opvattingen gaan onmerkbaar in elkander over en kunnen niet altijd streng gescheiden worden.

Een synoniem van aardsch is iverelthch.

Het eerste, als tegenstelling van Jiemelsch, verschilt van het laatste, dat tegenover geestelijk staat en altijd een ongunstige beteekenis heeft. Aardsche genoegens kunnen onschuldig en rein zijn ; bij wereldsche denkt men altijd aan iets, dat met 's menschen geestelijk welzijn in strijd is.

Bij Yondel vindt men aertsch ook gebezigd als afleiding van

aarde, in den zin van • zand, stof, waarvan men thans aardachtig

zegt. Bij het verhaal der steenwerping van Deukalion en Pyrrha,

zegt de dichter Werlcen, II. 319 :

Het deel der steenen, uit verdronckene landouwen Geraept, en vocht en aertsch, verkeerde meer en meer In groeizaam menschevleesch.

Aardscligezind, ook aardsgezind geschreven, doch ten onrechte. Aan een samenstelling met aarde, door middel eener bindletter s, valt niet te denken, evenmin als bij Boomschgezind aan een samenstelling met Rome, daar de e van aarde en Home de inlassching eener verbindende s overbodig zou maken. Het teeken van den 2den naamval zou de s hier volstrekt niet kunnen zijn; een genitief op s laat aarde niet toe. De meeste woorden, met gezind gevormd, bevatten een adverbiale bepaling, bestaand uit een bijwoord of als zoodanig gebezigd adjectief, als welgezind, Jcwalijhgezind. Op gelijke wijze zegt men Engelsch-, Fransch-, Luthersgezind, enz. Doopsgezind, Staatsgezind en enkele meer zijn niet geheel op dezelfde wijze gevormd.

Aarlanderveensch of Aarleveensch. Dit adjectief is gevormd van Aarlanderveen, den naam van een bekend dorp in Zuid-Holland in de wandeling Aarleveen genoemd.

Oudtijds wegens zijn ligging weinig bezocht en afgesloten van steedsche beschaving, gold Aarlanderveen bij onze voorouders als het type van ouderwetsche, eenvoudige en zonderlinge zeden en manieren. Op zijn oud Aarlanderveensch werd alzoo de uitdrukking voor alles, wat van ouderwetschen en boerschen eenvoud getuigde; en bij uitbreiding werd Aarlanderveensch of Aarleveensch gelijkgesteld met: zonderling, ongemanierd, onbedreven, plomp.

Aarster en Ares. Met deze dubbele achtervoegsels worden vrouwelijke persoonsnamen gevormd. De woorden op aarster en ares