D e 1 land .ige ï - V ■ luisvrouw

Pikante kaaskoekjes met „oranjebotcr" geven we bü een of andere alcoholische drank.

O R AN J E-TRACTATIES

Ook binnenshuis moet het feest zijn en daarom zorgt moeder voor een heerlijke tractatie, hetzij in de vorm van een feestgebak ofwel van lekkere koekjes, die ze zelf vlug en gemakkelijk kan maken.

Zowel de koekjes als het gebak zijn op het feest „afgestemd" en zullen daarom dan ook des te meer gewaardeerd worden.

KONINGINNEBROOD

3 grote eieren, 60 gram suiker, 50 gram zelfrijzend meel, 2 pakjes vanillesuiker of wat geraspte citroenschil. Voor het vulsel en de garnering: plm. 200 gram stevig vruchtenmoes, jam of roomvla, wat oranje hagelslag.

Doe de eierdooiers met de suiker en het smaakje in een kom en plaats deze op de damp van kokend water. Klop de massa tot ze dik, wit en luchtig is en begint te dampen. Neem de kom van het vuur en klop het mengsel koud en zo dik, dat het als een lint van de lepel afloopt. Klop het eiwit zo stijf mogelijk en zeef de bloem. Voeg de eierdooiermassa bij het eiwit en schep deze er zo luchtig mogelijk doorheen. Voeg dan de bloem toe en schep deze er eveneens luchtig doorheen. Bestrijk een bakblik met wat boter, leg er een vetvrij of grauw papier op en bestrijk dit eveneens met. wat boter. Maak langs de voorkant van het papier een stevige, opstaande rand, zodat het deeg, wat op het papier gegoten wordt, er niet af kan lopen. Sluit de voorkant desverkiezend nog met 'n latje of liniaal af. Plaats het bakblik in een matig warme oven en laat het gebak in plm. 10 minuten lichtbruin en gaar worden.

Keer het bakblik, zodra dit uit de oven genomen is, om, trek vlug het papier van de koek, bestrijk deze zo vlug mogelijk met warm vruchtenmoes, jam of roomvla (gemaakt van

custard of vanillepuddingpoeder waaraan desverkiezend 1 ei is toegevoegd) en rol de koek stevig op. Snijd de kanten mooi gelijk en bestrijk ook de bovenkant met het vulsel. Garneer de koek verder met oranje hagelslag.

ORANJEHORENTJES

100 gr bloem, 100 gr boter, 100 gr stroop, 2 dessertlepels suiker. Voor het vulsel: custard, wat rode kleurstof ofwel: 100 gr boter, 60 gr poedersuiker, wat gele en rode kleurstof (plantaardig).

Verwarm de boter in een pannetje en roer er, van het vuur, de bloem, stroop en suiker doorheen. Bestrijk een bakblik met boter, leg kleine hoopjes van het deeg niet te dicht bij elkaar met een lepel er op en bak er in plm. 10 minuten koekjes van. Rol deze als een horentje om een stokje en laat ze koud worden. Maak op de gewone wijze dikke custard en roer er, van het vuur, wat rode, plantaardige kleurstof doorheen, zodat de custard oranjekleurig wordt.

Vul de horentjes met de koude custard of spuit deze met een gekarteld spuitje er in. Roer, wanneer botercrême als vulsel gebruikt wordt, de boter tot room, voeg er de gezeefde poedersuiker bij en tevens de beide soorten kleurstof, die tevoren met heel weinig water zijn vermengd. Klop de crème met een garde goed luchtig en spuit ze met een gekarteld spuitje in de horentjes. N.B. Wanneer custard als vulsel wordt gebruikt, moeten de horentjes even voor het presenteren gevuld worden, daar ze spoedig slap worden. Voor botercrême is dit niet nodig.

GEVULDE KAASKOEKJES (met oranje boter)

250 gr bloem, 125 gr (zo mogelijk oude, pikante) geraspte kaas. een snuifje peper of Cayenne peper,

80 gr boter of margarine, 1 eierdooier. Voor het vulsel: 75 gr boter, 75 gr geraspte kaas, een mespuntje gemalen paprika.

Vermeng de bloem met de geraspte kaas, hak er de boter in kleine stukjes doorheen, voeg peper, zout en eierdooier toe. Kneed de ingrediënten tot een stevig deeg, rol dit dun uit, steek er kleine, ronde koekjes van en bak deze in een matig warme oven in plm. 10 min.

goudbruin. Roer voor het vulsel de boter tot room. roer er de geraspte kaas en paprika doorheen en bestrijk de helft der koekjes met het vulsel. Plaats er een tweede koekje bovenop en geef de kaaskoekjes bij een of andere alcoholische drank, b.v. Sherry, bols, port en dgl. N.B. Inplaats van zout koekjes kan men ook zandkoekjes nemen en deze met oranje-crême (zie het tweede recept) vullen.

DE NIEUWE MODE

Heel even kunnen we reeds de sluier voor u oplichten van de nieuwe mode, zoals deze op de jongste show in Londen gelanceerd werd. Is het wonder, dat de Engelsen, die zo'n bijzondere voorliefde voor tweed hebben, dit prachtige materiaal voor allerlei beeldige mantelpakken hebben verwerkt? Zo ziet u op dit plaatje een buitengewoon

chique en toch geen extravagant model, dat vooral opvalt door zijn fijne coupe en mooie stof die er voor gebruikt werd. De nieuwe mode: ze brengt ons verschillende verrassingen waarover wij u een volgende keer nog meer zullen vertellen!

(Nabré Mantles Ltd.)

14 Deze horentjes krijgen een oranjekleurig vulsel van custard of botercrême gemaakt.

Garneer het koninginnebrood met oranje hagelslag: het gebak is dan helemaal op het feest „afgestemd".