Hoe onze Commissie zich de practische oplossing denkt moge behandeld worden, nadat is nagegaan, hoe zich in ons land tot nu toe de beroepskeuze-voorlichting heeft ontwikkeld.

De tegenwoordige stand van het vraagstuk hier te lande.

Na het voorafgaande zal het niet verwondering wekken, dat het denkbeeld opkwam, om zich voor raad en hulp bij het zoeken naar en het kiezen van van een geschikt beroep te wenden tot personen of tot groepen van personen (Adviescommissies bij Beroepskeuze) die zich in het bijzonder tot taak stelden het verzamelen van de benoodigde gegevens voor beroepsadviezen. Landelijk werd deze zaak bij ons aanhangig gemaakt door een prae-advies van den heer Anth. Folrner, dat hij op een vergadering van de Nederlandsche Vereeniging der Arbeidsbeurzen in 1913 uitbracht.

Het ligt niet in onze bedoeling de ontwikkeling dezer gedachten in de praktijk in bijzonderheden te schetsen.

Belangstellenden zij verwezen naar de Handleiding bij Beroepskeuze (uitgave Malmberg, Den Bosch), waar een breed overzicht der geschiedenis van de beroepskeuzevoorlichting in ons land wordt gegeven.

Voor ons doel is voldoende thans mede te deelen, wat er landelijk en plaatselijk gedaan wordt door de verschillende vereenigingen, die zich de bevordering der idee, dat voorlichting bij het kiezen van een beroep noodzakelijk is, ten doel stellen.

Op dit terrein kunnen wij drie groepen onderscheiden.

Naast de Roomsch Katholieke vereeniging, die op dit punt in ons land de oudste brieven heeft, bestaat er nog een „Neutrale" en een Protestantsch Christelijke vereeniging.

Over alle drie een enkele opmerking. Het Roomsch Katholiek Centraal Zielkun¬

dig Beroepskantoor werd in September 1918 te Utrecht geopend onder leiding van Dr. Jac. van Ginneken.

Het wil voor de Roomschen een centraal instituut zijn, met als filialen in de verschillende plaatsen de R. K. Adviescommissies. Een en ander maal werd door de Roomschen reeds een tweedaagsche conferentie over beroepskeuze georganiseerd.

Men heeft de beschikking over een eigen Tijdschrift „Aanleg en Beroep," dat zich uitsluitend bezig houdt met beroepskeuzevraagstukken.

Het verschijnt maandelijk in 16 pagina's en is nu reeds in zijn derden jaargang. Bovendien mag niet onvermeld blijven, dat in het najaar van 1925 een tweejarige cursus geopend werd voor de opleiding van beroepskeuze-voorlichters. De kosten voor het Zielkundig Beroepskantoor worden gedragen door het Roomsch Katholiek Werkliedenverbond (in 1925 ruim f5000.—). Plaatselijk beschikken de Roomsch Katholieken thans reeds over eigen Roomsche adviesbureaux of commissies. Bij de tot standkoming daarvan hebben in den regel de plaatselijke jeugdorganisaties (patronaten) een belangrijk aandeel. Van meetaf leefde bij onze Roomsche landgenooten de gedachte, dat ze op dat terrein eigen wegen moesten gaan.

In Nederland zijn op heden 17 Roomsch Katholieke Adviescommissies, te tellen n.1. in de navolgende gemeenten : Amsterdam, Alkmaar, Arnhem, Breda, 's-Bosch, Delft, Eindhoven, Gouda, Heerlen, Hilversum, Maastricht, Nijmegen, Sittard, Tilburg, Venlo, Venray en Utrecht.

In Januari 1921 werd opgericht de Vereeniging tot bevordering van voorlichting bij beroepskeuze. Bij deze Vereeniging zijn bijna alle Gemeentelijke en neutrale adviesbureaux en commissies aangesloten, samen ongeveer een twintig.