heeft hij zeer bezielde betoogen geschreven. Maar in zijn extatischen en mystieken ijver is hij wei eens tot wartaal vervallen, wat intusschen niet weinig tot zijn roem heeft bijgedreigen. Want de menschheid heeft nu eenmaal behoefte aan een zekere dosis onzin. Maar al te vaak wordt geraaskal voor diepzinnigheid aangezien. Beide hebben dit gemeen, dat ze voor het lezende publiek onbegrijpelijk zijn; maar dit is nog geen bewijs van identiteit!”

Wien vrolikt zulk een uitval niet op? Uit deze weinige regels blijkt al voldoende, dat in het boek een persoonlike noot klinkt. Ook waar men niet geheel met den schrijver medegaat, prikkelt hij tot nadenken.

gCllCCi XiiCU UCil lüj lv/l iia«av^AAn.«^AA. Er zou, het spreekt vanzelf, over deze wereldgeschiedenis der letteren, veel te schrijven zijn, maar de plaatsruimte gedoogt dit niet. Aard en waarde ervan menen wij hiermede toch enigszins te hebben belicht.

’s-Gravenhage, 17/18 Maart

AUGUST HEYTING

LETTERKUNDIG JAARBOEK „ERTS" 1930 A. J. G. Strengholt, Amsterdam.

Wie een bloemlezing ter hand neemt van ’t werk onzer hedendaagse letterkundigen moge bij de eerste oogopslag verwonderd staan over de veelzijdigheid hunner uitingen, allengs zal hij een zekere onbevredigdheid in zich voelen rijzen, die niet zozeer aan ’t gehalte der bijdragen, dan wel aan het ontbreken van een eenheid te midden der verscheidenheid haar ontstaan dankt. Dit is ten dele een direct gevolg van de samenstelling. Elke bloemlezing heeft haar kwade kant. Zij geeft altijd een min of meer vertekend beeld. Zij is een soort literaire sight-seeing.

Wat wint de toerist, die zich in den vreemde laat rondrijden van monument tot monument per scheepsroeper over hem uitgetrompet, meer dan de armzalige voldoening alles te hebben gezien wat anderen voor hem te zien belangrijk achten? Hij weet niets van de vreugde van de dwaler in vreemde stad, onder de stage bekoring van het nieuwe en onverwachte langzaam aan haar beeld in zich opnemend. Voor wien de ~monumenten” groeien uit het organies geheel zelve; wien elke doorgang, elke straathoek iets nieuws belooft.