BERICHTEN EN MEDEDEELINGEN. FEESTGA VE VOOR DE K. S. A.

R. K. Kiesvereeniging, Winterswijk f 2.50

E. Vos de Wael, Java - 5.—

Kruis verbond, Strijp - 1.—

P. G. te Rotterdam - 2.—

PI. Com., Boxmeer, collecte - 106.80

Uit de kas van het PI. Com., Boxmeer .... - 10.—

N. N., Helden-Panningen - 2.50

Van den Ende, Oegstgeest - 0.60

H. te IJzendijke - 5.—

Typ.-gilde «St. Leonardus», Den Bosch .... - 5.—

KATHOLIEKE SOCIALE ACTIE IN ITALIË.

Reeds lang schijnt de Katholieke Sociale Actie in Italië met een soort lamheid te zijn geslagen door eene strooming in haar midden welke o.m. de zoo bijzonder verdienstelijke leiders Toniolo en Medolago Albani, beiden herhaaldelijk door den H. Vader zoo hoogelijk geprezen en persoonlijk aangemoedigd, naar den achtergrond drong. Haar zetel werd verplaatst van het levendige en levenwekkende Florence, in het midden van het bedrijvige deel van Italië, naar het afgelegen en uitgedoofde Padua, dat slechts nog door het Graf van Zijn H. Antonius roem bezit

Ook de Settimane Sociale, haar weekblad heeft met die verplaatsing zijne belangrijkheid ingeboet. Terwijl het in den bloeitijd der Actie zoo vaak merkwaardige stukken te lezen gaf, die getrouw ter kennis van de lezers van dit blad werden gebracht, heeft het — na eene zeer lange schorsing — geen enkele maal meer aanleiding daartoe gegeven, hoewel er met scherpen speurzin op werd gelet, in de meening dat er voor onze eigene onvolprezene actie licht iets te leeren viel uit hetgeen onmiddelijk onder de oogen van den Vader der Christenheid geschiedde. Het dient echter te worden vermeld dat sinds geruimen tijd geheel de aandacht der Italiaansche Katholieken in beslag werd genomen door den strijd voor de Katholieke Volksschool tegen de aanvallen der Regeering, die den godsdienst er uit wilde verdrijven; een standpunt dat in Holland Goddank vrijwel geheel achter ons ligt.

Uit het nummer der Settimane van 16 dezer zou men kunnen opmaken dat er weder eenige gang in de beweging komt. Er wordt nog wat geredekaveld over het uitstellen van een Katholiek Congres te Genua, en over een Secretariaat in het Zuiden en over eene importantissima riunione, eene allerbelangrijkste vergadering te Milaan De Italianen doen sterk aan de overtreffende trap); doch meer afdoende is hel volgende bericht over: De Sociale Week van 1914 te Bari.

..Wij kunnen voor zeker mededeelen dat het 9e Congres voor Sociale Studie en Actie der Italiaansche Katholieken dit jaar te Bari zal worden gehouden. 1) Gelijk bekend is werden van de acht voorgaande Sociale Weken er drie gehouden in Noord-Italië, drie in Midden-Italië en twee in het Zuiden; een te Napels en een te Palermo. Het was de beurt dus nog aan het Zuiden om deze 9e week te mogen houden en wel in Apulie dat zich langs den Adriatische Zee uitstrekt. Onze Voorzitter was reeds te Lecce op

1) Barie ligt aan den oever van de Adriatische Zee in het zuiden van Italië aan den hoofdlijn dicht bij Brindisi, waar de Engelsche Mails naar Indië worden ingenomen. Horatius noemde deze voornaamste handelsplaats van Apulië reeds voor 20 eeuwen de «vischrijke." De grootste roem der stad is het Graf van den H. Nicolaas die ook in ons Vaderland zoo wordt vereerd en de Patroon is van de stad die aan de Amstel en het Y als Keizerin de Kroon draagt van Europa.

die gevaren zoo groot niet zijn, dat uw kind braaf is, dat gezelschappen, omgang, voorstellingen, lectuur zooveel invloed op het hart van uwe zonen en dochters niet hebben. Gij zult sterk zijn, wanneer gij tegenkanting ondervindt van den, kant uwer kinderen, die steeds meer vrijheid willen hebben, steeds mfeer willen genieten en zich moeielijker dan in vroegere tijden laten leiden; gij zult bedenken, dat gij eens rekenschap moet geven aan Jezus Christus voor den schat der onsterfelijke zielen uwer kinderen, u toevertrouwd.

