aan uitgebreide proeven in zijn Station onderworpen.

Voor we met lens en vulpen een rondgang maakten door het reeds meer dan dertig jaar geleden opgerichte Station, hadden wij een kort gesprek met Dr. v. d. Lee.

Deze vertelde o.m., dat de samenstelling van ons brood momenteel als volgt luidt: 43 % inlandsche tarwe, 40 % inlandsche rogge, 7 % gerst, 10 % erwten, hetgeen uitgemalen wordt tot 85 %. Hiervan wordt 90 % genomen, waarbij 10 % aardappelmeel gevoegd wordt.

„Sommige menschen", aldus de directeur, „willen nu eenmaal bij voorbaat niets gelooven, maar het is een feit, dat de voedingswaarde van het brood van die samenstelling practisch gelijk is aan het voor-oorlogsche. Het is wel wat kleiner van stuk, doch dit komt omdat er rogge en veel meer inlandsche tarwe in verwerkt wordt. Vroeger was de verhouding 65 % buitenlandsche tarwe en 35 % inlandsche. De kleur van het brood is donRechts:

Dagelijks komen talrijke brooden voor controle op het Station voor Maalderij en Bakkerij te Wageningen. Van al die brooden worden slechts een of twee sneedjes gebruikt voor nader onderzoek.

kerder, doordat 't wat hooger wordt uitgemalen en dus meer zemelen bevat. Dit heeft het voordeel, dat juist door de zemelen, het vitamine-gehalte grooter wordt. Ik behoef U natuurlijk niet te vertellen, dat verhalen over bloembollen en dergelijke nonsens zijn!"

De tocht, die wij vervolgens maakten door het Station leerde ons: hoe daar met wetenschappelijke

nauwkeurigheid en ernst gewerkt wordt om 't algemeen belang te dienen. Allereerst bezochten wij het ruime, nieuwe laboratorium voor researchwerk. Daar zijn vele ingewikkelde toestellen voor het registreeren van de stijfheid van allerlei soorten deeg en voor het vaststellen van de structuur en het volume van het brood. Beneden bevindt zich het laboratorium. Daar worden controleproeven genomen op brooden, die uit alle deelen van het land worden toegezonden. Eens in de zes weken bezoeken de controleurs de aangesloten bedrijven (bakkerijen, maalderijen, brood-, meel- en gistfabrieken). De meegenomen monsters worden in Wageningen onderzocht op 't gehalte van droge stof, asch, melkvet enzoovoort.

Aan het Station is ook een bakkersschool verbonden, waar in een cursus van lO l /2 maand de toekomstige bakkers opgeleid worden. Het hier verkregen diploma geeft vrijstelling van het

In de bakkerij. De bakker haalt juist een serie pas gebakken brooden uit den oven. Nieuwe samenstelling maar met vakmanschap gebakken en dus zoo smakelijk

als 't maar kan!

examen voor de Vestigingswet. Er is tevens een cursus voor de opleiding van bakkersleeraren. Naast de theoretische kennis kan men hier ook de praktijk beoefenen in de moderne bakkerij, die op 't oogenblik een belangrijke uitbreiding ondergaat.

Dan is er nog een unicum voor Nederland, n.1. de molenaarsschool. Daar worden molenaars opgeleid. Hun staat voor de praktische oefening 'n naar de eischen des tijds ingerichte maalderij ter beschikking.

Het werk van het Station voor Maalderij en Bakkerij, wordt in bevoegde kringen hoogelijk gewaardeerd.

Er wordt gewaakt voor ons brood, daar in Wageningen!

C. D.

Zorgvuldig worden brooden en sneedjes gewogen, want het juiste gewicht is voor de verdere controle van

het grootste belang.

Hieronder: Dit is een der droogstoven, waarin de sneedjes brood en de broodkruimels geruimen tijd verblijven, o.a. ter bepaling van 't gehalte aan droge stof.

Foto's C. Dokter