Beste jongens en meisjes!

Ik moet erg kort zijn. want de tekenaar heelt deze week het woord en dat is een man van veel woorden. Wel wil ik even vertellen dat ik het helemaal met hem eens hen. Er wordt veel te veel nagetekend! Jullie moeten meer DURVEN! Liever een onhandig gevalletje dat zelf verzonnen is, dan de mooiste tekening, die je naar een plaatje hebt nagetekend!

Ook moeten jullie meer fantaseren! Begin eens aan een kermis met haar tientallen vermakelijkheden, aan dc miztkt met haar bedrijvigheid of teken je klas of jullie huiskamer. Natuurlijk met de jongens, meisjes of huisgenoten er in, anders wordt het maar erg dor en saai. Je moet er een heel verhaal van maken. AUeen dergelijke tekeningen (óók de tekeningen naar de natuur getekend) ga ik voortaan in ons blad plaatsen. En om een en ander nog aantrekkelijker te maken ga ik voortaan voor mooie tekeningen en erg goede opstellen een boekje geven. Om te beginnen krijgt Riemie Zijlstra een prijsje. Waarom? Dat zal de tekenaar vertellen. O ja, voortaan behalve je adres, ook je leeftijd vermelden en alle werk sturen aan de redactie van Onze Eigen Pagina, postbus 497, Amsterdam.

JEUGDREDACTEÜR.

DE TEKENAAR HEEFT HET WOORD

Vooraf een opmerking in het algemeen. O, die slordigheid! De meeste tekeningen die ik ontvang zijn veel te vlug gemaakt. Men begint maar luk-raak aan het een of ander onderwerp, omdat men nu eens de redacteur van „Onze Eigen Pagina" wil verrassen. Velen gebruiken slecht papier, vaak gelinieerd — dus scheuren doodeenvoudig een blaadje uit het een of ander schrift — of nemen al te donker getint papier om op te tekenen, en verwonderen er zich later nog over als ze vernemen, dat hun penne- of potloodvruchten niet in ons blad komen. Let nu goed op de volgende punten:

1. Neem niet te groot papier; dus geen rollen sturen!

2. Gebruik wit papier!

3. Teken met zwarte inkt of zwart potlood.

4. Gebruik je kleurkrijt, draag er dan zorg voor, dat de lijnen van de tekening toch nog zeer duidelijk blijven, want zoals jullie weten kunnen wij je tekening niet in kleuren op onze pagina zetten. Als je dus slim bent, gebruik je geen kleurkrijt!

En nu jullie tekeningen. Voor ik aan de bespreking begin, wil ik jullie echter wel laten weten, dat het best mogelijk is, dat de jeugdredacteur het plaatsen van de een of andere tekening reeds heeft toegezegd, terwijl ik er anders over denk en de tekening niet voor plaatsing waardig keur. Onze redacteur moge dan nog zo wijs zijn, van tekenen heeft hij geen kaas gegeten! Hij weet dus niet zo goed als ik, of de drukker een bepaalde tekening al dan niet kan afdrukken. Dan niet boos zijn hoor!

Klaas Mast. Leuke tekening maar., met schrijfinkt op erg slecht papier. Gevolg: uitgevloeide lijnen. Had Klaas beter papier gebruikt, dan was zij ongetwijfeld de mooiste prent van de pagina geworden! Klaas ik hoop op een nieuwe tekening uit Nw. Beets.

Ale Osinga. Ale dacht: de tekenaar zal mijn plaatje wel weer overtekenen. Helaas, heeft de tekenaar

BIJ DE TEKENING VAN RIEMIE ZIJLSTRA.

Riemie Zijlstra stuurde mij bovenstaande tekening. Die is helemaal niet zo erg mooi maar wel erg leuk, je kunt er best een tijdje naar kijijen, zonder je te vervelen. Je ziet een brede rivier, met daarop een zeilbootje, een roeiboot en een motorboot, kijk maar hoe de schroef het water in beroering brengt. Langs het water een weg, die achter

een heuvel verdwijnt. Twee kerken en een oude toren. Dat huis aan de rivier is zeker een veerhuis, zie ie de bel hangen?! Het meest in het oog lopende foutje is wel, dat je boven op de kleine bootjes kijkt, maar dat je de motorboot van op-zij ziet. Leuk gedaan, Riemie!

erg veel werk dus.. de rest snap je wel. Voortaan beter papier gebruiken en diep zwart potlood. Willem Darwinktl. Goede tekening op slecht papier! Jammer! Ik had dat „olde hoes" zo graag in ons blad gezet. Zou je een nieuw „hoes" kunnen sturen!

Johannzs Smink. Zie wat ik schreef over het gebruik van kleurkrijt. En waarom geen auto, of wat figuurtjes op die weg getekend? Het is alles zo doods. Altijd proberen, ook in tekeningen, iets te vertellen. Baukjr de Jong. Verkeerd papier gebruikt!

Di ;ni; Harink. Zie boven! T. d. Munnik. Niet natekenen, zelf je onderwerp verzinnen. Kun je dat niet? Niet bang zijn, zie tekening Riemie Zijlstra.

J. v. Dru-ten. Geen tekeningen opsturen die je op school gemaakt hebt!

Jan v. Stokkum. Zeer mooie tekening op., erg donker papier! Jammer!

Komt er een nieuwe uit Raamsdonkveer?

K. v. d. Broek. Nagetekend! F. v. d. Vlierd. Niet natekenen! Mevr. v. Es. Janneman is nog wat jong! Als u echter een tekening van hem hebt, waar veel fantasie bij te pas gekomen is, dan wil ik die graag plaatsen!

