oude cultuur India door de moeilijke tweestrijd heen zal helpen.

Er is een groote behoefte aan plaatsen waar Oost en West in hun beste vertegenwoordigers elkaar kunnen ontmoeten om gezamenlijk tot de oplossing der problemen van de botsing van het nieuwe en het oude te komen, en om bij te dragen tot de wederzijdsche bevruchting der twee beschavingen en hun evenwicht. Dr. Rabindranath Tagore's academie „Shantiniketan" in Bengalen is hiervoor een brandpunt. De te stichten academie in Zuid-India zal in deze richting een taak te vervullen hebben.

De spreker eindigde met de overtuiging uit te spreken, dat Oost en West in den grond zichzelf moeten blijven en goedkoope nabootsing dienen te vermijden. Alleen dan zullen zij waarde voor elkaar hebben en bij kunnen dragen tot ,,de beschaving" welke universeel is. De neiging tot vervlakken en uniformiteit beteekent den dood van iedere cultuur. Rijkdom en variatie in beschavingsvormen beteekent, dat er een overvloed van scheppende kracht in de menschelijke ziel is. Deze dynamische kracht (door de Hindoes Dharma genoemd) is de oerbron van alle ware beschavingen.

Te Utrecht

hield den 30sten Januari prof. dr. ir. f. A. Vening Meinezs een voordracht getiteld „De Wegener-hypothesen en andere verklaringsmogelijkheden voor aardkorstbewegingen" voor het Genootschap, de Ij trechtsche biologenvereeniging en de philosophische faculteit van het Utrechtsche studentencorps. Aangezien in een der eerstvolgende afleveringen van dit tijdschrift een artikel over dit onderwerp van zijn hand zal verschijnen, is het verslag van zijn voordracht achterwege gelaten.

Te Tilburg

Den ióden December 1938 hield de heer B. W. Th. van Slobbe, oud-gouverneur van Curagao, een voordracht met lichtbeelden over „Curagao , waaraan het volgende is ontleend.

Het eiland werd in 1634 door de West-Indische Compagnie in bezit genomen om er zout te halen, dat Portugal niet meer wilde leveren, en tevens om een steunpunt te hebben voor uitbreiding van de macht der Compagnie in Midden-Amerika. Men vond er t zout en hout, al viel de zoutwinning ook tegen, zoodat het plan reeds overwogen werd, het nieuwe bezit weer op te geven, welk voorstel door tegenwerking van Amsterdam niet werd aangenomen. Gelukkig, want de zoutpannen zijn vervallen, het hout is verdwenen, maar het eiland met de haven is behouden.

Politiek-geografisch heeft Curagao groote betekenis. Dit Nederlandsch steunpunt in Midden-Amerika vormt een zekere rem op de Monroe-leer, en is tevens een eiland van rust, in een omgeving, waar de bevolking even onrustig is, als de bodem, waarop zij leeft! Spreker gaf verder een gedetailleerd overzicht van bodem en kli-