in, dan laat de duidelijkheid niets te wenschen over: Immers de beknopte zin begint met om en eindigt met schrijven. Dus zoodra ik thuis icas moet, als staande in den beknopten zin, ook daarin dienst doen. De bijzin kan derhalve nu niet als bepaling van gelastte opgevat worden. — Waarom men nu zegt: om bewijst hier alleen grammatischen dienst, kan alleen duister zijn voor hen, die nooit opgemerkt hebben dat de voorzetsels logisch en grammatisch verband uitdrukken. En die zijn er, vertrouw ik, niet veel. Men vergunne mij te herhalen : het is nuttig er de leerlingen aan te gewennen bij redek. ontleding op de grenzen van de volzinnen te letten.

3. Aan alle zijden door vijanden omringd, begon zijn moed te zinken.

Waarom foutief?

'jl geen der leden van den beknopten zin in betrekking kan staan tot een lid van den volledigen volzin" staat in Jacobs en Koenen. Dat is juist. Met behulp van den nieuwen term uitgedrukt, zou het luiden: Wijl in den beknopten zin geen enkel woord voorkomt, dat dienst kan doen als verbandwoord. Men vergunne mij weer le pourquoi du pourquoi te geven, zooals het een tijdschrift voegt.

Omringd kan alleen gezegd worden van een zelfstandigheid; omringd kan dus alleen behooren bij een substantief of een zelfstandig voornaamwoord. In den volledigen volzin komt geen zelfstandig woord voor, waarbij omringd kan behooren. De zin is dus niet in orde. En verder : bedoeld zal wel zijn : omringd is bepaling van zijn, maar zijn is een bijvoeglijk woord, en dus....

De lezer passé deze redeneering nu toe op wuivende in het citaat uit Bronbeek. g.