TAFELMANIEREN IV

FEESTELIJK DINER (vervolg)

In tegenstelling met de gewone Zondagse maaltijd waarvan het slot meestal uit één nagerecht bestaat, worden de gasten op het einde van een uitgebreid diner op een keur van diverse lekkernijen onthaald, die onder de benaming „dessert" kunnen worden samengevat. De overgang van het hoofdgerecht naar dat dessert, wordt heel dikwijls gevormd door een of andere wild- of gevogelteschotel, al of niet vergezeld van compote.

Dat men bij het consumeren van een heerlijk hazeboutje of een malse patrijzepoot, niet mag gaan zitten kluiven, spreekt vanzelf. Overgebleven beentjes worden, dicht op elkaar, aan de binnenkant van de rand van het bord gelegd en moeten dus geen decoratie op die rand zelf vormen!

Terwijl het wild gegeten wordt met mes en vork, kan tussendoor af en toe eens een hapje compote, waarvoor aparte glazen of kristallen schaaltjes zijn neergezet, genomen worden. Voor het eten van die compöte maakt men gebruik van een dessertlepel of speciaal compotelepeltje.

Komen gevogelte of wild niet op het menu voor, dan zal vooral het fruit als eerste nagerecht op zijn plaats zijn. Is er keuze uit meerdere soorten, dan neemt men toch altijd slechts één soort.

Vruchten als appelen, peren en dgl. snijdt men eerst met het fruitmesje in vierde partjes, neemt dan elk partje met een vorkje, wat in de linkerhand gehouden wordt, vast en schilt het.

Specifieke zomervruchten als aardbeien,

bessen enz. komen gewassen in een schaal voor lekfruit op tafel en worden met een dessertlepel gegeten terwijl kersen, bij de gedeeltelijk, op gelijke lengte afgeknipte steeltjes, in de hand worden genomen en aldus naar de mond worden gebracht.

'n Sinaasappel kan men ofwel met schil en als eerst in achtste partjes verdelen, het vruchtvlees met het mesje aan weerszijden even opwippen en dan verorberen, ofwel men kan kruisgewijze een inkeping in de schil geven, deze verwijderen en daarna de vrucht in zijn natuurlijke partjes verdelen nadat zoveel mogelijk ook eerst nog de witte velletjes, die bitter smaken, voorzichtig er af gehaald zijn.

Druiven behoren, in kleine trosjes geknipt, op tafel te komen of de gastvrouw verdeelt deze aan tafel met een speciale druivenschaar, in vrijwel gelijke porties.

Men bedient zich van enige trosjes, doopt deze telkens, stuk voor stuk, voordat men ze gebruikt, even in een gereedstaand, met water gevuld vingerkommetje en deponeert de schillen en pitjes zo onmerkbaar mogelijk op zijn bord.

Na het eten van welk fruit ook, „tipt" men de vingertoppen altijd even in het water van het vingerkommetje en droogt ze daarna op zo bescheiden mogelijke manier aan het servet af.

Pudding, ijs, gebak, bonbons, koffie en likeur, die als slot van de maaltijd kunnen gepresenteerd worden, gebruikt men op de manier, die bij ieder als bekend verondersteld mag worden.

LGUtXJS

Als wij de geleerden mogen geloven, dan zullen toekomstige geslachten zich kunnen voeden en kleden met allerlei „zeegewassen".

Maar ook in onze tijd spelen planten en stoffen, die in de zeeën voorkomen, een meer of minder belangrijke rol. Zo wordt reeds gedurende enige tijd uit zeewier een soort zijde gemaakt, „alginaat" geheten.

Met behulp van ..alginaat", dat als versterking dienst doet en later weer wordt opgelost, kan men bijzonder lichte wollen stoffen weven. Dit materiaaal is zo licht, dat een blouse hiervan gemaakt, zo maar door een trouwring getrokken kan worden en men er gemakkelijk bij gewoon daglicht een boek door kan lezen. Deze vederlichte „alginaat'-wol had echter één gebrek. Ze was niet erg sterk. Daarom heeft men weer op nieuwe middelen gezonnen om weliswaar een lichte, maar toch ook sterke wollen stof te produceren.

De Heer Seidler van Silkella Ltd. te Londen en de Heer Johnson, die vroeger professor was aan Leeds University, hebben een nieuw procédé gevonden. De wollen draad wordt hierbij niet met „alginaat" verbonden, maar om een binnendraad van nylon getwijnd. De vederlichte wollen stoffen, die dan ontstaan, zijn bijzonder sterk en hebben alle goede eigenschappen van zuivere wol, als bescherming tegen koude, absorbering van vocht, onkreukbaarheid enz. De modeontwerpsters zijn dan ook verrukt over deze nieuwe stoffen, die zeer goed voor tailleurs verwerkt kunnen worden, maar uiterst licht in gewicht zijn.

Er is nog iets, dat de wolexperts hebben uitgevonden en dat zich in de speciale belangstelling van de huisvrouwen verheugt. Er is een methode bedacht die het krimpen van wol verhinderd. Zo gaat de wetenschap vcort om het leven van de huisvrouw lichter en aangenamer te maken, en wij om U in „Margriet Breit" de leukste en vlotste breimcdellen voor te zetten die U van deze wol kunt maken. Vraagt uw bezorger om het nieuwste exemplaar van Margriet Breit.

BISKWIE

KOEK

BESCHUIT

n.v. Paul C. Kaiser

ROTTERDAM

Gezond haar! Droog, breekbaar haar weer stevig en elastisch door 2 minuten per dag gebruik van

POINTNX

Regelmatig, doch zuinig gebruiken.

EEN NIEUWE

BREISTEEK

VLA GGETJES

De beschrijving van deze breisteek en van nog 23 andere moderne breisteken kunt U vinden in onze brochure "24 Breisteken". Lang doorbladeren is onnodig. U vindt onmiddellijk de gewenste steek met een zeer duidelijke uitleg en foto ervan. Om deze interessante brochure te ontvangen, behoeft U slechts een BRIEFKAART (geen brief) met vermelding van Uw naam en adres te zenden aan de: 3 SUISSES WOLFABRIEKEN, afdeling 238 TILBURG. Op de adreszijde plakt U, behalve het gewone port, vier postzegels van 10 ets, voor de waarde van de brochure.