Kring 2, Plaatsel. Com. K. S. A. 7, Mariavereeniging 1, Coöper. vereen. 2, debatingclub 1, Hanze 2, Onderofficieren vereen. 3, totaal 51.

Dit is wel het meest tijdroovende deel van de aanvragen. Maar ook onder de anderen komen er voor, welke soms dagen arbeids vereischen in nauwgezette statistiekstudie b.v. of nasnuffelen in handboeken, buitenl. correspondentie enz.

Terwijl hierbij nog niet zijn opgenoemd de talrijke bibliografische adviezen.

Wanneer men deze cijfers vergelijkt met die, welke hieronder worden opgenomen van het Centr. Bureau voor sociale adviezen, ziet men onmiddellijk, hoeveel meer omvattend de werking is van ons Centraal Bureau, dat door geen subsidies van Staat of gemeente wordt gesteund. Met des te meer aandrang wekken wij daarom de Katholieken op, het Bureau krachtig te steunen, ten einde het in staat te stellen, met zijn zegenrijken arbeid voort te gaan.

Centraal Bureau Sociale Adviezen. — Het «Centraal Bureau voor Sociale Adviezen" te Amsterdam (Keizersgracht 444) bericht aan de bladen, dat in den loop der eerste drie maanden van dit jaar bij het bureau zijn ingekomen 18 aanvragen om adviezen van meer uitgebreiden omvang.

Deze aanvragen betroffen het opstellen van statuten of beoordeeling van door de aanvragers ontworpen statuten voor: fondsen tot uitkeering bij overlijden 2, ziekenfondsen (uitkeeringsfondsen) 3, woningbouwvereenigingen 5, andere vereenigingen 3, terwijl de overige bestonden in samenstelling van statuten voor een stichting tot uitzending van vacantiekolonies en voor een naamlooze vennootschap, beoordeeling van een ontwerp-bouwverordening eener gemeente, het opstellen van een door een vereeniging in te dienen verzoekschrift en het verstrekken van inlichtingen over emigratiewerk hier te lande.

Deze 18 aanvragen waren afkomstig uit de volgende plaatsen: Amsterdam 13, Bussum 1, Hengelo 1, Medemblik 1, Zaandam 1, Prince Rupert (Britsch Columbia) 1.

Voorts werden inlichtingen verstrekt over de wijze van oprichting van woningbouwvereenigingen, het bouwen met rijksvoorschot volgens de Woningwet door gemeenten, de mogelijkheid voor een bouwvereeniging woningen te bouwen zonder Rijkssteun, het voor en tegen voor woningbouwvereenigingen om grond in erfpacht te nemen, het oprichten van een volkshuis of arbeidersgebouw, de inrichting van een pensioenfonds voor beambten eener onderneming en meer onderwerpen van socialen aard.

Volks-universiteit. — In navolging van verschillende groote buitenlandsche steden, zal waarschijnlijk ook in Amsterdam binnenkort een Volks-universiteit worden opgericht.

De bedoeling dezer »Volks-universiteit Amsterdam" is, hooger en algemeener ontwikkeling en beschaving mogelijk te maken in kringen, voor welke de poorten der bestaande universiteiten gesloten moeten blijven.

Om het deelnemen aan de lessen te vergemakkelijken zullen deze alleen 's avonds gegeven worden. De cursussen zullen niet te lang duren en gedurende de wintermaanden van November tot Maart, 'n vijftiental weken plaats hebben, voor eiken cursus 1 A lYi uur per week. Er zal naar gestreefd worden, den cursus van ieder jaar zooveel mogelijk één geheel op zich zelf te doen zijn, zoodat men, zich tot dat ééne jaar bepalend, toch in staat is tot een afgerond geheel te geraken. Niettemin zullen voor vele vakken, waarin men meer grondig wenscht onderlegd te worden, cursussen, welke over meerdere jaren loopen, gegeven worden. Om de cursussen te volgen, wordt de minimum-leeftijd van 18 jaar vereischt.

Er zal les gegeven worden in 2 afdeelingen. Afdeeling A zal omvatten degenen, die alleen lager onderwijs ontvangen hebben

of wat daarmee gelijk gesteld kan worden. Afdeeling B is bestemd voor hen, die reeds in een of anderen vorm middelbaar of hooger onderwijs genoten hebben, of wel zich door eigen studie een ontwikkeling hebben eigen gemaakt, die daarmede eenigszins op één lijn kan worden gesteld.

