den onderkoning.... De studenten moesten er ook bij zijn; verleden Maandag gunden ze ons verlof : in plaats van naar de klas te komen, liepen ze met plakkaten en vlaggen door de straten van de stad.

Waarom al die herrie P

Tweehonderd « politieke » gevangenen op de Andamanen (1) .gingen in hongerstaking. Men noemt ze politieke gevangenen omdat ze veroordeeld werden wegens moord, aanslag of opstand gedurende de laatste woelige jaren, toen ze probeerden den Brit met geweld buiten te zetten. Omtrent driehonderd dergelijke politieke gevangenen naar de Andamanen getransporteerd, zitten daar achter de grendels. Voor eenigen tijd dienden ze een klacht in bij de regeering, waarin ze o. a. eischten terugvoering naar Indië en invrijheidstelling van alle « politiekers », en dreigden in hongerstaking te gaan. De regeering antwoordde : « Wij zijn hier de baas en luisteren naar geen dreigementen. » De gevangenen weigerden drank en voedsel.

Dat was nu een buitenkansje voor de oppositie in ons nieuw parlement en voor haar nieuwsbladen :

TWEEHONDERD KOSTBARE LEVENS IN GEVAAR! MEEDOOGENLOOZE, HARDVOCHTIGE MINISTERS.

GRUWELEN OP DE ANDAMANEN.

JONGELIEDEN DIE VOOR HUN VADERLAND STREDEN EN VOOR INDIE LIJDEN.

Het is nooit moeilijk de menschen wijs te maken dat de regeering ongelijk heeft. Maar de regeering houdt stand en de minister van binnenlandsche zaken zegt in het parlement : « Indien we zulke en zoo voorgebrachte eischen inwilligen, dan is het uit met alle gezag. Eerst eten, dan onderzoeken we de zaak. »

De oppositie schreeuwt 'uider en luider, de pers hitst het volk op en de studenten beelden zich in, dat het hun plicht is die

(1) Britsche eilanden in de Andamansche zee, ten Zuiden van den Golf van Bengalen en ten Westen van Birma.

IHS