KANTTEEKENINGEN

DE SPELLING VAN ONZE TAAL(l)

In volksch-Dietsche kringen heerscht over de spelling van het Nederlandsch geen eenstemmigheid, hoewel vrijwel zonder uitzondering de oude spelling daar in gebruik is. Er zijn belangrijker zaken dan de spelling. Maar belangrijk is deze toch. Want al is de spelling slechts een uiterlijkheid van de taal, een uiterlijkheid van het kleed waarin wij onze gedachten gieten, ook deze uiterlijkheid kan haar invloed doen gelden.

Wij meenen, dat vereenvoudiging van de spelling overbodig is. Alle argumenten, ontleend aan het grootere gemak waarmee de nieuwe spelling gehanteerd wordt, zijn slechts van geringe waarde. De hoofdzaak is, of een spelling het nauwkeurig uitdrukken van gedachten bevordert of tegengaat, en wij achten het zeer gevaarlijk, dat een wijziging in het schrift wordt aanbevolen door genoemd argument. Dit wekt immers op tot gedachteloozer schrijven. Zeker, als men niet zooveel aandacht moest besteden aan de zoogezegde moeilijke spelling, zou men meer aandacht kunnen schenken aan stijl en zinsbouw, zoo is de zeer aannemelijk schijnende redeneering. Maar dat is niet zoo. Men besteedt aandacht aan inhoud en vorm te gelijk. Zoo is de werkelijkheid.

Een ontlasting der leerprogramma's is door de nieuwe spelling niet te bereiken. Het verschil is gering. Spellen immers geschiedt door weergeven van een bekend geworden woordbeeld. Hierin zit de psychologische fout van de redeneering der vereenvoudigers. Ook de nieuwe spelling heeft reeds haar moeilijkheden : tweede wordt vaak t w e d e geschreven, om maar een voorbeeld te noemen.

Wij stippen aan, dat de vereenvoudiging van de geslachtsonderscheiding, die in Noord-Nederland een der voornaamste eischen der Vereenvoudigers is, op het tweede plan komt

(1) Naar aanleiding van de brochure «Zuid-Nederland en de Spellingvereenvoudiging », uitgegeven door de ZuidnederL Vereeniging tot Vereenvoudiging van onze Spelling. De Sikkel, Antwerpen.