kunnen wij zijn werk beter dan de vertaling (waarbij, hoe goed deze ook zijn mag, altijd het eigen-aardige verloren gaat) in het oorspronkelijke genieten. Voor een bekendmaking heeft een deskundige literaire critiek en een import-boekhandelsorganisatie te zorgen. Maar waarom niet liever die twee voorwaarden vervuld, dan zich te wenden tot een middel dat erger is dan de kwaal (onbekendheid) ? Waarom beklemtoond dat het Nederlandsch zich ten opzichte van het Afrikaansch zou kunnen verhouden als het Afrikaansch tot het Engelsch, m.a.w. dat het Afrikaansch zoo vreemd is voor een Nederlander, dat een vertaling noodzakelijk is ?

Voor deze cultuurdaad — ondanks de welwillende inleiding — van het Boekengilde die Poorte kunnen wij geen bewondering hebben. Wij hebben aan willen toonen, dat het beginsel op zichzelf voor de goede verstandhouding tusschen de Afrikaansche en de Nederlandsche cultuur gevaren in zich bergt. Gevaren, die niet onderschat mogen worden.

Wanneer de leiding van het Boekengilde zich eens openlijk wilde uitspreken over het beginsel, dan zou deze zaak in een helderder licht kunnen komen te staan. Aan deze kwestie zit een grooter cultureele achtergrond vast, dan dat aan één uitgever alleenzeggenschap zou mogen worden toegekend.

J. H. BROEKMAN

BOEKBESCHOUWING

CYRIEL VERSCHAEVE: «Dietsche Dichters.» — Uitg. Zeemeeuw te Brugge. Prijs : 25 Fr.

Vol ijver gaat « Zeemeeuw » te Brugge er mede door, het werk van Cyriel Verschaeve in schoone, verzorgde uitgaven te verspreiden.

13e bundel « Dietsche Dichters » wordt geopend met een herdruk van de uitvoerige studie over Rodenbach, door Verschaeve voltooid in 1909, en die voor velen van mijn generatie de openbaring is geweest van de schitterende gaven — van het geniale, zooals Verschaeve zegt — bij den dichter en aanvoerder der volksche jeugd in het Zuiden. Voor Verschaeve, evenals voor zijn vriend Dosfel, beteekende Rodenbach de verpersoonlijking van het naar de hoogten, de toppen van het groot-menschelijke strevende dichterschap, waarover Dosfel in zijn tijdschrift « Jong Dietschland » zulke diepe en verheven dingen heeft gezegd.