Klucht van de Levendighe Doodt, of Bedroogen Kassier (1649). De sterrenkijker Melis houdt het met de vrouw van den kassier Pedro. Hij voorspelt Pedro, dat deze spoedig zal sterven, en spreekt met eeuige vrienden, o.a. een priester, een kapelaan en een schilder, af, dat zij, als zij hem zien, hem zullen wijs maken, dat hij gestorven is. Dat geschiedt en Pedro wordt door hen als een© schim behandeld. Hij komt t'huis '• zijne vrouw Aledia is in den rouw en valt flauw, als zij hem ziet. Men doet, alsof hij dood is, maar hij heeft het intusschen goed, eet, drinkt en slaapt. Als hij weer wakker wordt, is er geen rouw meer in zijn huis, maar gaat alles zÜn geregelden gang. Men vertelt hem, dat hij gedroomd heeft, en de onnoozele hals gelooft het. De klucht is zeker ontleend aan de 8ste novelle van den 3den dag, waar een abt dezelfde list gebruikt en den ongelukkigen echtgenoot, die in een kelder van het klooster is opgesloten, nog dagelijks door een monnik een pak slaag laat toedienen.

De Bedrooge Jalouzy (1659) van Jan van Breen heeft den volgenden inhoud. Rombout's vrouw Catrijn houdt het met Karei, en Rombout, die achterdocht heeft, veinst, dat hij op reis gaat, maar blijft in de stad. Karei bezoekt intusschen Catrijn; als haar man aan de deur klopt, verbergt hij zich in een kist, maar Rombout vindt zijn wambuis en zijn knecht deelt hem mede, waar de vrijer verborgen is. Nadat Rombout Catrijn geweldig gedreigd heeft, laat hij Keeltje, Kareis vrouw, en een notaris halen. Dan opent hij de kist, haalt Karei er uit, dien hij dreigt te dooden, en laat den notaris een contract opmaken, waarin hij voor zich allerlei dingen bedingt, o.a. dat hij „van dees nacht in Neeltjens schoot sal rusten." Neeltje heeft er niets tegen en Karei is blij, dat hij er zoo goed afkomt.

In de 8ste novelle van den 8sten dag vinden wij een verhaal, dat met deze klucht veel overeenkomst heeft; daarom komt het mij voor, dat Yan Breen van die vertelling gebruik heeft gemaakt, al is het dan ook met eenige belangrijke veranderingen.

Een paar kluchten van Reynier Dorema de Vries uit de eerste helft der 18de eeuw verdienen slechts eene korte bespreking. In De regter van Florentiae is de 5de novelle van den 8sten dag gedramatiseerd. Drie spotvogels trekken den belachelijken rechter Nicolaes zijn broek uit, terwijl hij zitting houdt. De novelle is niet aardig, de klucht nog veel minder. In de Aerdige Reyse van Mr.