maar ook aan specerijen. En ook hiervan maken Odorico zoowel als Mandeville en Marco Polo voor zoover Yaua betreft melding: „there growez maners of spicery in more plenttee than other place' 29).

Evenals bij de Grieken Chryse en Argyre, treft men bij Mandeville nabij en ten Oosten van Taprobane Oriell (het goud-) en Arget (het zilvereiland) aan. Hier heeft hij blijkbaar de Grieksche auteurs nageschreven. Door Odorico en Marco Polo wordt van deze eilanden geen'melding gemaakt.

Bijzondere aandacht dient geschonken te worden aan het eiland dat door Mandeville Natumeran, door Odorico Vacumeran alias Nychoneran, door Marco Polo Necuram, Necuveran of Necueran genoemd wordt, vooral omdat zij hierbij kenmerkende anthropologische en ethnologische bijzonderheden van de bevolking vermelden.

Zij zijn niet geheel eensluidend, er is verschil, soms zijn zij diametraal tegengesteld.

Marco Polo vertelt dat de menschen van Necuram naakt liepen, afgodendienaars waren en noch koningen noch hoofden hadden. Het eiland, dat niet groot genoemd wordt, was 150 mijlen van Klein-Java en Eambri (Noord-Sumatra) gelegen. Hij spreekt noch van cynocephalen noch van anthropophagen.

Odorico daarentegen geeft den omvang van Vacumeran, alias Nychoneran, op 2000 mijlen te bedragen, beschrijft de bevolking als cynocephaal en anthropophaag. Zij aanbad volgens hem het rund (le boeuf est leur dieu); van de ligging verstrekt hij geen opgave.

Mandeville gewaagt van een groot eiland Natumeran van 1000 mijlen omvang (met een machtig koning, ,,a grete Lorde"), dat men bereikt na Tracota óf Tragoda (Dagroian bij Marco Polo). De bevolking was er cynocephaal en anthropophaag in zooverre, dat zij het vleesch van verslagen vijanden verorberde. Mannen en vrouwen liepen naakt.

Ook bij de Arabieren uit ongeveer dezen tijd vindt men eilanden genoemd welker namen eenigermate overeenkomen, nl.: Atawaran (= Natumeran) bij Kazwïnï en Lakawaram, een variant van Nakkavoram (= Nychoneran) bij Rasïd ad-dïn, en met dezelfde ethnologische bijzonderheden, nl. menschen met hondengezichten en mannen en vrouwen die naakt liepen. Kazwïnï vermeldt ook dat Alexander de Groote op het eiland is geweest. Hetzelfde verklaart lbn al-Wardï. Het nevenstaande overzicht stelt de verschillen duidelijk in het licht.

Men pleegt dit Necuran-Natumeran-Vecumeran-Nychoneran met de Nicobaren, en Angaman — dat tegelijk met dit Necuran wordt genoemd —■ met de Andamanen gelijk te stellen. Kan dit met het Necuran van Marco Polo al het geval zijn — dat als een klein eiland beschreven wordt, 150 mijlen van Klein-Java en Lambri in de rich-

29) Evenals ook bij de Arabieren. Ibn Sa'ïd: ,,1'Ile de Djawa connue des nombreuses drogues indiennes". (Ferrand).