De eerste spoorweg in Montenegro geopend. — Het tot den wereldoorlog zelfstandige koninkrijk Montenegro, nu bij ZuidSlavië behoorend, was een van de weinige landen zonder spoorweg. In tegenwoordigheid van den Zuidslavischen ministerpresident is nu eenigen tijd geleden de eerste spoorlijn van Trebinje naar Niksic geopend. De bouw van deze smalspoorbaan was zeer moeilijk door het ruwe bergachtige karakter van het gebied. Het ligt in de bedoeling de lijn tot aan zee te verlengen.

(Zeitschrift f. Erdk. 1938, Heft 21).

De hoogste berg van het midden-Atlasgebergte. — Volgens de nieuwste opmetingen van Fransche zijde is de hoogste berg van het midden-Atlasgebergte in Fransch Marokko de 3340 m hooge Bu Nacer. De Dschebel Mussa, die tot nu toe als de hoogste gold, is slechts 3190 m hoog. De Bu Nacer ligt niet in de hoofdketen] maar behoort tot een ZZOtelijke aftakking. De dicht bij de Bu Nacer liggende Dschebel Gaberaal is niet 3354 m, maar 3290 m hoog; de Bu Iblane 3103 m.

(Geogr. Zeitschr. 1938, Heft 9).

Het Ruspoli-meer in Abessinië. — Een Italiaansche expeditie, die haar bezigheden thans heeft beëindigd, stelde vast, dat het bezuiden het Margherita (vroeger Abai) meer gelegen Ruspoli (ot Liamo, Tschamo op den Andree-atlas) meer in Abessinië niet zooals men vroeger dacht van vulkanischen oorsprong is maar door een instortingsbeving ontstond. De oppervlakte van het meer is 410 km 2, de grootste geloode diepte 60 m. In het meer liggen drie eilanden, waarvan Gangiulé (Gandjule op den Andree-atlas) met een omtrek van 2 km het grootst is. Er wonen 200 WollamoUa la op, die van vischvangst leven. Negentig vischsoorten werden in het meer vastgesteld.

(Mitt. Geogr. Ges. Wien Band 81, Nr. 9—10).

GENOOTSCHAPSZAKEN Te Amsterdam

Op den i2den November en den ioden December 1938 werden algemeene bestuursvergaderingen gehouden; de eerste onder leidinvan den vice-voorzitter, J. Sibinga Mulder; de tweede — bij afwezig heid ook van den vice-voorzitter — onder presidium van prof. dr ir r. A. Venmg Meinesz.

, Va" ceueerStLdfff ver&aderingen zij medegedeeld, dat door den heer J. Sibinga Mulder een gevoelvolle rede werd gehouden ter herdenking van wijlen den penningmeester van het Genootschap, den heer ' bock. Op de plaats waar de overledene gewoon was bii de vergaderingen te zitten, hing een krans ter zijner nagedachtenis. De rede werd door de aanwezigen staande aangehoord.