ontucht wordt gedwongen. De overeenkomst is meer dan eene uiterlijke: er kan niet aan een historische samenhang getwijfeld worden.

Bovendien bestaat er eene Nederduitsche sage, waarvan de Gotenkoning Ermanarik de held is; zoodat in den tijd toen Graaf Floris en Koning Erik vermoord werden, en toen de liederen ontstonden, die beider dood bezingen, in het land, dat tusschen Denemarken en Holland ligt, eene sage verbreid was van een vorst, die zich op de boven verhaalde wijze aan de vrouw van een zijner vazallen vergreep.

Het scherpzinnig betoog, dat wij om zijne wijdloopigheid hier ter plaatse niet kunnen nagaan, voert tot de volgende resultaten : Door mannen van Kleef, die de op het slot Cronenburch belegerde moordenaars van Floris Y te hulp kwamen, is de dood des Graven gecombineerd met eene hun welbekende sage, en zoo kon eindelijk een Hollandsch dichter er toe komen , een lied van Geraert van Yelsen te dichten. En vervolgens heeft de Deensche liederencyclus van Mark Stig zich ontwikkeld onder invloeden, die van Nederland zijn uitgegaan, en is de sage van Ermanarik het verbindende lid geweest. Deze heeft, verrijkt met poëtische en historische motieven uit de overlevering van Floris V, den weg vaii de Nederlandsche naar de Duitsche grens afgelegd. Vandaar bereikte de verbinding van geschiedenis en sage Denemarken; zij werd er naar de locale behoeften omgevormd en in poëzie bewerkt.

Het vijftal Verzen door Charlotte van Herwerden kunnen wij niet met groote ingenomenheid aankondigen. Gelukkig voor de dichteres, dat deze aflevering geen poëzie van Helene Swarth bevat! Welke de verdiensten zijn van een strophe als de volgende, kunnen wij met den besten wil niet gevoelen :

Soms als een kind, een zwak klein kind,

Dat stout was dien dag, nu gepijnd door berouw,

Niet slapen kan, om moeder krijt; —

ln het duister een hand zoekt die streelen wil

En in stilte een stem die troosten komt,

Zoo ben ik — een dom, zwak kind. —

Zou de dichteres bijzonder gestreeld zijn, indien wij haar aan haar woord hielden en hare bekentenis in verband brachten met haar verzen-schrijven ?

De Bibliografie bespreekt Uit Vlaanderen door Cyriel Buysse.