Liesbeth Savelkoul. Schooltekening, nog wel met behulp van lineaal gemaakt. Mag niet hoor!

Jurrie v. Goor. Jammer! Verkeerd papier!

Wim Jansen. Zie boven!

H. S. Papier te donker, potlood te licht!

Jan Spits. Tekening veel te laat! Jcnnie d. Hollander, Niet nate kenen!

Tcny K. Plaatje komt er zeer binnenkort in!

Johan v. d. Beek. Zie boven; niet meer natekenen hoor!

Kees Eveleens. Tekening wordt geplaatst. W. F. Jouw „tuinman" ook

ik van de

Wederom 5 vragen, met achter elke vraag 5 antwoorden. Het juiste antwoord is er ook bij. Het gaat er dus om, dat juiste antwoord te zoeken. Onderaan staan ze — op hun kop — eerst echter zelf proberen de vragen te beantwoorden!

1. De redactie van Onze eigen Pagina heeft postbur No. .... (499, 475, 479, 497 of 947?)

2. Hoe heeft de president van de Verenigde Staten van Amerika? (Wilson, de Gaulle, Dewey, Truman of Peron?)

3. Wat is een tender? (tentzeil, middenpaal van tent, leerling-stoker op locomotief, kolenwagen van locomotief of mijnschacht?)

4. Er is een beroemd schilderij, genaamd Straatje van.... (Pieterse, Middelharnis, Vermeer, Juffrouw Boontjes, Jansen?)

5. Hoe luid de voornaam van Napoleon? (Francois. Lodewijk, Pierre, Napoleon, Empereur?)

uoaiodeM g UEA oCjecjjs

■f :}3I;OUIODO[ UEA uageAuiaïoif ■g :uEumj.L Z 'L6t 'I :uapJooAvjuv

EEN WERK DAT NOOIT KLAAR KOMT

Als moeder de borden moet wassen (deftig gesproken: de vaat moet doen) dan komt daar — al in de berg borden nog zo hoog — toch eens een eind aan. En als jullie 's avonds huiswerk hebben, dan komt daar óók eens een eind aan. ook al is de onderwijzer nog zo gul omgesprongen met de zak vol sommen die hij te verdelen heeft. En als huisschilder Pietersen een werkje heeft op te knappen, dan mag dat huis nóg zo groot zijn, als hij er een maand werk heeft, dan is dat lang. Maar hebben jullie wel eens van een schilderwerk gehoord dat nooit klaar komt? Nee? Luister. Do schilders van de geweldige spoorbrug in Schotland over de Firth of Forth, zijn nooit klaar met hun werk. Ze doen er drie jaar over om. al schilderend, van de ene kant naar de andere te komen. En als ze daar zijn is het weer tijd om van voren af aan te beginnen. Deze brug moet steeds goed in de verf zitten, omdat anders het ijzer door het zeewater en door de lucht teveel wordt aangetast en zou gaan roesten, wat natuurlijk erg gevaarlijk is.

EEN SLIMMERIK

De onderwijzer wil aan zijn leerlingen uitleggen, dat tweemaal half één is. Hij heeft twee mooie appels meegebracht, neemt een der appels en snijdt hem in tweeën. Hij hoopt, dat de leerlingen het goed begrepen hebben en vraagt aan Jantje: „Wat heb je het liefst. Jantje, deze hele appel of die twee helften?" Eerst antwoordt Jantje niet, daarna heft hij het hoofd op en zegt: „Ik zou die twee helften verkiezen, meneer." ..Maar," lacht de onderwijzer, „een hele appel of twee halven dat is toch hetzelfde, waarom verkies je dan die twee helften?" . Als de appel doorgesneden is, kan ik zien, of hij goed of slecht is!" antwoordt slim Jantje.

JOS ROVERS.

BERICHT.

Volgende week bespreken we samen de Kerstprijsvraag! Nog even geduld dus. De deelname was wederom overstelpend. De postbode kijkt me de laatste tijd erg lelijk aan, natuurlijk om dat gesjouw en gesleep met die stapels prijsvraagpost. Hij heeft er pijn van in zijn rug gekregen.

Allemaal jullie schuld!

WAT DE POST BRACHT

Egbert Hillbrands. Ook Egbert heeft zijn beloning voor de medewerking, aan een van onze feestnummers verleend, ontvangen. Dat raadseltje van die twee „moederkatten" en twee „kinderkatten" die samen toch maar drie katten zijn, heb ik aan kater Marcus voorgelegd. Die had het zo door! Weet je wat hij in zijn baard bremde? „Dat doet me aan dat raadsel van die twee vaders en twee zoons denken die drie hazen schoten en die toch elk een haas mee naar huis namen.".... Gelijk had hij! Wat denk jij er van Egbert?

Jurrie van Goor. Tekening doorgegeven !

Dincke Dalstra. Ook al een meisje dat marmotjes heeft. Ze fluiten zo lief. schrijft Dineke. Zeg, laat ze dan met de harmonie meedoen! Beterschap met moeder! Wanneer komt je opstel.

Jollic Dokma. Ik heb Marcus het verhaal van jullie poesjes gedaan. Die schudde wenkbrauwfronsend zijn wijze hoofd, en mompelde: „die jeugd, die jeugd!" Alvast gefeliciteerd met je verjaardag! Zo, is je vader ook zo'n tabaksliefhebber. Ja, het is geen man, die niet roken kan!