!2e Jaargang

ZATERDAG i NOVEMBER 1913.

No. 44-

KATHOLIEK SOCIAAL WEEKBLAD

Redacteur: Mr. P. J. M. AALBERSE.

Alle stukken voor de Redactie te adresseerert, Oude Singel j8, Leiden. — Alles wat de Administratie betreft

aan de Uitgeversvennootschap „Futura", Leiden.

DIT BLAD VERSCHIJNT ELKEN ZATERDAG.

per ifpje vrinden f f,00, fr. p. post f 1.I21/,; afzonderlijke nummers 15 cent. — Advertentiën per regel 15 cent. Boekaankondigingen 77, cent.

INHOUD: Oneerlijke Concurrentie, door Mr. P. j. M. aaleerse.— Het Tuchtschoolsysteem, door Leo van Westenburgh. — De

economische toestand onzer landarbeiders, I, door G. P. BON.

Uit Tijdschriften: Het vrije Erfrecht. lil (Slot). — Berichten en Mededeelingen. — Korte Berichten: Vennootschappen met arbeidsaandeelen. — Arbeidsbeurzen in Duitschland. — Volkspetitionnement voor plaatselijke keuze. — Herhalingsonderwijs voor arbeiders. — Landbouw Ongevallen- en Ziekteverzekering. — Ontvangen Boeken. — Feuilleton: Adel in Boerenbloed. Naar Georg Heinrich Daub, door J. A. Linssen. 53.

ONEERLIJKE CONCURRENTIE.

Gelijk bekend is heeft de afdeeling „Lelie-Bioscoop" van het Centraal Bureau voor de K. S. A. te Leiden.

voor ruim f 20.000 aangekocht van een Engelsche Maatschappij het uitsluitend opvoeringsrecht voor Nederland en België van den historischen film „Van de Kribbe tot het Kruis" („From Matiger to Cross").

Het bijzondere van dezen film, waarvan het opnemen alleen f 250.000 heeft gekost, is, dat hij weergeeft verschillende gebeurtenissen uit het leven des Zaligmakers, voorgesteld op de authentieke plaatsen in Palestina en Egypte, waar die gebeurtenissen volgens de overlevering ook werkelijk zijn voorgevallen; zoo bijv. de stal Bethlehem, de prediking op het meer van Genesareth, de opwekking van Lazarus, enz.

In Amsterdam, Rotterdam en Leiden trok deze waarlijk indrukwekkende en leerzame film dan ook reeds vele duizenden bewonderaars.

Doch ziet, wat er 1111 gebeurt.

Er bestaat een andere, Fransche film, welke ook tafereelen uit het leven des Zaligmakers weergeeft, doch niet op de authentieke plaatsen, maar op het tooneel opgenomen. Deze film werd reeds sinds jaren, ook in ons land, vooral in de Goede Week vertoond, onder den naam „Leven van Jezus", — ook wel onder den naam „Passie-spelen".

Wat doet nu een bekend bioscoop-eigenaar te Rotterdam? Hij gaat thans in verschillende plaatsen vertootoonen, of laat er vertoon en, of verhuurt er aan anderen,, dezen ouden F ranschen film, waaraan hij op affiches, in advertenties en zelfs op den film-zelf, den naam geeft

„\an de Kribbe tot het Kruis". Hierdoor wordt het publiek in de war gebracht; het meent, dat het nu den merkwaardigen Engelschen, in Palestina en Egypte opgenomen, film te zien krijgt. Om die misleiding van het publiek is het ook te doen. Waarom zou men anders den ouden Franschen film thans eensklaps gaan vertoonen, onder den naam van den Engelschen film „Van de Kribbe tot het Kruis"?

In Londen werd bij de eerste opvoeringen hetzelfde beproefd. Onmiddellijk werd echter door het krachtig optreden van justitie en politie aldaar een eind aan deze oneerlijke concurrentie gemaakt.

Ook in ons land wordt zoowel door de Engelsche Maatschappij als door de N.V. Lelie-Bioscoop te Leiden, overal waar het hier gesignaleerde feit zich voordoet, een aanklacht bij de Justitie ingediend. Zoo te Rotterdam, Hilversum en Tilburg. Immers, hoewel een wet tegen de oneerlijke concurrentie ten onzent nog steeds ontbreekt, tot groote schade van onzen goeden naam in het buitenland, valt het hier vermelde feit naar de meening van bekwame juristen toch onder de nieuwe Auteurswet en de met het buitenland gesloten conventie. Er wordt hier inbreuk gemaakt op het auteursrecht.

Nu zegt degeen, die dit te Rotterdam deed, wel : neen, ik maak den film niet na, doch neem alleen den titel over. Alsof het in strijd met eens anders recht opzettelijk overnemen van een naam geen inbreuk op het auteursrecht zou zijn. Ging dit op, dan zou het dus geoorloofd zijn te Rotterdam een nieuw dagblad op te richten en dat te noemen Nieuwe Rotterdamsche Courant ol Maasbode, of men zou te Amsterdam een slecht rendeerend blaadje kunnen gaan noemen, in plaats van met zijn vroegeren naam, Handelsblad of Tijd. En dat zou dan géén inbreuk zijn op het auteursrecht van die bladen? Men kan zich moeilijk een erger inbreuk denken.

Welhu, hetzelfde doet de man, die adverteert, dat men bij hem den film „Van de Kribbe tot het Kruis" kan huren. De werkelijke film „Van de Kribbe tot het Kruis" is niet te huur. en zou eventueel alleen verhuurd kunnen worden door de N. V. Lelie-Bioscoop te Leiden, die voor Nederland het uitsluitend opvoeringsrecht heeft.