In afd. A moet minstens betaald worden f 1.50 per 15 lessen of meer, naar vermogen. In afd. B bedraagt het lesgeld f 3 per 15 lessen.

De lessen, die men hoopt men behulp der beste leeraars te doen geven, zullen zoo vruchtbaar mogelijk gemaakt worden, door gebruik te maken van alle hulpmiddelen van onderwijs, experimenteele proeven, lichtbeelden, museum-bezoek, excursies enz.

De aartsbisschop van Bamberg en de Gezellenvereenigingen. — In eene vergadering der gezellenvereenigingen heeft dezer dagen Z. D. H. de Aartsbisschop van Bamberg eene rede gehouden, waarin de kerkvorst o.a. zeide dat de gezellenvereenigingen een der krachtigste steunpilaren vormen van geloof en godsdienst, en dat zij de ware vereenigingen zijn tot ontwikkeling en verheffing des volks.

Maar daarnaast moeten de gezellen zich ook vereenigen in de moderne vakorganisatie's. Elk lid der gezellenvereeniging moet volgens den bisschop ook lid worden der Christl. Gewerkschaften. De »Westdeutsche Arbeiterzeitung" voegt hieraan toe, dat dit ideaal reeds in verschillende groote steden van Duitschland bereikt is. Zoo zijn bijvoorbeeld in Keulen verreweg de meeste leden der gezellenvereeniging lid der christliche Gewerkschraften. En deze jonge kracht op 't gebied der organisatie komt de oudere gezellenvereeniging zeer ten goede.

Voor ons land kunnen we daaruit de conclussie trekken, dat de leden onzer gezellenvereenigingen goed zullen doen, zich aan te sluiten bij de katholieke vakvereenigingen.

De Grenzen der Democratie. — In een artikel »KathederSozialismus und Sozialdemokratie", voorkomend in de jlnternationale Monatschrift für Wissenschaft, Kunst und Technik" schrijft Gustav Cohn de volgende behartigenswaardige regelen: »Of republiek, óf monarchie, het is nooit de volksmassa die regeert... Zij wil dat niet en zij kan dat niet. Heden meer dan ooit, nadat zij tot zelfbewustzijn is opgewekt, leeft zij voor hare oeconomische belangen. Ja, zelfs voor de oeconomische belangen komt 't aan op de degelijkheid harer leiders, die als vakkundige beambten in dienst hunner organisatie's staan. Geen staat der toekomst, hoe radicaal of democratisch die ook zijn moge, zal deze leiding kunnen ontberen. Het zijn demagogische hersenschimmen, die in de plaats van deze werkelijkheid en noodzakelijkheid de oude slagwoorden der revolutie stellen".

ONTVANGEN BOEKEN.

Katholiek Leven in Frankrijk, door L. Levelt, S.J., met een voorrede van Georges Goyau. Geloof en Wetenschap, Serie IX, no. 1. — Nijmegen, L. C. G. Malmberg, 1903. — 64 blz., f 0.35. De Auteurswet voor den fotograaf, door C. M. Dewald. — Uitgegeven door Ivens & Co. — Niet in den handel. 40 blz.

NIEUWE BOEKEN.

Volkswirtschaftl. Reiseführer. (Inh. Bd. 1: Ungarn. Von Dr. W. Borgius; 2: Schweiz. Von Dr. A. Stampfli; 3: Niederlande. Von A. Voogd ; 4: Oesterreich. Von Prof. Dr. R. Kobatsch). — Berlin, Welt-Reise-Verlag. — Je gbd. M. 1.

Der Einflusz d. H. Franziskus v. Assisi auf Kultur u. Kunst.

Von A. Germain. — Straszburg, Le Roux. — 73 blz. M. 0.50. Gesetz ü. d. Reinigung öffentl. We ge. Von M. Hahn. 2. A. —

Berlin, Galle. — 160 blz. M. 2.20.

Leitfaden d. Krankenpflege. Von Dr. H. Davids. — Potsdam,

Stiftungsverlag. — 137 blz. M. 1.20.

Der Buddhismus in alten u. neuen Tagen. Von P. D. Maas o. f. m. Hamm, Breer & Th. — 162 blz. M. 2.40.