uerstaan de beteekenis van het gesproken woord niet. Hun spraakvermogen is wel niet geheel en al opgeheven, maar zij spreken in den regel zeer gebrekkig.

In 't kort herhalen wij dus, dat men de doofstommen verdeelen kan:

lo. In doofstommen met aangeboren en met verworven doofheid.

2o. In eigenlijke en oneigenlijke doofstommen.

3o. In lijders aan woordstomheid en woorddoofheid: hoorstommen en psychisch dooven.

Mgr. A. HERMUS

UIT DE PERS

MEDEDEEL1NGEN

Beroepskeuze te Deventer: De heer H. J. H. Posthumus, Hoofd der M.U.L.O. werd in de vergadering der R. K. Comm. voor Ber. Voorl. te Deventer d.d. 26 Jan. j.1. tot secr.-penningmeester benoemd.

V

Beroepskeuze te Deventer: Het Schoolbestuur der St. Bernardus-Scholen gaf een subsidie aan de R. K. Commissie voor Ber. Voorl. ter tegemoetkoming in de eerste onkosten.

V

Beroepskeuze-voorlichting in Christelijke kringen: In De Gids, het orgaan van het Christelijk Nationaal Vakverbond van Januari schrijft dhr. G. J, v. d. Ploeg een beschouwende bijdrage over het j.1. gehouden Nationaal Congres voor Beroepskeuze en voegt daaraan toe een aantal opmerkingen voor eigen kring, die hieronder volgen:

„Maar met dit al, tot uiteenzetting van eigen standpunt kwam het daar niet. Men heeft zich bij ons de verschillende vragen nog te weinig ingedacht. Op de jaarvergadering der Christelijke Psychologische Centrale voor School en Beroep, 2 Januari te Utrecht gehouden, welke behalve door het dagelijksch bestuur van het C.N.V., ook werd bijgewoond door verschillende des¬

kundigen op medisch, paedagogisch, psychologisch en economisch terrein, bleek hetzelfde gemis van een gemeenschappelijk inzicht ten aanzien van verschillende vraagstukken op dit terrein. Ik noem er enkeie. In hoeverre de psychotechniek huip kan verschaffen, is een vraag, waaromtrent psychologen in de eerste plaats moeten denken, doch die den socialen organisaties evenmin koud kan laten. Hoe we ons de organisatie der beroepskeuzevoorlichting moeten denken, zoowel nationaal als plaatselijk, is evenzeer belangrijk. De beroepskeuze der meisjes, die der maatschappelijk minder- (beter misschien nietvol-) waardigen, de positie in de ongeschoolde beroepen, de leerlingopleiding, de hulp der school bij de beroepskeuze, ziedaar eenige vraagstukken, waarvan de een meer, de ander minder direct de sociale organisaties raken, doch waarover tot nog toe weinig in onzen kring is gedacht, of, zoo al, waarvan weinig werd gepubliceerd. Om verschillende redenen is dit te bejammeren. De voorlichting bij beroepskeuze wint al meer terrein. Bij de Katholieken is er al sinds eenige jaren een doelbewust optreden, in boek en tijdschrift gepubliceerd. Sinds April 1923 houdt de Adviescommissie, bij Beroepskeuze, ingesteld door de Amsterdamsche Christelijke