Gij zult zorgen voor het tijdelijk welzijn uwer kinderen, maar gij zult ook wèl weten, dat gij het eeuwige heil uwer kinderen niet moogt opofferen aan tijdelijk voordeiel in deze wereld. Het beste, het hoogste, het edelste erfdeel, dat gij uwen kinderen kunt nalaten, is het geloof, dat gij zelve van uwe ouders geërfd hebt.

Ontbreekt u soms de kracht, ontzinkt u soms de moed, gaat dan naar den goddelijken Kindervriend in het Tabernakel. die alle zwakheid en alle kleinzieligheid uit uw hart zal verbannen.

In zijn afscheidsrede bij het laatste avondmaal bad Christus Zijn hemelschen Vader voor Zijn leerlingen, dat zij één mochten zijn en één mochten blijven. Dat gebed zet Jezus voort in de Eucharistie. Allen, priesters en leeken, zij moeten het voorschrift van onzen goddelijken Heiland, dat ligt in dit gebed, steeds en overal ter harte nemen. Er valt zooveel te doen. er valt zooveel te werken in ons dierbaar Limburg, dat wij onzen tijd niet mogen verliezen in nutteloozen twist, die ten slotte op niets uitloopt en slechts de gemoederen verbittert. Dat ieder zich houde %an de leer van Jezus Christus, zooals zij ons verklaard wordt door de voorschriften en wenschen van den H. Vader, door de voorschriften en wenschen van de Bisschoppen. Dat ieder hen eerbiedige, die door den Bisschop zijn aangesteld om het een of ander werk te leiden en te bevorderen, en ijverig met hen samenwerke.

Dan, B. G., zullen wij beantwoorden aan den wensch van den H. Vader, Hem door den H. Geest ingegeven, om alles te hernieuwen in Jezus Christus. Dan zal ons dierbaar Limburg behouden blijven voor Christus. Hij zal zegevieren over alle machten, die Zijn rijk willen vernietigen.

B. G., Wij danken u ten slotte voor de vele en langdurige gebeden, die gij voor de keuze van een nieuwen herder gestort hebt. Wij danken u voor de kinderlijke genegenheid en liefde, waarmede gij uwen nieuwen Bisschop begroet hebt. Wij, van Onzen kant, zullen niet nalaten, die genegenheid en die liefde te beantwoorden. Al den ijver Ónzer ziel, al de kracht van Ons lichaam zullen Wij wijden aan u, voor uwe ziel, voor uwe zaligheid. Wij blijven Ons met allen aandrang aanbevelen in uwe voortdurende gebeden, evenals Wij niet zullen nalaten, uwer te gedenken in Onze gebeden, vooral in het H. Misoffer.

En tot onderpand Onzer innige toegenegenheid schenken Wij U van ganscher harte Onzen Bisschoppelijken zegen.

Wij bevelen, dat deze Herderlijke brief, a.s. Zondag op de gebruikelijke wijze, onder alle vastgestelde H.H. Missen worde voorgelezen in alle parochiale en rectórale kerken van Ons Bisdom.

Gegeven te Roermond den 21 en Mei 1914.

t Laurentius, Bisschop van Roermond.

Op last van Z. D. H.,

J. W. J. Linssen,

Secretaris van het Bisdom.

Nota. Easdem Orationes Imperatas, Missas votivas et preces publicas, quae ab Illmo ac Rmo Decessore Nostro, pro diversis anni praateriti temporibus praescriptae fuerunt, pro hoe anno hisce Clero Nostro in Domino praescribimus; similiter Collectae praescriptae serventur.