dat dit woord het eerst is toegepast op visch, die lang op een kaai gelegen heeft; behaalde yiscli is dan yisch, die begint te steryen. Deze yerklaring wordt voorgestaan door Weiland, Yan Lennep en Franck. Anderen, b.v. Yan Heiten en Yerdam, hebben lekaaid in verband gebracht met lcci; nog anderen met bet thans verouderde begaden. Als eerste beteekenis van lekaaien moet men nemen die van: in zwijm vallen, gaan sterven, en in die beteekenis komt bekaaien overeen met bekeeuwen. Tegenwoordig heeft bekaaid de minder sterke beteekenis van : teleurgesteld, beschaamd, en wordt vooral gebezigd in de uitdrukking ergens bekaaid van afkomen. 1)

Derde Deel. — Zevende Aflevering.

Brabander, ook wel Brabanter, en verkort Brabber, Br ober is gevormd van den naam van het gewest Brabant met er. De t behoort in Brabant vanouds thuis, blijkens den Latijnschen vorm Brabantia (in tegenstelling met Jciollandia) en den naam Teisterbant, welke stellig hetzelfde woord bant bevat. De oorspronkelijke vorm, waarnaast Brabantsoen, uit het Fransehe Brabangon, is derhalve Brabanter; doch reeds vroeg is, denkelijk naar analogie van Hollander, enz., Brabander in gebruik gekomen, en deze vorm is tot den huidigen dag in de volkstaal zoowel van Noord- als van Zuid-Nederland in zwang gebleven. Brabanter is vanouds zeldzaam en wordt tegenwoordig slechts nu en dan opzettelijk, ter wille der etymologie, gebezigd, b.v. in den naam van het dagblad De Noordbrabanter.

In eigenlijken zin wordt Brabander gebezigd van iemand, die geboortig, afkomstig is uit Brabant, te weten het oude. onverdeelde hertogdom Brabant, omvattende nagenoeg de geheele tegenwoordige Belgische provinciën Zuid-Brabant en Antwerpen en de Nederlandsche provincie Noord-Brabant (alleen de bewoners der stacl Antwerpen heeten Antwerpenaars). In Noord-Nederland voorheen soms bij uitbreiding voor: Zuidnederlander, Dietsche Belg. In de volkstaal ook wel verkort tot Braber, welke vorm ook als geslachtsnaam voorkomt.

Spaansehe Brabander bijnaam van den hoofdpersoon uit Bredero's bekend tooneelstuk van dien naam, Jerolimo Rodrigo, aldus geheeten wegens zijn navolging der Spaansche grandezza, waarom de Hollanders de Brabanders toenmaals bespotten.

Brabander is een volksbenaming, in Nederland, der Belgische

i) In Zeeland beteekent liet: verkeerd, in de war, beetgenomen. RED.