igje op hem en de borrel is haar bondgenoot.

SPROAK BRENGT

ER"

kele andere bekende melodieën, die gemakkelijk in het gehoor liggen. Van tijd tot tijd treedt de toneelvereniging ook in de schouwburg op.

Uit de aard der zaak bereikt zij dan een groter publiek, want over belangstelling heeft zij niet te klagen. De Grunneger Sproak heeft zich een uitstekende reputatie geschapen. Met een goed stuk trekt zij ook de provincie in. Helaas zijn er maar weinig plaatsen die over een behoorlijk toneel de beschikking hebben, zodat in de regel de opvoeringen beperkt blijven tot Winschoten,

Hogezand-Sappemeer en Uithuizen. Er zijn verscheidene toneelstukken geweest, die een haast ongelooflijk groot succes hebben geboekt. Dat is niet zozeer nog het geval geweest met Dizzepi,

Dizeppu van Geert Teis, maar wel met de Laidjeszanger van J. Bus, dat zegge en schrijve 112 opvoeringen heeft beleefd. Hiermee is zelfs een tournee gemaakt o.a. naar Amsterdam en Apeldoorn en nog steeds wordt er om dit stuk gevraagd.

De zangvereniging zit ook niet stil, zij heeft op het programma staan voor het begin van het volgend seizoen de operette „As de hoagedoorn bluit", het libretto is van J. de Graaf, de liedjes van J. Dijkstra, de muziek van Fneso Molenaar. Om zo goed beslagen ten ijs te komen,

als enigszins mogelijk is, is de bekende actrice Hélène Vink als regisseuze aan de Grunneger Sproak in vaste dienst verbonden.

Als dit nummer verschenen is. is inmiddels de première geweest van het nieuwe stuk „Pier"

van Jac. Kremer (Nikl. Griep), in de schouwburg.

We zullen enige foto's op deze pagina's publiceren, doch over het stuk willen we nog niets zeggen omdat nog vele honderden het zelf willen gaan zien, hetzij in de stad, hetzij in de provincie.

Wèl willen we zeggen, dat het een geheel ander stuk is, dan de vereniging normaal geeft, het is min of meer een experiment, dat echter ten volle verantwoord is. Ge zult in ieder geval geboeid de voorstelling bijwonen. Moge gij er net zoveel plezier van beleven als wij.

Als aardige bijzonderheid zij vermeld, dat dit spel in de oorlogsjaren is geschreven in 1943 bij een walmend olielampje, omdat het electrisch licht toen niet brandde.

Al met al: de Grunneger Sproak is een actieve vereniging, die haar plaats in de Groninger gemeenschap met ere inneemt en die de waardering verdient van allen, die er prijs op stellen, dat „Wat in en om ons volk mag lev'n, 111 d' aigen toal wordt gegev'n".

De karakteristieke duivel (H. Wieringa) in „Pier", het nieuwe stuk, dat de „Grunneger Sproak" brengt.

o e dochter (Rie Woldijk) van de zanger (E. Bolhuis, midden) weet het hart van Pier te winnen. De meid tijkt gelaten toe. Onder: Het gezelschap dat „Pier" brengt met de regisseuze Hélène Vink, (achter satan). 13