sterke toeneming door vestigingsoverschot, namelijk 3,68 %. Emmen, Haarlemmermeer en Venlo danken hun bevolkingstoeneming, die ruim 2 % bedraagt, aan geboorteoverschot. Zeer kleine toenemingen hadden Amsterdam (0,22 %), Delft (0,33 %), Utrecht (0,46 %) en Zwolle (0,08 %). In Kerkerade nam de bevolking met 0,88 % af; in Vlissingen met 0,08 %.

Het aantal geboorten (levend aangegevenen) bedroeg in 1936 per 1000 inwoners 20,16 (20,21 in 1935). Het geboortecijfer daalde sinds J935 in de provincies Noordbrabant, Gelderland en Zuidholland; in de andere provincies vond een lichte stijging plaats. In 1936 bedroeg het aantal overledenen per 1000 inwoners 8,68 (8,73 in 1935; 8,41 in !934)- De stijging van het sterftecijfer in 1935 in alle provincies (behalve Noordbrabant) zette in 1936 niet door, doch het daalde in alle provincies, zij het dan ook gering, behalve in Noordholland, Utrecht en Overijsel.

(Centraal Bureau voor de Statistiek)

Het nationale park Veluwezoom. — Door den aankoop van den Imbosch is het nationale park Veluwezoom tot ongeveer 4000 ha vergroot. Het ontstaan van dit nationale park ligt in 1910 toen de Vereeniging tot Behoud van Natuurmonumenten, die juist de Leuvenumsche bosschen had aangekocht, ook Hagenau kon koopen. Gedurende de volgende jaren kon men een aanvang maken met de regeneratie van de bosschen en het behoud van bodemvormen, flora en fauna. Na den wereldoorlog volgde de uitbreiding van Hagenau met Rhederoord en enkele kleinere perceelen. In 1930 kon de vereeniging het markebezit Worth Rheder en Rheder Heiden, dat zich tot den Imbosch uitstrekt, aankoopen. Eveneens werden de landgoederen Beekhuizen en Herikhuizen aangekocht, terwijl later de Onzalige bosschen werden toegevoegd. De grootste uitbreiding vormt de aankoop van thans, namelijk van het noordelijke deel van het landgoed Rosendael: den Imbosch. Hierdoor zijn 1450 ha bosch en heide aan het nationale park Veluwezoom toegevoegd, dat zich thans uitstrekt tot den weg ArnhemApeldoorn. De veiligheid van de, in den Imbosch voorkomende edelherten is thans verzekerd. (N.R.C. 30-i2-'37)

De opening van de brug bij Hedel. — Op 30 December 1937 is ae verkeersbrug bij Hedel opengesteld; de tweede rechtstreeksche verbinding tusschen Noord en Zuid is daarmede voltooid. De eerste leidt over de Waalbrug bij Nijmegen en de Rijnbrug bij Arnhem. De tweede verbinding gaat van Vreeswijk, over Lek en Zederikkanaal, over Linge en Maas naar Den Bosch. De westelijkste verbinding over de Moerdijkbrug nadert haar voltooiing met de brug tusschen Zwijndrecht en Dordrecht, welke vermoedelijk tegen het einde des jaars of in het begin van het volgende zal zijn voltooid. Tusschen de tweede en derde komt nog een vierde verbinding, waarvan de brug bij Keizersveer al eenige jaren gereed is, maar de brug bij Gorkum nog op zich laat wachten.