schrijft, maar het zijn twee broers, die samen hun boeken

De "vlacTvan de Unie heeft in de middenbaan een Union Jack, op blz. 7 stamt deze van Natal, op blz. 63 wordt het een Enqelsche vlag genoemd. Dat sticht toch verwarring ! Op blz 269 wordt van Langenhoven's « Die Stem van Suid-Afrika de eerste strophe afgedrukt, met een zoo groot aantal drukfouten, dat wij voor een juisten tekst willen verwijzen naar de F A K Volksangbundel vir Suid-Afrika.

In het geheele boek is geen goede kaart te vinden. Als voorblad wordt een teekening geven, waarop «Beetsjoenaland » te vinden is, niet: Beetsjoeanaland. Op blz. 79 vindt men de reisroute va» Dr. Van der Sleen, maar wanneer <k ®>; «

Ion blz. 12 qehoord heelt over ae cu .

deze gebieden op wil zoeken, dan kan hij in dit boek niet te-

Het fotomateriaal is aardig. Maar daar vinden we weer << Garrn ■ .. Th„ kono ntirler nr. 1J net

denroute » voor « i umroeie ^

Sarie Mareys (spreek uit Maraaais) van iederen straatbengel. De Afrikaner spreekt weliswaar du Toit, du Tooit uit, maar den naam, die Marais gespeld wordt, juist zooals de Franschen : marê. Over den typischen bouwstijl van foto 3 en 5 zou te twisten zijn. In ieder geval is het jammer, dat van de schoonheid van den Kaapsch-Hollandschen bouwstijl (bijv. Groot Constantia) niet veel blijkt uit dit kerkgebouw van foto 5. Dr Van der Sleen vergelijke echter zijn foto's eens met die van bkawran in diens « Süd-Afrika-Buch » !

lammer is het, dat Van der Sleen zoo bitter weinig zegt over het Afrikaansch, dat op blz. 210 wel weer een «leuke» zegswijze levert: een klompie leeus (geen w dan.). Over den Afrikaanschen cultuurstrijd en uitingen op cultureel ge°le (schilderkunst, letterkunde enz.) slechts sporadisch iets. Ove het volk sprekende, had hij toch liever een uitdrukking als « Boerenvolkje » moeten vermijden ! De Boerenoorlog heet « verschrikkelijk » maar dat is dan ook zoowat alles, over de rebellie is Van der Sleen bepaald slecht ingelicht: Jopie Fourie liet niet tesamen met generaal Beyers het leven. Jopie oune werd in de « tronk » te Pretoria doodgeschoten, op een Z-ondaqmorqen. En Christiaan de Wet werd « gevangen genomen met 4000 anderen, die opgekomen waren voor wat zij meenden dat vrijheid en recht was». Veroordeelt of bewondert Van der Sleen dat nu ?

En nu laat ik mijn aanteekeningen ook verder maar rusten. Het zou op muggenzifterij gaan lijken, terwijl mijn bedoeling "echts was. aan te duiden, dat juist de onvoorbere.de lezer dit boek met de noodige voorz.ch ighe.d z moeten lezen omdat de inlichtingen niet altijd heelemaal juist